Tesla Model X har fått något stort på kroken

Publicerad: 2018-05-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Tesla Model X har inte bara dragkrok – den är ingen dålig draghäst heller. Se filmen när den drar en Boeing 787-9 Dreamliner. 139 ton på kroken är rätt imponerande.

Tesla Model X har fått något stort på kroken
Tesla Model X visar sig vara en mycket kompetent dragbil.

Med en kapacitet på drygt 2.200 kg, är Tesla Model X för närvarande det eldrivna passagerarfordon med den högsta dragvikten på marknaden. Men här sliras det nog lite på den gränsen… Tesla Model X P100D noterar nämligen ett rekord i Guinness World Record genom att, i egenskap av elbil, bogsera en Boeing 787-9 Dreamliner (se klippet nedan). Dragvikt 139 ton!

Vi har redan sett några Model X-ägare sätta sin bil på prov. I vintras kunde vi till exempel se en film där en Tesla Model X bogserade en stor lastbil på snöiga gator i North Carolina.

Den senaste manövern är dock inte en akt av hjälpsamhet utan en uppvisning i ordets rätta bemärkelse. PR-jippot var regisserat av flygbolaget Qantas som ville främja samarbetet med Tesla, och därmed visa kapaciteten hos Model X genom att dra en Boeing 787-9 Dreamliner på Melbourne Airport.

Det här kraftprovet handlar om vridmoment och dragkraft, där bilen ”bara” behöver få objektet i rullning och sedan upprätthålla farten. Med 9.500 Nm vridmoment på hjulen är det egentligen inte så överraskande, även om det är en imponerande bedrift.

Tesla Model X har fått något stort på kroken
Tesla Model X har fått något stort på kroken
Rulla till toppen