Så lyckas du med vinterresan i husvagn eller husbil

Publicerad

Det är ishalka och de enda som kommer vidare har just lagt på snökedjor på vinterdäcken.

På senare tid är det allt fler ägare av husbilar som använder sina fordon året runt. Några vintercampar på traditionellt vis, det vill säga hyr en säsongsplats på en camping på någon vintersportort, men en växande grupp tar husbilen även på kortare fjällresor, som exempelvis under sportlovet. 

Husbilar är rent tekniskt mer komplicerade än husvagnar. Det handlar dels om att två värmesystem och tre elsystem ska integreras med varandra, dels om att bil- och bodel har olika funktion under resan. Även när du är på väg är husvagnen en egen enhet. Du stannar bilen och går in i vagnen om det är dags för rast, medan husbilen i det läget byter skepnad. Så fort du stänger av motorn ska, beroende på modell, värmen slås om från värmeväxlare till gasol och kylskåpet byta från 12 volt till gas. För att ta två exempel. Det skiljer väldigt mycket mellan olika modeller av husbilar, så oavsett vilket märke du åker behöver du ha koll på handboken. Det är viktigt! På sommaren är det inga problem om värmen inte startar eller om gasolen tar slut, men på vintern kan det vara direkt farligt.

Det finns många varianter av snökedjor. Kontrollera att de passar på din bil och testa att montera dem före resan.

Undvik att lägga kabeln i snön. När du använder el kan kabeln bli varm och då frysa fast i snön.

Så vad ska du börja med att tänka på? Viktigast är att du tar dig fram till resans mål. Campingvärdarna i fjällen har redan en del erfarenhet av framhjulsdrivna husbilar – och de är inte positiva. "Det behövs ingenting för att de ska bli stående!" Nu är det i rättvisans namn inte bara framhjulsdriften som avgör om en husbil kan ta sig uppför hala backar. Framkomligheten påverkas också av hur bilen är lastad och av däck, teknisk utrustning med mera. Dessutom spelar naturligtvis väglag och temperatur in. Det är sällan svårt att köra på vintervägar när det är rejält kallt. Då skapas en tunn frosthinna ovanpå vägbanan som gör ytan sträv och friktionen räcker till för de flesta. Men samma väg kan vara nästan omöjlig att köra på när temperaturen är kring nollan. Då räcker det ibland inte ens med dubbdäck. Det kan till och med kännas svårt att gå där.

Husbilar har ofta ett rejält lastutrymme bakom bakaxeln. Hur du utnyttjar det påverkar i högsta grad framkomligheten hos en framhjulsdriven bil. Det kan vara lätt att missa att de flesta husbilstillverkare anger högsta tillåtna last för bagageutrymmet bak. Ta reda på var gränsen går innan du packar för vinterresan och undvik att utnyttja hela lastkapaciteten. 

Tänk dig bilchassit som en gungbräda. När vikten ökar i bagageutrymmet blir det mer tryck på bakaxeln, men samtidigt minskar axeltrycket fram på moderna chassin från Fiat, Renault, Citroën och Peugeot. Effekten blir motsatt på bakhjulsdrivna bilar, som Iveco, Mercedes och vissa Fordmodeller. Där betyder lite mer last längst bak alltså bättre fäste när det behövs som bäst.

Om det finns ett cykelställ bak på husbilen har du ett väldigt bra vallaställ för längdskidorna.

En husbil är alltid en kompromiss. Avståndet mellan hjulaxlarna och längden på det bakre överhänget påverkar inte bara körningen i vinterväglag. Smidighet, vägegenskaper, komfort och allt annat som kan förknippas med hur du upplever bilen på vägen hänger ihop med just detta. En del går att kompensera med bättre fjädring och stötdämpare, men i grunden är det axelavstånd och överhäng det handlar om.

De stora tyska husbilstidningarna har gjort en rad vintertester med husbilar. När det gäller framkomlighet har bakhjulsdrivna fordon nästan alltid bättre resultat än framhjulsdrivna, men bara när bilarna ska köra uppför eller starta i backar. Då blir det bättre fäste med rejäl tyngd över bakhjulen.

När vägen svänger är det inte säkert att bakhjulsdriften är att föredra. Om det är för mycket last bakom drivhjulen är det inte mycket friktion kvar under framhjulen. Risken finns då att bilen inte alls svänger dit du eller vägen vill. 

Grundregeln är; kör med omdöme. Vare sig husbilar eller personbilar med husvagnar på släp är idealiska vinterfordon. Tungt lastade kan de kännas riktigt stadiga, men när de förlorar väggreppet är det nästan omöjligt att rädda situationen hur bra bilförare man än är. Men om du tar det lugnt kan första vinterresan bli ett riktigt stort äventyr.

Checklista inför sportlovsresan

Det är inte speciellt besvärligt att vintercampa, men du måste förbereda dig och ditt fordon. Snö och kyla ställer hårda krav på utrustningen.Bäst är kanske om du låter en verkstad kontrollera och serva husvagnen eller husbilen, men det finns en hel del som du själv måste ta ansvar för. Dessutom är det bra om du har tittat igenom ditt fordon så att du känner det. Då har du bättre förutsättningar att felsöka och kanske få igång grejorna om någonting börjar krångla. Här är en enkel checklista med några av de viktigaste kontrollpunkterna.

• För både husbil och dragbil gäller att kontrollera oljenivåer och att det är tillräckligt med glykol i motorns kylsystem. Se till att det är fullt med frostskyddad spolarvätska och att det finns en reservdunk med i bilen.

• Kontrollera att varningsväst, och –triangel ligger lättillgängligt, det vi säga inte under allt annat bagage. 

• Om du kör fast eller får motorstopp behöver du ha med dig startkablar, spade, pannlampa. Om du har någon typ av assistansförsäkring, tejpa fast telefonnumret nära förarplatsen.

• Värmesystemet måste fungera perfekt. I ett vattenburet värmesystem måste glykolhalten klara rejäl kyla. Om värmepannan slocknar under resan riskerar du att komma fram med en djupfryst vagn. Då är det i värsta fall bara att vända hem igen. 

• Batteriet ska vara i gott skick. Kontrollera syrahalten och vätskenivån i batteriet, och se till att det är väl laddat. Har batteriet några år på nacken är det klokt att testa det med ett belastningsprov hos en mekaniker.

• När det gäller däcken behöver du friktionsdäck eller dubbdäck vare sig du har lätt husbil (under 3,5 tons totalvikt), eller bil och husvagn. Om dragbilen har dubbdäck, måste det sitta dubbdäck på vagnen också. Mönsterdjup minst tre millimeter.

• Även husbilar med totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck på drivhjulen alternativt annan utrustning som klarar vinterväglag, som till exempel snökedjor eller motsvarande utrustning. Tänk på att framhjulsdrivna bilar ska uppfylla kraven även på bakdäcken. Åker ni utomlands är det lag på snökedjor på en del håll under vintersäsongen. Mönsterdjup minst fem millimeter.

• Se till att gasolflaskorna är fyllda. Om det är rejält kallt och du inte är ansluten till el så går det åt mycket gasol. Ofta tar gasolen slut mitt i natten. För att slippa att gå ut i kylan kan du montera en automatisk omkopplare, som skiftar från den tomma till den fulla flaskan. Det finns en elektrisk fjärrindikering som tillval. Då kan du se när omkopplaren slagit om inifrån husvagnen eller husbilen.

Väl framme på campingen

• Lägg plankstumpar under stödben och hjul, annars finns risk att fordonet fryser fast.

• Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att du bli tvungen att lämna fordonet kvar tills det blir varmt igen.

• Lägg inte elkabeln på marken. Risken är stor att kabeln fryser fast. Många vintercampingplatser har speciella linor där du kan hänga upp elkabeln.

• Har reduceringsventilen ett ventilationshål så vänd det nedåt för att minska risken att ventilen fryser.

• Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar. Snövallen kan hindra lufttillförseln till fordonets ventilationssystem.

• Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar. Ventilationen måste vara öppen för att det ska vara säkert att övernatta i husvagnen eller husbilen.

Reportaget kommer från Husvagn & Camping 3-2018.

 • Historiskt bra campingsäsong

  Historiskt bra campingsäsong

  Sveriges campingplatser kan blicka tillbaka på en fantastisk säsong. I den årliga undersökning som branschorganisationen SCR Svensk Camping genomfört, uppger 85 procent att de haft bättre eller lika bra beläggning som förra året.

  Nyheter Redaktionen, 2018-12-18 12:26

 • Efter husbilarnas skattechock – nu kan staten gå miste om hundratals miljoner

  Efter husbilarnas skattechock – nu kan staten gå miste om hundratals miljoner

  Med det nya bonus/malus-systemet kan en ny husbil kosta nästan 14.000 kronor om året i skatt. Nu varnar HRF för att många svenskar kommer köpa sitt fordon i Tyskland – en riktigt dålig affär för staten.

  Nyheter John Edgren, 2018-12-04 10:07

 • Hymer köpt av amerikansk jätte

  Hymer köpt av amerikansk jätte

  Den amerikanska jätten Thor Industries förvärvar tyska koncernen Erwin Hymer Group, som i Sverige saluför Hymer, Laika, Bürstner och Carado.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-29 08:43

 • Satsning i Haparanda

  Satsning i Haparanda

  Med ett arrendekontrakt på 20 år ska makarna Dimitri Jourtchouk och Anastasia Prokopchina satsa stort på den nya campingen i Haparanda.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-28 08:15

 • 34 502 besökte Elmiamässan

  34 502 besökte Elmiamässan

  Under fem dagar samlades aktörerna i branschen för att visa 2019 års nyheter på Elmia i Jönköping. Intresset för det mobila livet är fortsatt stort och husvagnarna förväntas öka sin försäljning under kommande år.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-27 08:08

 • Elmia-besökare vaknade med p-bot

  Elmia-besökare vaknade med p-bot

  Under mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping, så valde även i år hundratals av gästerna att övernatta i sina husbilar och husvagnar på de stora parkeringsplatserna vid shoppingcentret A6.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-26 09:58

 • Fler jobbare bor på camping

  Fler jobbare bor på camping

  Allt fler bor på campingplatser när de jobbar långt hemifrån. Det är helårsöppna campingar på större orter, som lockar till sig företagsgäster.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-25 10:53

 • 40 år med Kanon-Kurt

  40 år med Kanon-Kurt

  Den 14-16 september firade Ludvikas stolthet Kurts Husvagnar AB 40 år. Det blev en helkväll med middag, underhållning och dans till Drifters.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-24 10:48

 • Bekvämare vid spisen

  Bekvämare vid spisen

  Den droppformade husvagnen T@B fortsätter att charma oss. I år blir det dessutom bekvämare att utföra sysslorna vid spisen.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-23 11:41

 • Populär Hobbyvagn får syskon

  Populär Hobbyvagn får syskon

  När Hobby visade upp sina 2019-modeller, kunde vi konstatera att man har förnyat designen både utvändigt och invändigt.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-22 21:35

 • Framtidens plåtisar

  Framtidens plåtisar

  På Caravan Salon i Düsseldorf presenterade Knaus Tabbert Group framtidens plåtisar: Knaus CUVision och Weinsberg CUVolution.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-01 11:17

 • Het sommar – kallare handel

  Het sommar – kallare handel

  Enligt en studie som säljsajten Blocket gjort, dämpades begagnathandeln med husbilar och husvagnar under sommaren. Men försäljningen väntas stiga när temperaturerna sjunker.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-30 10:10

 • Annorlunda husbil från Indien

  Annorlunda husbil från Indien

  Indien är kanske inte det första landet vi tänker på när husbilar kommer på tal. Indiska specialbyggaren Pinnacle Specialty Vehicles erbjuder emellertid lösningar med fokus på det annorlunda.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-29 11:01

 • Tekniska framsteg hos Polar

  Tekniska framsteg hos Polar

  Polar gör stora tekniska framsteg, bland annat en ny lösning för fjärrstyrning av vagnens funktioner – Polar Connect. Dessutom blir Polar unik med uppvärmt gråvattenavlopp som standard.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-28 11:52

 • Syskon möter syskon

  Syskon möter syskon

  Efter succén med dramakomediserien Bonusfamiljen är nu syskonparet Felix och Moa Herngren programledare för TV4-satsningen Herngrens husbil.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-27 10:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1501 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 539 fristående campingplatser och 557 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 405 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

 • Husvagn & Camping 2018-08

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842