Höjs med 300 procent – fortfarande tyst från regeringen.
Nästa år höjs skatten på nästan alla nya bensin- och dieselbilar rejält. Anledningen är att straffskatten kommer beräknas på den hårdare och mer realistiska WLTP-körcykeln för att räkna ut förbrukning och utsläpp.
Den högre skatten drabbar inte bara personbilar. Husbilsköparna drabbas av ett dråpslag när utsläppen börjar mätas enligt WLTP-normen. Anledningen är att de flesta husbilar tekniskt baseras på olika transportbilar med äldre motorteknik än personbilar. Eftersom de dessutom är dieseldrivna och tunga drabbas köparna av en skattechock.
Skatten kan hamna på omkring 30.000 kronor om året under de första tre åren, jämfört med dagens 7.500 kronor per år, för Sveriges vanligaste husbilar. Det har mött hård kritik eftersom husbilar generellt sett rullar omkring 700 mil om året och även kan innebära att semesterfirarna undviker en flygresa.
För att försöka komma undan den nya skattechocken har Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) lanserat uppropet "Husbilskampen". I somras berättade Transportstyrelsen att skatten för husbilarna skulle ligga kvar på dagens nivå – men under hösten vände myndigheten om helt och erkände att skatten kommer höjas.
Emil Wilhemsson, som är vd och ägare av företaget M Fritid i Mönsterås, kallar det hela "ett dråpslag". Han berättar för Dagens Industri hur han förbereder sig för en störtdykning av försäljningen.
"Effekten blir brutal för branschen. Jag budgeterar själv med en minskad bilförsäljning nästa år, kanske med upp till 30 procent", säger han till tidningen.
HRF fick under hösten till ett möte med finansdepartementet och infrastrukturdepartementet om husbilsskatten men har hittills inte fått någon återkoppling.
"Marknaden för nya husbilar har minskat med 50 procent efter 1 september och våra medlemmar inom tillverkning och försäljning överväger neddragningar. Redan har 25 medarbetare hos landets största husbilsbyggare, Kabe i Tenhult, blivit varslade om uppsägning", säger Tomas Haglund, ordförande för HRF.
Bonus/malus-systemet innebär inte bara straffskatt för smutsiga bilar. Det innebär också bonus för laddbara bilar, men när det gäller eldrivna husbilar är utbudet än så länge försvinnande litet.
Detta år ger campingsajten ACSI för första gången ut ACSI Awards. I och med att 50 000 campare har sagt sitt handlar det om prestigefyllda priser.
Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn och störst är intresset bland unga. Det som lockar är frihetsupplevelsen, visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.
Alla goda ting är tre. Nu finns, för de allra mest äventyrslystna, en tredje fyrhjulsdriven husbilsmodell från Hymer och den heter ML-T 560 4x4.
First Camp, Skandinaviens största campingkoncern, förvärvar Leksand Resort AB. Detta innebär samtidigt First Camp-koncernens sjunde destination i Dalarna.
Råkat ut för deformationer på däcken när husbilen står stilla under längre perioder? För att motverka påfrestningen som vikten kan innebära, har ingenjörerna på Michelins forskningscentrum utvecklat en lösning i Michelin CrossClimate Camping.
First Camp gör nu sin andra norska investering och köper GOL Campingsenter i turistregionen Hallingdal.
Stora investeringar har de senaste åren gjorts för att skapa en resort av märket premium i havsbandet utanför Hudiksvall. Något som fortsätter 2022.
Nu har camping.se presenterat årets vinnare i Camper´s Choice, tävlingen där gästerna själva röstar på vilken campingplats de anser vara bäst. I undersökningen gjorde 6 000 personer sina val och ett dussin campingar blev så att säga vinnare.
Ifjol grundades Campingaffären.se. Redan nu har sajten, som finns i fem olika länder, vuxit enormt.
Över 3 000 inspirerande bilder förvandlar väggar, golv och tak till ett konstverk, som besökarna får uppleva när multimedia-utställningen Van Gogh Alive – The Experience gästar Uppsala och Fyrishov från och med 16 juni kommande sommar.
Har ni redan börjat längta efter sommarens alla nöjen? Fram med almanackan – för nu har den solsäkra showen Diggiloo spikat sin turnéplan.
Under vecka 27–30, kan alla som vill, vara med på en massa roliga aktiviteter tillsammans med Hollistay. Alla evenemang sker digitalt, vilket gör att var ni än befinner er i landet så kan ni medverka.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser (läs pandemin) kan Husvagn & Camping med stolthet meddela – kryssningen med Viking Cinderella är tillbaka. Boka in den 10–11 november 2022.
Trots förbud är det fortfarande vanligt att vi i Sverige använder oss av mobiltelefonen när vi kör bil.
Orent vatten kan ställa till det under en semester. Har man otur kan det vara riktigt skadligt.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.