Polisen varnar: Övernatta inte på rastplatser

Under sommaren är det inbrott i husbilar som sticker ut på rastplatserna. Tjuvarna väljer ut husbilar och bryter upp dörrarna medan de boende sover. Polisen kommer under sommaren besöka rastplatser längs E6 för att informera om risken för stölder och hur man kan skydda sig.

Publicerad

Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter. Fotograf: Lars Hedelin.

Under några år har det förebyggande arbetet på rastplatserna utmed E6 skett mellan polisen och Trafikverket. I år planeras för ett utökat samarbete med fler myndigheter och näringsliv.

Under några veckor har polisen i Halland haft extra kontroll på rastplatserna längs E6. Civila patruller har bland annat uppehållit sig på rastplatserna nattetid för att skapa en bild av vilka som rör sig där. 

"Brottsaktiva som specialiserat sig på stölder från fordon färdas på våra större europavägar. De besöker rastplatserna och söker systematiskt efter lämpliga objekt", säger Boris Iseborn är ansvarig för det brottsförebyggande arbetet på rastplatserna utmed E6 i Halland.

De brott som sker på rastplatserna året runt är bland annat kapellskärningar och dieselstölder.

"Vi kunde ganska snabbt få en bild av den kriminalitet som förekommer på rastplatserna. Vi upptäckte bland annat dieselstölder och kunde gripa flera personer i samband med det", säger Boris Iseborn.

Under sommarmånaderna är det stölderna från och inbrotten i husbilar som sticker ut. Tjuvarna väljer ut husbilar på rastplatserna och arbetar tyst när de bryter upp dörrarna. Ofta sker brotten på natten när ägarna sover och därför upptäcks de inte förrän på morgonen. Det som stjäls är ofta kontanter, kameror, pass och andra värdehandlingar som förvaras i bilens förarhytt.

I ett samarbete mellan polisen och Trafikverket har rastplatserna längs E6 setts över när det gäller till exempel belysning och växtlighet. Även förebyggande skyltar har tagits fram och satts upp av Trafikverket.

Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter för att kontrollera de fordon som ofta uppehåller sig där samt informera husbilsägarna om risken för stölder och hur de kan skydda sig.

Tre tips från polisen för en säkrare husbilssemester

• Välj hellre campingplatser för övernattning i stället för rastplatser.
• Lägg inte värdesaker i framsätet eller på instrumentbrädan. Förvara dem hellre där ni sover.
• Parkera alltid på väl synliga och helst upplysta platser.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1492 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842