Upplev folkfesten på plats – De bästa Oktoberfesterna i Tyskland

Publicerad: 2018-10-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Skummande öl, tyrolerhattar och lederhosen. Tyskland på hösten är en riktig fest. Här guidar vi dig till de bästa ölfesterna (och vinfestivalerna) i det stora landet i söder.

Hela artikeln är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån.

Festernas fest säger vissa, andra menar att det är världens största folkfest. Oavsett titel så är Oktoberfestligheterna en över 200 år gammal tradition med mycket öldrickande och glada miner omringat av mängder av sevärdheter. Är du mer av en vindrickare, så nns det något för dig också!

Här tipsar vi om de fem största och mest minnesvärda festligheterna.

München – Oktoberfest

Här hittar du fenomenet Oktoberfests ursprung, som idag finns över hela världen. För att uppleva en ölfest på riktigt så är det hit man ska bege sig. Invigningen av festligheterna sker varje år klockan 12 den första lördagen efter den 15 september, vilket i år (2018) innebär 22 september. Festligheterna fortsätter sen i två veckors tid. Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl som serveras i enliterskannor. Ett öl som bara får tillverkas av lokala bryggerier i München. Till München väntas över fem miljoner besökare som
tillsammans dricker cirka sex miljoner liter öl.

När: 22 september – 7 oktober.
Plats: Theresienwiese, München.
Restid från Malmö: 11 tim, 40 min.
oktoberfest.de/en

Bremen – Freimarkt

Den före detta Hansastaden är världsberömd för att vara stadsmusikanternas hemstad men även ett öl- och vinmecka, med fotboll i högsta klass och fascinerande arkitektur och historia. Här anordnas också oktoberfestivalen Freimarkt som blivit ett välkommet inslag under den senare delen av oktober. Under Freimarkt bjuds det upp till folkfest, med festhallar och ett stort tivoli. Här får musiken ta stor plats och mat
och dryck har ett stort fokus. Halvvägs in i festligheterna byter stan nästan skepnad då en stor karneval sätter färg på stan, runt 200 000 personer kantar gatorna och deltar i festligheterna.

När: 19 oktober – 4 november.
Plats: Centrala Bremen.
Restid: 6 tim, 15 min
freimarkt.de.en

Upplev folkfesten på plats – De bästa Oktoberfesterna i Tyskland
Foto: Istock

Hannover – Oktoberfest

Hannover är en stad som för många är bekant som en stor mässtad och en knutpunkt för bilindustrin, men här finns också äldre delar som klarade sig undan andra världskriget och som idag ger staden ett extra karaktärsdrag. Hannovers oktoberfest börjar sista fredagen i september och pågår till mitten av oktober. Musik, dans, mat och tivoliattraktioner är en stor del av festligheterna som passar för hela familjen. Hit kommer över en miljon besökare varje år.

När: 28 september – 14 oktober.
Plats: Schützenplatz Hannover.
Restid från Malmö: 7 tim.
oktoberfest-hannover.se

Stuttgart – Cannstatter Wasen

Den näst största ölfestivalen i Tyskland hittar du i Stuttgart. Varje år från slutet av september och en bra bit in i oktober firas Cannstatter Wasen. En gigantisk festival som håller till i Neckarpark. Ursprunget till festivalen är en traditionell skördefest som genom åren blivit allt med internationell och lockar idag runt fyra miljoner besökare. I Stuttgart är det inte bara öl som produceras utan även vin har fått ta plats tillsammans med bergochdalbanor och matstånd. Här reser man inte mindre än sju öltält och två vintält med plats för 35000 sittande gäster.

När: 28 september – 14 oktober.
Plats: NeckarPark Stuttgart.
Restid från Malmö: 11 tim, 25 min.
cannstatter-volkfest.de/en

Bad Dürkheim – Wurstmarkt

I Dürkheim söder om Frankfurt hittar du en skördefest med hundraåriga anor. Festivalen har vuxit med åren och är idag världens största vinfestival. Här kan du testa omkring 300 vinsorter under nio dagar. Under festivalen spelar också ett stort antal band och allt avslutas med ett spektakulärt fyrverkeri.

När: 7 september – 11 september samt 14 september – 17 september.
Plats: Wurstmarktplatz, Bad Dürkheim
Restid från Malmö: 10 tim, 40 min.
duerkheimer-wurstmarkt.de

Rulla till toppen