Denna sida är en annons från vår partner

Professor Torbjörn Åkerstedt: Sömn hjälper oss bibehålla både mental och fysisk hälsa

Sömn är en av grundpelarna till en god hälsa. Trots det lider många av oroliga nätter. Ett tyngdtäcke kan vara ett bra alternativ till att främja sömnkvalitet, anser läkare.

Professor Torbjörn Åkerstedt: Sömn hjälper oss bibehålla både mental och fysisk hälsa

För tre miljoner svenskar är det ingen självklarhet att vakna pigg och utvilad varje dag. Många lider av oro, stress eller allmän nedstämdhet som ofta kan resultera i sömnlöshet.
– Redan efter någon dag av sömnlöshet avtar funktionsförmågan dramatiskt vilket leder till stora konsekvenser, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och stressforskningsinstitutet.

Vi behöver vår sömn. Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för era sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas.
– Den biologiska återhämtningen av framför allt hjärnan sker under sömnen. Att förbättra sin sömnkvalitet är något att sträva efter för att bibehålla såväl mental som fysisk hälsa, säger
Åkerstedt.

Sömnen har tre olika grundfaser; insomning,bassömn och djupsömn, där den sistnämnda är den viktigaste för oss. Det är under djupsömnen hjärnan får en chans till återhämtning och att rensa bort oönskade biprodukter från energiomsättningen. Ju längre tid du varit vaken, desto djupare blir din sömn.
– När hjärnans bränsleförråd fylls på rensas också onödigt minne ut och vår emotionella balans återställs. Hjärnan får lite av en omstart. Därför är det ett stort problem när vår sömn rubbas.

LÄS MER: Allt om tyngdtäcken

Torbjörn Åkerstedt är professor vid Karolinska institutet och stressforskningsinstitutet.

Det här är Curatäcket


 • Curas vikttäcke är en produkt som passar alla. Tyngden, trycket och den omslutande effekten ger kroppen en mängd positiva känslor som bidrar till en bättre sömnkvalitet.

 • På grund av individuella behov har täcket tagits fram i nio olika viktklasser mellan 4 till 20 kilo. Normalt anses 10% av kroppsvikten vara ett riktmärke på vilket täcke man bör välja.

 • Måttet på Cura-täcket följer EUs normer och ligger på 210x150. Täcket passar därför de flesta påslakan.

 • Läs mer på curaofsweden.com

Många som lider av sömnproblem har svårt att hitta effektiva metoder eller produkter för att lindra sina besvär. Inom vården pratar man om sömnhygien och vad som kan göras för att varva ner innan sänggående och vilka rutiner man bör ha. Patienter erbjuds i många fall även psykofarmaka.
Ett alternativ som vuxit sig starkare under de tio senaste åren är så kallade tyngdtäcken. Tidigare har tyngdtäcken framför allt erbjudits till personer med specifika diagnoser så som demens, ADHD och neurologiska sjukdomar.
Nu har man dock kunnat konstatera att täcket passar alla som behöver bibehålla en god sömn,inte bara den som sover dåligt på grund av medicinska orsaker. Utifrån det har Cura-täcket tagits fram.
Täcket, som består av antingen polyestertrådar eller glaspärlor, kan med sin tyngd, tryck och den omslutande effekten ge kroppen en mängd positiva känslor som bidrar till en bättre sömnkvalitet. Den tunga fyllningen får täcket att forma sig efter koppen när man rör sig, vilket ger en kontinuerlig känsla av beröring. Forskning visar att tyngdtäckets utformning kan bidra till en jämnare andning, stabilare blodtryck och mer daglig energi till följd av en bättre sömnkvalitet.

Täcket finns i två olika modeller

Cura Cozy: Mysigt täcke med tyngd av polyestertrådar i kanaler och överdrag i bomull. Tvätt as i 60 grader.


Cura Pearl: Svalt och smidigt täcke med tyngd av glaspärlor och överdrag i polyester. Handtvättas i kallt vatten. Finns i fyra färger.


Läs mer på curaofsweden.com

 Man har också kunnat påvisa att täcket har en funktion i att frigöra det så kallade må bra-proteinet oxytocin. Oxytocin är en polypeptid som består av nio aminosyror. Det verkar genom att binda till speciella receptorer som finns hos olika typer av celler i kroppen och i hjärnan. När det skett utstrålas ett välbefinnande och ett lugn.
Det finns ingen påvisad skillnad i mängd oxytocin mellan män och kvinnor, däremot kan man se att proteinet minskar med ålder.
– Alla har oxytocin, men halten går ner hos äldre om inte produktionen upprätthålls av närhet och beröring, berättar Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor med inriktning på oxytocinets helande egenskaper för människan. Det gör att många äldre har en försämrad djupsömn vilket i sin tur leder till ökad risk för demens och hjärt- och kärlsjukdomar. Tyngdtäcket fyller en funktion i att generera trygghet och lugn vilket i sin tur kan ha en positiv påverkan på oro, osäkerhet och stress.
– Tyngdtäcket stimulerar receptorerna i huden på liknande sätt som vid massage, och själva tyngden av täcket frisätter sedan oxytocin, säger Uvnäs Moberg. Detta påverkar inte bara själva sömnkvalitén i sig utan gör också att insomningstiden förkortas, vilket också kan ge ett lugn.
– Vi har även kunnat se att stresshormonet kortison minskar vid användandet av tyngdtäcke, så det finns mycket att vinna här, säger Kerstin Uvnäs Moberg.

 • Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

  Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

  Studier visar att allt fler känner oro när de är utomhus, under både dagtid och sena kvällar. GENIE försvarsspray har fem funktioner som enkelt aktiveras med ett knapptryck. Så fungerar den smarta produkten.

  Partner Plegium, 2020-04-02 12:03

 • Svenska försvarssprayen som gör succé i USA

  Svenska försvarssprayen som gör succé i USA

  Det råder ingen brist på svenska exporter till det stora landet i väst. Skådespelare, flertalet teknikbolag och musik. Den senaste i raden av blågula succéer är Plegium, ett företag inom säkerhetsbranschen. Nu är siktet inställt på att lyckas på hemmaplan.

  Partner Plegium, 2019-08-12 16:40

 • Smarta tekniken som ger trygghet på vägen

  Smarta tekniken som ger trygghet på vägen

  Studier visar att allt fler känner oro när de är utomhus, under både dagtid och sena kvällar. I Plegiums försvarsspray finns fem funktioner som enkelt aktiveras med ett knapptryck. Så fungerar den smarta produkten.

  Partner Plegium, 2019-06-25 10:59

 • Semester till Åland – tre anledningar att styra sommarens resa till Östersjöns pärla

  Semester till Åland – tre anledningar att styra sommarens resa till Östersjöns pärla

  Sommaren på Åland är magisk och bjuder på en mängd äventyr – för hela familjen. Det menar Tove Lolax från Eckerö Linjen. Här listar hon vad du absolut inte får missa.

  Partner Eckerö Linjen, 2019-06-03 09:55

 • Med husbil och husvagn till Åland – det här får du inte missa

  Med husbil och husvagn till Åland – det här får du inte missa

  Älskar du skärgården, att få uppleva mycket utan att behöva förflytta dig långa sträckor och närheten mellan stad och landsbygd? Då är Åland resmålet för dig – detta får du inte missa!

  Partner Eckerö Linjen, 2019-06-03 09:20

 • Upplev folkfesten på plats – De bästa Oktoberfesterna i Tyskland

  Upplev folkfesten på plats – De bästa Oktoberfesterna i Tyskland

  Skummande öl, tyrolerhattar och lederhosen. Tyskland på hösten är en riktig fest. Här guidar vi dig till de bästa ölfesterna (och vinfestivalerna) i det stora landet i söder.

  Partner Tyska Turistbyrån, 2018-10-16 15:47

 • Ägaren om Mercedes Marco Polo: Bilen har blivit mitt drömhem

  Ägaren om Mercedes Marco Polo: Bilen har blivit mitt drömhem

  Med både trötthetsvarning, fyrhjulsdrift, upp till fyra sängplatser och rinnande vatten är Mercedes Marco Polo både en säker vardagsbil samtidigt som den erbjuder ett komfortabelt boende. Vi har pratat med Staffan Björklund som lever med bilen som ständig följeslagare.

  Partner Mercedes-Benz Transportbilar, 2018-08-22 14:58

 • Därför blir campingsemestern friare med en elskoter

  Därför blir campingsemestern friare med en elskoter

  Miljövänlig, smidig och enkel att köra – både på vanliga vägar och i naturen. En elskoter ger dig en friare campingsemester. Nu kan du dessutom få en klimatpremie för ditt skoterköp – en premie som täcker upp till en fjärdedel av den totala inköpskostnaden.

  Partner Skand, 2017-11-23 08:51

 • Truma LevelControl – gör livet enklare

  Truma LevelControl – gör livet enklare

  Hur mycket gas finns det i flaskan? Hur länge räcker den? Truma har svaret på camparens viktigaste frågor. Truma LevelControl anger nämligen gasnivån exakt och bekvämt via en app.

  Partner Truma, 2017-08-22 12:48

 • Här är suven som får toppbetyg i säkerhet

  Här är suven som får toppbetyg i säkerhet

  Allt fler svenska bilköpare väljer en suv, bland annat eftersom den lite högre sittpositionen ger bättre överblick och en känsla av trygghet i trafiken. Audi Q5 backar upp den känslan med hårda fakta: det är en av de absolut säkraste bilarna i sin klass, en skön trygghet ute på de stressiga sommarvägarna.

  Partner Audi, 2017-07-05 13:07

 • Smarta tekniken: Håller dig uppdaterad under resan

  Smarta tekniken: Håller dig uppdaterad under resan

  Campingveteran eller ej, vi känner alla igen den lätt obehagliga känslan av att inte hitta rätt väg - framför allt när resan går utanför Sveriges gränser. Nu finns det dock en smart teknik som hjälper dig att både navigera och att upptäcka smultronställen längs vägarna.

  Partner Garmin Sweden, 2017-07-04 14:17

 • Så kör du säkert i sommartrafiken

  Så kör du säkert i sommartrafiken

  Sommaren är i allra högsta grad här och med den kommer fler fordon i trafiken och också fler ovana förare. För dig som kör husbil eller med husvagn är det viktigt att på ett säkert sätt hålla dig uppdaterad om trafikläget.

  Partner Garmin Sweden, 2017-07-04 13:41

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206