Under perioden 2018–2020 var det 16 160 fordonsolyckor i Sverige, enbart med älg.
Viltolyckorna har ökat i Sverige sedan början av 2010-talet – och hittills har 2021 varit mer olycksdrabbat än 2020.
Under de närmaste månaderna kan vi räkna in omkring 250 olyckor per dag i landet. Det visar försäkringsbolaget If:s genomgång av olycksdata från de senaste tio åren. Under januari till augusti i år har det rapporterats sammanlagt 36 766 viltolyckor i Sverige. Det är 2 145 fler än i fjol (+6 procent).
– Viltolyckor är ett stort problem. Vi har sett en ökning av dessa under flera år. År 2020 minskade olyckorna något, men nu ser vi en uppgång igen, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Vi går nu in i den mest olycksdrabbade tiden på året. Oktober och november är de månader då det sker flest viltolyckor.
– I gryning och skymning löper man störst risk, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längs med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp. Var extra vaksam då viltstängsel upphör, säger Johan Granholm och tillägger: de djurkollisioner som If ersatte under 2020 kostade i genomsnitt 32 500 kronor att reparera, så det är en betydande kostnad varje år.
Det är även viktigt att se över sin bilförsäkring. För att få ersättning för skador på fordonet vid viltolycka behöver man ha en helförsäkring. Det finns även tilläggsförsäkring som innebär reducerad självrisk vid kollision med djur och den kan även ge viss ersättning vid halvförsäkring.
• Sätt ut varningstriangel.
• Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
• Sedan den 1 januari 2010 är man enligt lag skyldig att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen. Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
• Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
• Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.
Är du måhända förstagångsköpare? Letar du kanske efter en prisvärd, sprillans ny husbil med god kvalitet och resklar utrustning?
Detta år ger campingsajten ACSI för första gången ut ACSI Awards. I och med att 50 000 campare har sagt sitt handlar det om prestigefyllda priser.
Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn och störst är intresset bland unga. Det som lockar är frihetsupplevelsen, visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.
Alla goda ting är tre. Nu finns, för de allra mest äventyrslystna, en tredje fyrhjulsdriven husbilsmodell från Hymer och den heter ML-T 560 4x4.
First Camp, Skandinaviens största campingkoncern, förvärvar Leksand Resort AB. Detta innebär samtidigt First Camp-koncernens sjunde destination i Dalarna.
Råkat ut för deformationer på däcken när husbilen står stilla under längre perioder? För att motverka påfrestningen som vikten kan innebära, har ingenjörerna på Michelins forskningscentrum utvecklat en lösning i Michelin CrossClimate Camping.
First Camp gör nu sin andra norska investering och köper GOL Campingsenter i turistregionen Hallingdal.
Stora investeringar har de senaste åren gjorts för att skapa en resort av märket premium i havsbandet utanför Hudiksvall. Något som fortsätter 2022.
Nu har camping.se presenterat årets vinnare i Camper´s Choice, tävlingen där gästerna själva röstar på vilken campingplats de anser vara bäst. I undersökningen gjorde 6 000 personer sina val och ett dussin campingar blev så att säga vinnare.
Ifjol grundades Campingaffären.se. Redan nu har sajten, som finns i fem olika länder, vuxit enormt.
Över 3 000 inspirerande bilder förvandlar väggar, golv och tak till ett konstverk, som besökarna får uppleva när multimedia-utställningen Van Gogh Alive – The Experience gästar Uppsala och Fyrishov från och med 16 juni kommande sommar.
Har ni redan börjat längta efter sommarens alla nöjen? Fram med almanackan – för nu har den solsäkra showen Diggiloo spikat sin turnéplan.
Under vecka 27–30, kan alla som vill, vara med på en massa roliga aktiviteter tillsammans med Hollistay. Alla evenemang sker digitalt, vilket gör att var ni än befinner er i landet så kan ni medverka.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser (läs pandemin) kan Husvagn & Camping med stolthet meddela – kryssningen med Viking Cinderella är tillbaka. Boka in den 10–11 november 2022.
Trots förbud är det fortfarande vanligt att vi i Sverige använder oss av mobiltelefonen när vi kör bil.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.