Denna sida är en annons från vår partner

Nya Audi Q5 är förbättrad på alla punkter – och ännu bättre som dragbil

 HELA ARTIKELN ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED AUDI.

Audi Q5 blev en omedelbar succé när den presenterades 2008 och nu är det dags för en helt ny generation av premiummodellen. Audi har gjort sin hemläxa – nya Q5 blev testvinnare direkt.

Nya Audi Q5 är förbättrad på alla punkter – och ännu bättre som dragbil

Audi myntade tidigt devisen "Försprång genom teknik" (Vorsprung durch Technik) och sällan har det passat så bra som till nya generationen Audi Q5. I premiumsegmentet har Audi Q5 varit den mellanstora suvmodell som alla andra jämförts med. Nu tar bilmärket ett stort kliv och förbättrar nya Q5:an på alla punkter.

Modellen bygger på samma tekniska arkitektur som senaste generationerna Audi A4 och A5. Det innebär bättre säkerhetsteknik, lättare vikt och snålare motorer.

Audi Q5 har den senaste, vidareutvecklade fyrhjulsdriften "quattro ultra" som sparar bränsle genom att koppla ur fyrhjulsdriften när den inte behövs. Nya quattro ultra arbetar helt sömlöst och som förare märker man aldrig när det är fram- eller fyrhjulsdrift, oavsett underlag eller körstil. Systemet quattro ultra känner även av vilken dragvikt som bilen har och anpassar fyrhjulsdriften efter detta. 

Fyrhjulsdrift är något som många båt- och husvagnsägare efterfrågar – det gör körningen både säkrare och roligare. Risken för hjulspinn minskar när du ska parkera husvagnen eller backa ned med båten på rampen. En av de svåraste utmaningarna som ett fyrhjulsdriftssystem kan ställas inför är fuktigt gräs. En våt äng kan ställa till med stora problem för en tvåhjulsdriven bil. Då är en smart och snabb fyrhjulsdrift guld värd, särskilt när du har ett tungt släp på kroken.

Läs mer om Audi Q5 och boka en provkörning här

Höjs och sänks efter behov

Nya Audi Q5 kan utrustas med adaptiv luftfjädring som tillval (23.700 kronor) och då får man en mycket skön komfort, som styvar upp sig vid sportig körning och dessutom varierar markfrigången. Bilen höjs och sänks efter behov, vid sportig körning sänks tyngdpunkten och vid körning i terräng kan man öka markfrigången. Luftfjädringen justerar dessutom höjden till perfekt läge när man drar husvagn eller båtsläp.

Utrymmesmässigt har nya Audi Q5 förbättrats jämfört med föregångaren och ligger mycket bra till jämfört med konkurrensen i klassen – Q5 är bland de absolut rymligaste bilarna i klassen. Takhöjden fram är speciellt bra, något att tänka på för långa personer som ofta har svårt att hitta bilar där de sitter bekvämt. Kryssar man i tillvalet "Baksäte plus" (4.300 kronor) får man ett baksäte som går att justera i längsled och rygglutning. Bredden mellan hjulhusen bak mäter 105 centimeter, lasthöjden genom bakluckan är 70 centimeter. Bagagerumsvolymen under insynsskyddet är 550 liter, med nedfällt baksäte 1.550 liter – perfekt när du ska lasta mycket inför en lång och härlig semester.

En imponerande testvinnare

När auto motor & sport nyligen testade Audi Q5 mot Alfa Romeo Stelvio och nya generationen Volvo XC60 blev Q5 en solklar testvinnare. Audi Q5 vann alla tre delmomenten och därmed även totalsegern med överlägsna 47,5 poäng och klassledande maxbetyget fem stjärnor.

Audi Q5 imponerar på alla områden: förnuft, känsla, komfort, ekonomi och inte minst säkerhet. Design är något som vi lämnar till betraktaren att sätta betyg på, men många skulle nog hålla med om att nya Audi Q5 är en mycket attraktiv bil.

Fler möjligheter för tyngre fordonskombinationer

Första generationen Audi Q5 (2009–2017) har haft en maximal släpvagnsvikt på 1.800–2.000 kilo, beroende på utförande. Nya generationen Audi Q5 får dra max 2.400 kilo, vilket ger fler möjligheter för tyngre släp, för de som har BE-körkort eller "utökad B".

För de som har vanligt B-körkort är max dragvikt 1.060 kilo, utökad B får dra 1.810 kilo och med BE-körkort kan man alltså dra hela 2.400 kilo. Att dra släp underlättas alltid av en automatlåda, vilket Audi Q5 har som standard (sjustegad Steptronic). Fyrhjulsdriften quattro är givetvis också standard.

Säkerhetsmässigt ligger Audi Q5 riktigt bra till med maxbetyget fem stjärnor i Euro NCAP. Kraven för krocktesterna ökar hela tiden och att fem stjärnor idag visar på mycket god säkerhetsnivå. En väl fungerande autobroms ingår som standard, liksom bra strålkastarrengöring.

Det absolut vanligaste motoralternativet för nya Audi Q5 blir fyrcylindriga 2,0 TDI-motorn med 190 hk och 400 Nm. När bilmagasinet auto motor & sport testade Audi Q5 nyligen lovordade man dieselmotorn som både pigg, kraftfull, tyst och snål. En av marknadens allra behagliga dieselmotorer, enligt testlaget.

Rena rama kapet

Smakar det så kostar det, brukar det heta. Vill man ha den bästa premiummodellen kan det svida rejält i plånboken. Men här vänder Audi upp och ner på begreppen och sätter ett mycket attraktivt grundpris för Q5 på 422.000 kronor. Vid lanseringsstarten säljer Audi dessutom nya Q5 med Sport-utförande och Proline Edition inbakat i grundpriset, vilket får anses vara rena rama kapet.

I priset för nya Audi Q5 ingår två års nybilsgaranti och tre års vagnskada. De bedömningar som gjorts i bilbranschen pekar på en måttlig värdeminskning med kring tretton procent per år. Ett försämrat andrahandsvärde är annars den största utgiften för både privatbilisten och företaget – en otrevlig överraskning som dyker upp först när bilen ska säljas. Även servicekostnaderna är mycket måttliga i sammanhanget.

Att köpa en testvinnare som alltså utmanar de tuffaste konkurrenterna i klassen och vinner med god marginal behöver alltså inte innebära att prislappen springer iväg.

Läs mer om Audi Q5 och boka en provkörning här

HELA ARTIKELN ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED AUDI.

 • Här är suven som får toppbetyg i säkerhet

  Här är suven som får toppbetyg i säkerhet

  Allt fler svenska bilköpare väljer en suv, bland annat eftersom den lite högre sittpositionen ger bättre överblick och en känsla av trygghet i trafiken. Audi Q5 backar upp den känslan med hårda fakta: det är en av de absolut säkraste bilarna i sin klass, en skön trygghet ute på de stressiga sommarvägarna.

  Partner Audi, 2017-07-05 13:07

 • Smarta tekniken: Håller dig uppdaterad under resan

  Smarta tekniken: Håller dig uppdaterad under resan

  Campingveteran eller ej, vi känner alla igen den lätt obehagliga känslan av att inte hitta rätt väg - framför allt när resan går utanför Sveriges gränser. Nu finns det dock en smart teknik som hjälper dig att både navigera och att upptäcka smultronställen längs vägarna.

  Partner Garmin Sweden, 2017-07-04 14:17

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1440 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 545 fristående campingplatser och 472 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 423 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2017-08

 • Husvagn & Camping 2017-07

 • Husvagn & Camping 2017-06

 • Husvagn & Camping 2017-05

 • Campingkatalogen 2017

 • Husvagn & Camping 2017-04

 • Husvagn & Camping 2017-03