Dethleffs husvagn med elhjälp

Publicerad: 2018-10-24   Uppdaterad: 2018-10-23

I samband med världens största husbils- och husvagnsmässa, Caravan Salon i Düsseldorf, blev Dethleffs eldrivna husvagn E-home Coco den stora snackisen.

I fjol en husbil, fullsmetad med solceller. I år en husvagn med eldrivna hjälpmotorer. Det händer grejer när branschen i allmänhet och Dethleffs i synnerhet tänker till. Årets innovativa idé handlar alltså om elmotorer som ”skjuter på” och ger dragbilen en hjälpande hand.

Det är ingen tvekan att omställningen till eldrift inte bara gäller personbilar. Vi har redan sett hur till exempelvis lastbilar kan köras helt på el, och snart är tydligen även husvagnarna på tur. När det gäller just husvagnar har det varit uppförsbacke, av två anledningar. Dels finns det inte många elbilar med dragkrok. Dessutom förkortas dragbilens räckvidd med en tung husvagn på kroken.

Nu presenterar Dethleffs en klurig lösning som visades upp på Caravan Salon i Düsseldorf. Modellen E-home Coco har ett inbyggt litiumjonbatteri med kapacitet på 80 kWh. Batteriet driver två elmotorer som är monterade vid var sitt hjul.

Var för sig har elmotorerna en effekt på 40 kW och ett vrid-moment på 470 Nm. Det finns också ett system som kan skyffla över rätt mängd kraft till rätt hjul för att öka stabiliteten.

Husvagnen skjuter därmed på själv och i praktiken innebär det att den bara belastar dragbilen med 100 kilo dragvikt. Det sparar många mil elräckvidd. Dethleffs E-home Coco har också möjlighet att driva andra elprylar som luftkonditionering, belysning, köksutrustning och laddning av mobiltelefoner och surfplattor på campingplatsen. Med en app kan husvagnen själv parkeras på uppställningsplatsen.

Målet är att Dethleffs ska testa husvagnskonceptet under våren 2019 för att förhoppningsvis kunna lansera nyheten till kommande sommar.

Rulla till toppen