Gör det själv: Förbered husvagn och husbil inför säsongspremiären

Publicerad

Innan du ger dig ut första gången för säsongen är det bra att gå igenom vagnen eller husbilen. Det kan gälla lås som krånglar, batterier som inte levererar ström, stödben som gnisslar och gnäller eller däck som helt enkelt punkterar eller spricker, kylskåp som inte ger kyla eller annat obehag. I ett akutläge kan denna typ av problem bli onödigt dyra och dessutom sätta stopp för nya turer för veckor framöver. Ett bra sätt att undvika detta är att se över och förbereda fordon och utrustning. 

TVÄTT. Börja med att tvätta fordonet och passa samtidigt på att göra en okulär besiktning. Lyser alla lampor, fungerar alla lås och luckor?

DÄCK. Gör en noggrann inspektion av däcken, kika efter bulor och sprickor och om du är tveksam kontakta en gummifirma. Ett gammalt däck, äldre än 6-7 år men med godkänt mönsterdjup är inte ett bra däck. Dess egenskaper är i det närmaste förvunna, uppätna av tiden. 

BATTERIET. Kolla och vid behov, ladda batteriet. Det finns i dag fina laddare som på ett skonsamt sätt håller spänningen vid liv. Kostar från några hundralappar och uppåt och är väl värt att införskaffa.

KÖKET

Gör rent köket, här duger det alldeles utmärkt bra med någon form av allrengöringsmedel, typ samma sort som hemma. Passa samtidigt på att se över köksavlopp, att inget frusit och/eller spräckts. Häll några liter vatten genom systemet och leta efter läckor.

HYGIENUTRYMMET

Toaletten mår bra av att rengöras och kontrolleras. Det finns speciella medel för effektiv rengöring och skyddande effekt. Titta igenom utbudet. Den gummipackning som försluter/stänger mellan uppsamlingstank och själva toastolen kan torka och spricka. Syna den. 

KYLSKÅPET. Kontrollera att kylskåpet fungerar, starta det och använd gärna en termometer med ute-innefunktion. På så sätt kan du läsa ut inte bara om skåpet startat utan också att det fungerar effektivt. 

GASOLEN. Kolla att gasolinstallationen håller tätt. Läckspray som finns att köpa hos husvagnshandlarnas tillbehörsbutiker, sprayas på skarvar med gasolkranen öppen men utan att tända upp förbrukare. Bubblar det betyder det att gasol läcker ut. Kolla särskilt den o-ring som sitter direkt mellan reduceringsventil och gasolflaskan.

LÅSEN. Lås på luckor och dörrar behöver smörjas för att inte börja krångla när man minst anar det. Ytterst enkelt att se över med låsspray.

GUMMILISTER

Silikonspray på gummilister hindrar gummit från att fastna i fönsterplasten och från torrsprickor.  

PRODUKTER

Det finns en massa olika medel framtagna för att förenkla jobbet men man behöver absolut inte alla de produkter som syns här. Läckspray, toalettrengöringsmedel och silikonspray, i övrigt duger samma rengörings och tvättmedel som man har hemma. Vill man gå ännu längre inför säsongsförberedelserna kan man naturligtvis efter noggrann dammsugning av textilier impregnera dem för motståndskraft även mot spill och kladd. Medel finns även för detta hos husvagnshandlare.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1491 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 536 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842