Vi reder ut snåriga vinterdäckregler för husbil

Publicerad: 2017-12-28   Uppdaterad: 2017-12-28

Många vill utnyttja sin husbil året runt, och det är viktigt att ha koll på vilken typ av vinterdäck man ska ha under vinterdäckstiden, det vill säga 1 december-31 mars, när vinterväglag råder. Egentligen är det ganska enkelt. Är husbilens totalvikt högst 3.500 kilo gäller samma regler som för personbilar och lätta lastbilar – alltså vinterdäck både fram...

Många vill utnyttja sin husbil året runt, och det är viktigt att ha koll på vilken typ av vinterdäck man ska ha under vinterdäckstiden, det vill säga 1 december-31 mars, när vinterväglag råder.

Egentligen är det ganska enkelt. Är husbilens totalvikt högst 3.500 kilo gäller samma regler som för personbilar och lätta lastbilar – alltså vinterdäck både fram och bak.

Väger husbilen däremot över 3.500 kilo, vilket drygt 35 procent av de registrerade husbilarna gör, gäller följande. Vinterdäck på bakhjulen och om bilen är framhjulsdriven, vinterdäck även fram. Mönsterdjupet ska vara minst fem millimeter. 

”Vi rekommenderar vinterdäck på alla axlar även på husbilar som väger över 3.500 kilo. Om husbilen har vinterdäck endast på drivande bakaxeln börjar bilen lätt att understyra på halt väglag eftersom framhjulen förlorar sitt grepp. Bilen reagerar inte på styrningen och risken är då stor att den hamnar antingen i diket eller på den motsatta körfilen”, säger Emil Sundholm, produktchef på Nokian Tyres Sweden.

Husbilar kan ha antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck.

”Det är viktigt att välja vinterdäck för nordiska förhållanden. De har en gummiblandning och konstruktion som är utvecklade för varierande nordiska vinterväglag. De så kallade centraleuropeiska dubbfria vinterdäcken ger bra våtgrepp, men greppet på snö och is är dåligt”, säger Emil Sundholm.

Många husbilar körs med för lågt lufttryck. Kolla därför den verkliga axelvikten efter lastningen och justera lufttrycket efter det. Högre lufttryck förbättrar stabiliteten och minskar däckens värmeuppbyggnad. Däcken håller längre och rullar lättare, vilket också minskar bränsleförbrukningen.

Rulla till toppen