153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng

153 husvagnar fördelat på elva varumärken. Vi har scannat av utbudet av husvagnar med våningssäng för den yngre generationen barnfamiljer.

Publicerad

Det finns en mängd olika planlösningar inom barnkammarvagnar. Här med våningssängen nära tryggheten hos föräldrarna.

Branschen har länge diskuterat den nya generationen som är på väg in i campinglivet. Nu finns varken frågetecken eller tvivel. Det råder campingfeber även hos de yngre barnfamiljerna.

Det är av olika skäl som de flesta barnfamiljer väljer husvagn till att börja med. Oftast handlar det om en mix av ekonomi, behov av mera utrymme och att barnfamiljerna ofta befinner sig på samma plats under en längre period. 

Vi med de grå tinningarnas charm minns i tidernas campingbegynnelse husvagnarna som ytterst primitiva. Idag är utrymmena betydligt större. Det är dock fortfarande lika mysigt även om det inte är särdeles primitivt längre. I de flesta fall är utrustningsnivån lika bra som hemma. I vissa husvagnsmodeller är standarden till och med bättre och lyxigare än så. 

Utbudet av så kallade barnkammarvagnar är enormt. 153 husvagnar fördelat på elva varumärken visar att branschen står redo att möta barnfamiljernas olika krav och önskemål. Med barnkammarvagn menas allmänt att det finns en våningssäng för barnen medan föräldrarna har eget sängalternativ (fransk säng, dubbelsäng, enkelsängar eller bäddbar sittgrupp).

Prisnivån har ett brett spektrum från modesta 166.700 kronor (Weinsberg CaraTwo 400 LK) till überlyxiga Kabe Imperial Hacienda 1000 TDL som kostar ganska prick en miljon. Hos den sistnämnda får man i gengäld 22 kvadratmeters bo-yta och all möjlig extravagans. 

Det finns även en liten lista på frågor som behöver besvaras innan köpet av husvagn genomförs. Vilket sängalternativ önskar föräldrarna? Ska barnen ha eget krypin eller är det bättre om våningssängen är stationerad så nära föräldrarnas som möjligt? Vad väger husvagnen? Hur många kilo får vi lasta? Har vi rätt körkort för kombinationen dragbil/husvagn? (Se separat faktaruta). En annan fråga som bör beaktas är om husvagnen ska användas året runt eller bara under sommarmånaderna. Vissa husvagnar är nämligen betydligt bättre anpassade för bistra vintermånader. Något som oftast visar sig på prislappen. Tillhör man kategorin "den stora barnfamiljen" kan det även vara läge att kika på en våningssäng med tre bäddar där den nedersta oftast går att vika upp för att frigöra lekutrymme.

Till sist anser vi att effektivt fallskydd, belysningsknappar på barnvänlig höjd, rundade hörn på möbler och säkerhetsspärr på ugnsluckan är detaljer som bör finnas i en barnkammarvagn.

I vissa barnkammarvagnar har barnen mer eller mindre ett eget rum, ibland med egen dinett.

Har du rätt körkort?

B-körkort, alternativ 1:
Behövs om släpvagnens totalvikt är högst 750 kilo.  

B-körkort, alternativ 2:
Om släpvagnens totalvikt är mer än 750 kilo får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3.500 kilo.  

B-körkort, utökad behörighet B96: Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4.250 kilo. 

BE-körkort: Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3.500 kilo med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3.500 kilo.

Övergångsregler: Körkortslagstiftningen inom Europa tillämpar ofta en princip som kallas "grandfather rights" (farfarsrättigheter). Det innebär att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. Ett exempel är att en B-behörighet, som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3.500 kilo. Men om körkortet har blivit ogiltigt och sedan utfärdas på nytt efter den 1 juli 1996 gäller inte denna rättighet. 

Hur tung släpvagn/husvagn får din bil dra: Uppgift om hur tungt släp din bil får dra (högsta släpvagnsvikt) finns på bilens registreringsbevis.

Källa: www.transportstyrelsen.se

Klicka för större.

Fotnot: Kabes priskolumn gäller för standard/enkel- axlad. De har även ett antal av samma modeller i King Size-utförande (fullbreddare) samt tandemaxlade.
Klicka för större.

Fotnot: Vi har valt Polars husvagnar i kategorin original (de har även samma modeller som Selected/Customized till annat pris).
Klicka för större.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
On
Off

0 kommentarer

 • Efter husbilarnas skattechock – nu kan staten gå miste om hundratals miljoner

  Efter husbilarnas skattechock – nu kan staten gå miste om hundratals miljoner

  Med det nya bonus/malus-systemet kan en ny husbil kosta nästan 14.000 kronor om året i skatt. Nu varnar HRF för att många svenskar kommer köpa sitt fordon i Tyskland – en riktigt dålig affär för staten.

  Nyheter John Edgren, 2018-12-04 10:07

 • Hymer köpt av amerikansk jätte

  Hymer köpt av amerikansk jätte

  Den amerikanska jätten Thor Industries förvärvar tyska koncernen Erwin Hymer Group, som i Sverige saluför Hymer, Laika, Bürstner och Carado.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-29 08:43

 • Satsning i Haparanda

  Satsning i Haparanda

  Med ett arrendekontrakt på 20 år ska makarna Dimitri Jourtchouk och Anastasia Prokopchina satsa stort på den nya campingen i Haparanda.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-28 08:15

 • 34 502 besökte Elmiamässan

  34 502 besökte Elmiamässan

  Under fem dagar samlades aktörerna i branschen för att visa 2019 års nyheter på Elmia i Jönköping. Intresset för det mobila livet är fortsatt stort och husvagnarna förväntas öka sin försäljning under kommande år.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-27 08:08

 • Elmia-besökare vaknade med p-bot

  Elmia-besökare vaknade med p-bot

  Under mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping, så valde även i år hundratals av gästerna att övernatta i sina husbilar och husvagnar på de stora parkeringsplatserna vid shoppingcentret A6.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-26 09:58

 • Fler jobbare bor på camping

  Fler jobbare bor på camping

  Allt fler bor på campingplatser när de jobbar långt hemifrån. Det är helårsöppna campingar på större orter, som lockar till sig företagsgäster.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-25 10:53

 • 40 år med Kanon-Kurt

  40 år med Kanon-Kurt

  Den 14-16 september firade Ludvikas stolthet Kurts Husvagnar AB 40 år. Det blev en helkväll med middag, underhållning och dans till Drifters.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-24 10:48

 • Bekvämare vid spisen

  Bekvämare vid spisen

  Den droppformade husvagnen T@B fortsätter att charma oss. I år blir det dessutom bekvämare att utföra sysslorna vid spisen.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-23 11:41

 • Populär Hobbyvagn får syskon

  Populär Hobbyvagn får syskon

  När Hobby visade upp sina 2019-modeller, kunde vi konstatera att man har förnyat designen både utvändigt och invändigt.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-22 21:35

 • Framtidens plåtisar

  Framtidens plåtisar

  På Caravan Salon i Düsseldorf presenterade Knaus Tabbert Group framtidens plåtisar: Knaus CUVision och Weinsberg CUVolution.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-01 11:17

 • Het sommar – kallare handel

  Het sommar – kallare handel

  Enligt en studie som säljsajten Blocket gjort, dämpades begagnathandeln med husbilar och husvagnar under sommaren. Men försäljningen väntas stiga när temperaturerna sjunker.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-30 10:10

 • Annorlunda husbil från Indien

  Annorlunda husbil från Indien

  Indien är kanske inte det första landet vi tänker på när husbilar kommer på tal. Indiska specialbyggaren Pinnacle Specialty Vehicles erbjuder emellertid lösningar med fokus på det annorlunda.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-29 11:01

 • Tekniska framsteg hos Polar

  Tekniska framsteg hos Polar

  Polar gör stora tekniska framsteg, bland annat en ny lösning för fjärrstyrning av vagnens funktioner – Polar Connect. Dessutom blir Polar unik med uppvärmt gråvattenavlopp som standard.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-28 11:52

 • Syskon möter syskon

  Syskon möter syskon

  Efter succén med dramakomediserien Bonusfamiljen är nu syskonparet Felix och Moa Herngren programledare för TV4-satsningen Herngrens husbil.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-27 10:44

 • Inte som alla andra

  Inte som alla andra

  Retrodesign med rundad kaross som dessutom helt och hållet är av aluminium. Lägg till ett dolt kök som hittas när bakgaveln öppnas. Husvagnsmärket Lume är inte som alla andra.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-26 09:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1502 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 539 fristående campingplatser och 558 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 405 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

 • Husvagn & Camping 2018-08

 • Husvagn & Camping 2018-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842