Semester med elbil i Europa?

Laddstationer finns det gott om i Sverige. FOTO: OK/Q8

Semester med elbil i Europa?

Elbilar blir ett allt populärare alternativ till konventionella fordon. Men går det att åka på bilsemester i Europa med elbil? Sweco testade – och fann en hel del hinder på vägen. 

Publicerad

I slutet av april släppte Sweco rapporten E-magine a Journey through Europe – Energy Infrastructure for Sustainble Mobility, som undersöker huruvida det är möjligt för en familj att resa på semester genom Europa med elbil. Resan gick från London till Warszawa, via Bryssel, Oslo, Stockholm, Köpenhamn och Berlin.

Det är den tredje rapporten inom ramen för initiativet Urban Insight, som fokuserar på att lyfta fram olika perspektiv kring hållbar stadsutveckling i Sverige och Europa. Slutsatserna är att infrastrukturen för elbilar varierar stort mellan länderna och att det krävs en hel del planering innan man ger sig ut på en långresa i Europa:

• Det behövs en rad olika kort och mobilapplikationer (eller en kombination av båda) för att ladda bilen, eftersom i princip varje land har sina egna lösningar.

• Om man inte behärskar det lokala språket kan det vara svårt att ta reda på hur laddare och betalningssystem funkar i det specifika landet, och ibland behöver man till och med förbeställa ett laddningskort som ska levereras till hemadressen.

• En annan begränsning är tillgängligheten till laddstationer, vilka dessutom ofta erbjuder olika typer av laddare med varierande laddtider.

I Sverige klarar vi oss rätt bra jämfört med andra länder, visar rapporten. Med hjälp av enkel planering hittade rapportförfattarna laddstationer i anslutning till restauranger, köpcentrum, hotell med mera. I andra europeiska städer var laddstationerna ofta svåra att hitta, vissa krävde id-handlingar för att kunna användas och många erbjöd "fel" sorts laddare. Rapporten nämner också det faktum att de flesta elbilar som säljs här i Sverige är så kallade laddhybridbilar. Dessa klarar längre resor utan laddning (upp till 145 kilometer) jämfört med renodlade elbilar, som behöver laddas oftare och med kortare varsel.

Rapporten i sin helhet hittar du här!

 

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1491 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 536 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842