Denna sida är en annons från vår partner

Ägaren om Mercedes Marco Polo: Bilen har blivit mitt drömhem

Med både trötthetsvarning, fyrhjulsdrift, upp till fyra sängplatser och rinnande vatten är Mercedes Marco Polo både en säker vardagsbil samtidigt som den erbjuder ett komfortabelt boende. Vi har pratat med Staffan Björklund som lever med bilen som ständig följeslagare.

Ägaren om Mercedes Marco Polo: Bilen har blivit mitt drömhem

När nya generationen Marco Polo presenterades på Stockholms Motorweekend förra året väckte den stor uppmärksamhet bland besökarna. Bilen har gått från att baseras på Vito till att numera utgå från mångsidiga V-Klass, vilket har inneburit mer utrymme och flexibilitet. Marco Polo fyller därmed inte bara funktionen som en transport- och personbil utan är också en smidig campingbil som enkelt omvandlas till boende med sovplats för upp till fyra personer.

Vi har träffat Staffan Björklund, multisportare och äventyrare, som i december 2017 blev sponsrad av Mercedes med sin alldeles egna Marco Polo, som nu blivit hans permanenta bostad.

– Det som tilltalar mig mest med min boendeform är enkelheten, tillsammans med närheten till naturen, att jag kan ta mig runt på ett smidigt sätt med all min packning och utrustning.

LÄS MER: Allt om Mercedes Marco Polo

Med sina blott 1,9 meter i höjd och fem meter i längd är Marco Polo enkel att manövrera och parkera och den kommer in i de flesta garage.

När det kommer till lastutrymme finns det goda möjligheter till både takbox, cykelställ baktill och i bagageutrymmet finns plats för väskor och en garderob.

Taket är genom ett knapptryck uppfällbart till 2,3 meter vilket gör att man kan stå raklång utan problem. Det skapar också en trivsam rymd och underlättar om man är fler personer.

– När jag är ute längre sträckor med bilen, till exempel till Alperna dit jag kört fyra vändor det senast året, brukar jag ha vänner på besök. Vi har kunnat sova fyra personer under en långweekend. Den sväljer otroligt mycket vad gäller både porslin, packning och allt annat man behöver ha med sig, berättar Staffan.

För trots sitt kompakta yttermått rymmer Marco Polo både flera sängplatser och ett komplett kök utrustat med spis, kyl, frys, förvaring – och rinnande vatten. De främre stolarna i bilen kan också snurras runt och de bakre skjutas på skenor så att man frigör utrymme, eller skapar plats för flera personer att kunna äta tillsammans.

– Under perioder har jag haft mat för flera veckor förvarat i bilen utan några som helst problem. Det enda jag kan sakna ibland är en ugn, men jag har vänner att utnyttja om jag verkligen blir sugen på något ugnsbakat, säger Staffan och skrattar. 

I Mercedes Marco Polo finns rinnande vatten att tillgå. Foto: Staffan Björklund

Säker körning

Med Marco Polo kommer också ett heltäckande säkerhetsutrustning, som bygger på Mercedes-Benz ordinarie säkerhetskoncept. I det inkluderas bland annat sidvindsassistent och trötthetsvarnare samt krock- och sidokuddar.

– För mig är fyrhjulsdriften väldigt viktig eftersom att jag kör mycket i fjällen och på vinterväglag generellt. Hittills har jag tagit mig 6 000 problemfria mil med bilen, det märks att det är Mercedeskvalitet hela vägen.

När det kommer till drivlina finns tre dieselmotorer på mellan 136 och 190 hästkrafter att välja, med en sjustegad automatlåda. Bilen drar i snitt 7 l/100 km.

Mercedes Marco Polo är en bil som du som privatperson kan använda i vardagen och på semestern. Det är en Mercedes från insidan och ut, genom både designspråk och utrustning.

– I den här bilen har jag bott, sovit, kört i vinterväglag, terräng, på motorväg och i stadstrafik. Jag vet verkligen vad den går för. Det är en fantastisk personbil samtidigt som den har blivit mitt hem, avslutar Staffan Björklund.

LÄS MER: Allt om Mercedes Marco Polo

Tillval: Mercedes Marco Polo


 • 360-graderskamera.

 • LED-strålkastare som anpassar ljuset.

 • Parkeringsassistent som sköter parkeringen själv.

 • Adaptiv farthållare som anpassar hastigheten till bilen framför.

 • Varningsfunktion för trafik i döda vinkeln.

 • Här kan du läsa mer.


 

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206