Rätt försäkrad vid uthyrning/hyra?

Det finns en hel del att tänka på försäkringsmässigt innan man hyr eller hyr ut.

Rätt försäkrad vid uthyrning/hyra?

Intresset för att resa med husbil är större än någonsin och då är det är viktigt att vara rätt försäkrad. Försäkringarna ger bra skydd men det finns det en del luckor att se upp med. Konsumenternas Försäkringsbyrå ger råd om vad man bör tänka på.

Publicerad

– Husbilsförsäkringar är mer omfattande än vanliga bilförsäkringar. Det finns några situationer där det är särskilt viktigt att se om sitt försäkringsskydd för att inte riskera att förlora delar av husbilens värde, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. 

Om du ska hyra ut din husbil så gäller inte din husbilsförsäkring. Du riskerar att få en minskad ersättning eller ingen alls om din husbil skadas. Börja därför med att kontakta ditt försäkringsbolag innan du hyr ut husbilen. 

Du kan behöva teckna en särskild försäkring för uthyrningen. Du som tänker hyra en husbil behöver kontrollera hur husbilen är försäkrad. Oavsett om du hyr av en privatperson eller företag så måste det
finnas en försäkring som gäller för uthyrning.

– Det finns ingen annan försäkring som kan ersätta skador på husbilen. Ansvarsskyddet i hemförsäkringen gäller inte. Det gäller för skadeståndskrav men ersätter inte skador på saker som du hyr, säger Helen Bernerfalk.

Om du planerar att sälja din husbil är det viktigt att kontrollera bilförmedlaren och personer som ska provköra bilen. Be alltid att få se legitimation och skriv upp telefonnummer, adress och andra uppgifter. Lämna inte heller ifrån dig registreringsbeviset innan ni är klara med betalningen.

– Stöldförsäkringen gäller inte om du frivilligt har lämnat ifrån dig husbil och nycklar till någon som inte lämnar tillbaka den, avslutar Helen Bernerfalk.

TÄNK PÅ DETTA


Tillräcklig ersättning för dina saker?

Husbilsförsäkringar innehåller oftast ett skydd för stöld av personliga saker som du tar med dig på semestern. Men räcker beloppet? Skyddet varierar ofta mellan 20 000 - 80 000 kronor. Du kan också få ersättning genom din hemförsäkring. Men det finns stora skillnader mellan olika försäkringsbolag. Vissa bolag ger ingen ersättning för stöld ur bilar medan andra kan ge ersättning med upp till 200 000 kronor.

Ingår semesteravbrott i försäkringen?

Alla försäkringar innehåller inte semesteravbrott, det vill säga ersättning om husbilen går sönder eller blir stulen på semestern. Om olyckan skulle vara framme kan du ofta få kontant ersättning för de dagar som husbilen inte kan användas. Ersättningen ligger som regel på 300 - 500 kronor per dag under en begränsad tid. Det kan också vara möjligt att få hyra en husbil.

Hjälp med bärgning?

I alla halv- och helförsäkringar för husbilar ingår en räddningsförsäkring. I den ingår bärgning av husbilen till närmaste verkstad vid skada eller driftsstopp. Den ersätter också kostnader för att transportera förare och passagerare till hemorten. Om föraren inte kan fortsätta att köra på grund av sjukdom eller olycksfall ingår ofta ersättning för hemresa för passagerarna.

 • Nolia: Tre av fyra får gå

  Nolia: Tre av fyra får gå

  Nolia går mot ett osäkert år. För att kunna se framåt tvingas företaget till uppsägningar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-09 07:49

 • Här är framtidens kontor

  Här är framtidens kontor

  2021 års mässa Toyota Auto Salon fick ställas in publikt på grund av rådande Coronapandemi. Men det hindrade inte arrangören från att bjuda på en virtuell motsvarighet.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-08 07:42

 • Sverige – trea i Europa

  Sverige – trea i Europa

  När HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund) räknade samman fjolårets registreringssiffror på den svenska marknaden visade det sig att husvagnarna ökade med 9,71 procent medan husbilarna minskade med 3,47 procent.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-07 06:37

 • Bürstner till Skokloster

  Bürstner till Skokloster

  Det välrenommerade varumärket Bürstner får ännu en stark och väletablerad återförsäljare på den svenska husbilsmarknaden – Skoklosters Husbilar & Husvagnar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-04 07:19

 • Krögare med både rök och eld

  Krögare med både rök och eld

  När nya fjälldestinationen Idre Himmelfjäll nu kör sin andra säsong är det med nya smaker. Krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson har nämligen tagit över anläggningens restaurang.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-03 07:13

 • Rapidos nya signatur

  Rapidos nya signatur

  Ultimate Line heter Rapidos nya serie som omfattas av sex modeller. Det handlar om en förstärkt standardutrustning där hög klass blir ännu bättre.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-02 06:51

 • First Camp storsatsar

  First Camp storsatsar

  Skandinaviens största campingkedja, First Camp, storsatsar inför campingsäsongen 2021. Strax före årsskiftet signerades förvärvet av Frigård camping i Danmark, som blir kedjans 45:e destination.

  Nyheter Redaktionen, 2021-04-01 06:07

 • Hollistay – så in i Norden bra

  Hollistay – så in i Norden bra

  Hollistay lanserades 2019 och året efter hade den digitala plattformen över 1,1 miljon besökare. Nu utökar de med info om campingplatser i våra nordiska grannländer.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-31 07:47

 • Uppsving för husvagnar 2020

  Uppsving för husvagnar 2020

  Eftersom siffrorna för registreringsstatistiken inte hann inkomma före tidningstryck i den förra utgåvan av Husvagn & Camping sammanfattar vi här 2020.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-30 07:32

 • Originalet utmanas

  Originalet utmanas

  Bland de allra minsta husbilarna fortsätter Pössl att utmana originalet VW California, och nu spänner de bågen ytterligare.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-10 07:44

 • En vanlig ovanlig husbil

  En vanlig ovanlig husbil

  Det går fortfarande att vara ett litet företag som kan stångas med de stora aktörerna, bara man går sin egen väg – något som Nordic Husbilar i Kristinehamn har gjort med konceptet Nordic Office.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-09 07:21

 • Hobby Fritid ska växa med förmedling

  Hobby Fritid ska växa med förmedling

  Husbils- och husvagns-återförsäljaren Hobby Fritid i Tenhult gör en storsatsning inför 2021.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-08 07:05

 • Upptäck nya Solifer

  Upptäck nya Solifer

  Eleganta, välutrustade och funktionella är orden som genomsyrar Solifers fordonspark inför modellåret 2021.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-05 07:54

 • First Camp – nu på Öland

  First Camp – nu på Öland

  Skandinaviens största campingkedja First Camp fortsätter att växa. Från och med årsskiftet har de nu tagit över Löttorps camping på Öland.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-04 07:48

 • Många CI i Sverige

  Många CI i Sverige

  När 2021 års modeller från CI presenteras i Sverige sker det på fler platser än någonsin. Det nya modellåret bjuder på ett utvecklat och bredare utbud.

  Nyheter Redaktionen, 2021-03-03 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206