Gör det själv: Förbered husvagn och husbil inför säsongspremiären

Publicerad

Innan du ger dig ut första gången för säsongen är det bra att gå igenom vagnen eller husbilen. Det kan gälla lås som krånglar, batterier som inte levererar ström, stödben som gnisslar och gnäller eller däck som helt enkelt punkterar eller spricker, kylskåp som inte ger kyla eller annat obehag. I ett akutläge kan denna typ av problem bli onödigt dyra och dessutom sätta stopp för nya turer för veckor framöver. Ett bra sätt att undvika detta är att se över och förbereda fordon och utrustning. 

TVÄTT. Börja med att tvätta fordonet och passa samtidigt på att göra en okulär besiktning. Lyser alla lampor, fungerar alla lås och luckor?

DÄCK. Gör en noggrann inspektion av däcken, kika efter bulor och sprickor och om du är tveksam kontakta en gummifirma. Ett gammalt däck, äldre än 6-7 år men med godkänt mönsterdjup är inte ett bra däck. Dess egenskaper är i det närmaste förvunna, uppätna av tiden. 

BATTERIET. Kolla och vid behov, ladda batteriet. Det finns i dag fina laddare som på ett skonsamt sätt håller spänningen vid liv. Kostar från några hundralappar och uppåt och är väl värt att införskaffa.

KÖKET

Gör rent köket, här duger det alldeles utmärkt bra med någon form av allrengöringsmedel, typ samma sort som hemma. Passa samtidigt på att se över köksavlopp, att inget frusit och/eller spräckts. Häll några liter vatten genom systemet och leta efter läckor.

HYGIENUTRYMMET

Toaletten mår bra av att rengöras och kontrolleras. Det finns speciella medel för effektiv rengöring och skyddande effekt. Titta igenom utbudet. Den gummipackning som försluter/stänger mellan uppsamlingstank och själva toastolen kan torka och spricka. Syna den. 

KYLSKÅPET. Kontrollera att kylskåpet fungerar, starta det och använd gärna en termometer med ute-innefunktion. På så sätt kan du läsa ut inte bara om skåpet startat utan också att det fungerar effektivt. 

GASOLEN. Kolla att gasolinstallationen håller tätt. Läckspray som finns att köpa hos husvagnshandlarnas tillbehörsbutiker, sprayas på skarvar med gasolkranen öppen men utan att tända upp förbrukare. Bubblar det betyder det att gasol läcker ut. Kolla särskilt den o-ring som sitter direkt mellan reduceringsventil och gasolflaskan.

LÅSEN. Lås på luckor och dörrar behöver smörjas för att inte börja krångla när man minst anar det. Ytterst enkelt att se över med låsspray.

GUMMILISTER

Silikonspray på gummilister hindrar gummit från att fastna i fönsterplasten och från torrsprickor.  

PRODUKTER

Det finns en massa olika medel framtagna för att förenkla jobbet men man behöver absolut inte alla de produkter som syns här. Läckspray, toalettrengöringsmedel och silikonspray, i övrigt duger samma rengörings och tvättmedel som man har hemma. Vill man gå ännu längre inför säsongsförberedelserna kan man naturligtvis efter noggrann dammsugning av textilier impregnera dem för motståndskraft även mot spill och kladd. Medel finns även för detta hos husvagnshandlare.

 • Historiskt bra campingsäsong

  Historiskt bra campingsäsong

  Sveriges campingplatser kan blicka tillbaka på en fantastisk säsong. I den årliga undersökning som branschorganisationen SCR Svensk Camping genomfört, uppger 85 procent att de haft bättre eller lika bra beläggning som förra året.

  Nyheter Redaktionen, 2018-12-18 12:26

 • Efter husbilarnas skattechock – nu kan staten gå miste om hundratals miljoner

  Efter husbilarnas skattechock – nu kan staten gå miste om hundratals miljoner

  Med det nya bonus/malus-systemet kan en ny husbil kosta nästan 14.000 kronor om året i skatt. Nu varnar HRF för att många svenskar kommer köpa sitt fordon i Tyskland – en riktigt dålig affär för staten.

  Nyheter John Edgren, 2018-12-04 10:07

 • Hymer köpt av amerikansk jätte

  Hymer köpt av amerikansk jätte

  Den amerikanska jätten Thor Industries förvärvar tyska koncernen Erwin Hymer Group, som i Sverige saluför Hymer, Laika, Bürstner och Carado.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-29 08:43

 • Satsning i Haparanda

  Satsning i Haparanda

  Med ett arrendekontrakt på 20 år ska makarna Dimitri Jourtchouk och Anastasia Prokopchina satsa stort på den nya campingen i Haparanda.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-28 08:15

 • 34 502 besökte Elmiamässan

  34 502 besökte Elmiamässan

  Under fem dagar samlades aktörerna i branschen för att visa 2019 års nyheter på Elmia i Jönköping. Intresset för det mobila livet är fortsatt stort och husvagnarna förväntas öka sin försäljning under kommande år.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-27 08:08

 • Elmia-besökare vaknade med p-bot

  Elmia-besökare vaknade med p-bot

  Under mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping, så valde även i år hundratals av gästerna att övernatta i sina husbilar och husvagnar på de stora parkeringsplatserna vid shoppingcentret A6.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-26 09:58

 • Fler jobbare bor på camping

  Fler jobbare bor på camping

  Allt fler bor på campingplatser när de jobbar långt hemifrån. Det är helårsöppna campingar på större orter, som lockar till sig företagsgäster.

  Nyheter Jorry Streipel, 2018-11-25 10:53

 • 40 år med Kanon-Kurt

  40 år med Kanon-Kurt

  Den 14-16 september firade Ludvikas stolthet Kurts Husvagnar AB 40 år. Det blev en helkväll med middag, underhållning och dans till Drifters.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-24 10:48

 • Bekvämare vid spisen

  Bekvämare vid spisen

  Den droppformade husvagnen T@B fortsätter att charma oss. I år blir det dessutom bekvämare att utföra sysslorna vid spisen.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-23 11:41

 • Populär Hobbyvagn får syskon

  Populär Hobbyvagn får syskon

  När Hobby visade upp sina 2019-modeller, kunde vi konstatera att man har förnyat designen både utvändigt och invändigt.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-22 21:35

 • Framtidens plåtisar

  Framtidens plåtisar

  På Caravan Salon i Düsseldorf presenterade Knaus Tabbert Group framtidens plåtisar: Knaus CUVision och Weinsberg CUVolution.

  Nyheter Redaktionen, 2018-11-01 11:17

 • Het sommar – kallare handel

  Het sommar – kallare handel

  Enligt en studie som säljsajten Blocket gjort, dämpades begagnathandeln med husbilar och husvagnar under sommaren. Men försäljningen väntas stiga när temperaturerna sjunker.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-30 10:10

 • Annorlunda husbil från Indien

  Annorlunda husbil från Indien

  Indien är kanske inte det första landet vi tänker på när husbilar kommer på tal. Indiska specialbyggaren Pinnacle Specialty Vehicles erbjuder emellertid lösningar med fokus på det annorlunda.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-29 11:01

 • Tekniska framsteg hos Polar

  Tekniska framsteg hos Polar

  Polar gör stora tekniska framsteg, bland annat en ny lösning för fjärrstyrning av vagnens funktioner – Polar Connect. Dessutom blir Polar unik med uppvärmt gråvattenavlopp som standard.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-28 11:52

 • Syskon möter syskon

  Syskon möter syskon

  Efter succén med dramakomediserien Bonusfamiljen är nu syskonparet Felix och Moa Herngren programledare för TV4-satsningen Herngrens husbil.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-27 10:44

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1501 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 539 fristående campingplatser och 557 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 405 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

 • Husvagn & Camping 2018-08

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842