Denna sida är en annons från vår partner
Semester till Åland – tre anledningar att styra sommarens resa till Östersjöns pärla

Semester till Åland – tre anledningar att styra sommarens resa till Östersjöns pärla

Publicerad

Sommaren på Åland är magisk och bjuder på en mängd äventyr – för hela familjen. Det menar Tove Lolax från Eckerö Linjen. Här listar hon vad du absolut inte får missa.

Bara två timmars båtresa från Sverige ligger semesterpärlan Åland. Med tusentals öar, en orörd skärgård, karga klippor, vackra solnedgångar och många äventyr har semesterdestinationen snabbt blivit populär bland såväl stora som små. Att Åland har flest soltimmar i Norden gör inte lockelsen mindre – och oavsett om du besöker Åland över en dag eller flera kommer du inte att ångra dig. Och du – på Åland har du nästan garanterad havsutsikt var än du befinner dig!

Här listar Tove Lolax, kommunikatör på Eckerö Linjen, vad du inte får missa på Åland under sommaren 2019:

1. Upplev Eckerö – på en dag
För den som vill ha ett dagsäventyr är Eckerö på Åland ett utmärkt alternativ. Med förmiddagsbåten från Grisslehamn är du framme i Eckerö runt lunchtid och här är valmöjligheterna många, framför allt för barnfamiljer. Med det avgiftsfria minitåget, som trafikerar under högsäsong, kan ni ta er från Eckerö Linjens hamn till familjeparken Smart Park som bjuder på en vattenpark, ett gammaldags tivoli, elbilar, ett sandparadis, en illusionsbana, elbåtar och mycket mer.

Tåget stannar även vid det 5 000 kvadratmeter stora Leklandet i Eckeröhallen med olika uppblåsbara aktiviteter såsom hopptorn, hinderbana, sjörövarskepp – eller varför inte testa sumobrottning? Vill ni se kronhjortar, dovhjortar, lamor, vildsvin och strutsar ska ni stanna till vid Käringsunds Viltsafari, ett 32 hektar stort vilthägn där ni får följa med i safarivagnen och se djuren på nära håll. I närheten finns dessutom Ålands jakt- och fiskemuseum att upptäcka och Käringsunds gästhamn med Gastropub Bodegan där man kan avnjuta en bit mat eller fika med härliga vyer över havsviken och sjöbodarna. På just detta ställe spelades delar av Saltkråkan in.

Den som vill golfa kan hoppa av tåget vid Eckerö Golf och spela en runda. Banan passar såväl nybörjare som den mer erfarna golfaren. Kommer ni till Åland med eget fordon kan ni passa på att åka ut till Degersands vidsträckta sandstrand som ligger elva kilometer från Eckerö Linjens hamn. Stranden blev för något år sedan utsedd till den näst bästa oupptäckta stranden i Europa av brittiska Metro och resebloggen Beachtomato.

BOKA DIN RESA TILL ÅLAND MED ECKERÖ LINJEN REDAN IDAG

2. Utforska campingsemester på Åland!
På Åland finns oändligt många öar att upptäcka, alltifrån huvudön med den livliga sjöfartsstaden Mariehamn till de mindre öarnas lugna atmosfär. Här hittar du alltifrån små campingplatser till de lite större anläggningarna med uthyrning av cyklar, kajaker och stora gästhamnar för båtfolket.
Det enklaste sättet att campa på Åland är att hålla sig till fasta Åland och de öar som du når med broförbindelse. Åland är inte större än att du sen kan se större delen av huvudön under olika dagsutflykter med bil eller cykel.

Är du istället ute efter att komma längre ut i havsbandet så finns det färjeförbindelser som gör att du kan ta dig mellan öarna. Tänk på att du under högsäsong kan behöva ha lite framförhållning och boka plats på färjorna för att inte fastna längs vägen. Ett tips är att ta dig till ön Kökar, som ligger helt omgivet av öppet hav med endast små skär runt omkring, sydost om huvudön. Kökar har cirka 250 invånare och är Finlands näst minsta kommun. Hit tar du dig med färja som tar cirka två och en halv timme från Lumparland. Kökar är en isolerad ö där man finner ruinerna av ett medeltida franciskanerkloster.

LÄS MER OM ATT TA HUSBIL OCH HUSVAGN TILL ÅLAND

3. Upptäck sjöfartsstaden Mariehamn

Mariehamn beskrivs ofta som en liten storstad med hav på båda sidor och många restauranger, uteserveringar och caféer längs hamnarna och inne i stan. Här får du inte missa att beställa Ålandspannkaka som är gjord på risgryns- eller mannagrynsgröt, kryddad med kardemumma och serveras med sviskonkräm och snömos (vispad grädde). Den shoppingsugna kan söka sig till butikerna på Torggatan och den som är ute efter aktiviteter kan bland annat spela äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan, bege sig till äventyrsbadet Mariebad eller utforska något av stadens museer. Första maj öppnar dessutom det populära museifartyget Pommern upp igen – världens sista bevarade fyrmastade bark i ursprungligt skick. Det finns även flera sandstränder att välja mellan – alla på gångavstånd från stan. Ett tips är Lilla Holmen där du har chans att se kacklande hönor och påfåglar som strövar fritt på området.

BOKA DIN RESA TILL ÅLAND MED ECKERÖ LINJEN REDAN IDAG

Eckerö Linjen

Eckerö Linjen trafikerar den kortaste vägen över Ålands hav, båtresan tar endast två timmar per väg. Förutom kryssningsverksamheten med fartyget M/S Eckerö är Eckerö Linjen en stor arrangör av turistiska resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper och man förmedlar de flesta hotell, gästhem och cirka 350 stugor på Åland.

DENNA ARTIKEL ÄR ETT ANNONSSAMARBETE

 • Video: Toyota RAV4 Laddhybrid är här – starkare och snålare än någonsin

  Toyota RAV4 Laddhybrid utsågs till både årets bil och årets testbil 2020 av bilsajten auto motor & sport. Nyckeln till de titlarna är fina innerutrymmen, en riktigt pigg drivlina och framför allt lång räckvidd på el – hela 75 kilometer! Se när Chris Kjellin auto motor & sport testar denna prisvinnande laddhybridsuv.

  Partner Toyota, 2021-01-27 17:22

 • Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

  Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

  Studier visar att allt fler känner oro när de är utomhus, under både dagtid och sena kvällar. GENIE försvarsspray har fem funktioner som enkelt aktiveras med ett knapptryck. Så fungerar den smarta produkten.

  Partner Plegium, 2020-04-02 12:03

 • Svenska försvarssprayen som gör succé i USA

  Svenska försvarssprayen som gör succé i USA

  Det råder ingen brist på svenska exporter till det stora landet i väst. Skådespelare, flertalet teknikbolag och musik. Den senaste i raden av blågula succéer är Plegium, ett företag inom säkerhetsbranschen. Nu är siktet inställt på att lyckas på hemmaplan.

  Partner Plegium, 2019-08-12 16:40

 • Smarta tekniken som ger trygghet på vägen

  Smarta tekniken som ger trygghet på vägen

  Studier visar att allt fler känner oro när de är utomhus, under både dagtid och sena kvällar. I Plegiums försvarsspray finns fem funktioner som enkelt aktiveras med ett knapptryck. Så fungerar den smarta produkten.

  Partner Plegium, 2019-06-25 10:59

 • Med husbil och husvagn till Åland – det här får du inte missa

  Med husbil och husvagn till Åland – det här får du inte missa

  Älskar du skärgården, att få uppleva mycket utan att behöva förflytta dig långa sträckor och närheten mellan stad och landsbygd? Då är Åland resmålet för dig – detta får du inte missa!

  Partner Eckerö Linjen, 2019-06-03 09:20

 • Upplev folkfesten på plats – De bästa Oktoberfesterna i Tyskland

  Upplev folkfesten på plats – De bästa Oktoberfesterna i Tyskland

  Skummande öl, tyrolerhattar och lederhosen. Tyskland på hösten är en riktig fest. Här guidar vi dig till de bästa ölfesterna (och vinfestivalerna) i det stora landet i söder.

  Partner Tyska Turistbyrån, 2018-10-16 15:47

 • Ägaren om Mercedes Marco Polo: Bilen har blivit mitt drömhem

  Ägaren om Mercedes Marco Polo: Bilen har blivit mitt drömhem

  Med både trötthetsvarning, fyrhjulsdrift, upp till fyra sängplatser och rinnande vatten är Mercedes Marco Polo både en säker vardagsbil samtidigt som den erbjuder ett komfortabelt boende. Vi har pratat med Staffan Björklund som lever med bilen som ständig följeslagare.

  Partner Mercedes-Benz Transportbilar, 2018-08-22 14:58

 • Professor Torbjörn Åkerstedt: Sömn hjälper oss bibehålla både mental och fysisk hälsa

  Professor Torbjörn Åkerstedt: Sömn hjälper oss bibehålla både mental och fysisk hälsa

  Sömn är en av grundpelarna till en god hälsa. Trots det lider många av oroliga nätter. Ett tyngdtäcke kan vara ett bra alternativ till att främja sömnkvalitet, anser läkare.

  Partner Cura Of Sweden, 2018-08-17 10:26

 • Därför blir campingsemestern friare med en elskoter

  Därför blir campingsemestern friare med en elskoter

  Miljövänlig, smidig och enkel att köra – både på vanliga vägar och i naturen. En elskoter ger dig en friare campingsemester. Nu kan du dessutom få en klimatpremie för ditt skoterköp – en premie som täcker upp till en fjärdedel av den totala inköpskostnaden.

  Partner Skand, 2017-11-23 08:51

 • Truma LevelControl – gör livet enklare

  Truma LevelControl – gör livet enklare

  Hur mycket gas finns det i flaskan? Hur länge räcker den? Truma har svaret på camparens viktigaste frågor. Truma LevelControl anger nämligen gasnivån exakt och bekvämt via en app.

  Partner Truma, 2017-08-22 12:48

 • Här är suven som får toppbetyg i säkerhet

  Här är suven som får toppbetyg i säkerhet

  Allt fler svenska bilköpare väljer en suv, bland annat eftersom den lite högre sittpositionen ger bättre överblick och en känsla av trygghet i trafiken. Audi Q5 backar upp den känslan med hårda fakta: det är en av de absolut säkraste bilarna i sin klass, en skön trygghet ute på de stressiga sommarvägarna.

  Partner Audi, 2017-07-05 13:07

 • Smarta tekniken: Håller dig uppdaterad under resan

  Smarta tekniken: Håller dig uppdaterad under resan

  Campingveteran eller ej, vi känner alla igen den lätt obehagliga känslan av att inte hitta rätt väg - framför allt när resan går utanför Sveriges gränser. Nu finns det dock en smart teknik som hjälper dig att både navigera och att upptäcka smultronställen längs vägarna.

  Partner Garmin Sweden, 2017-07-04 14:17

 • Så kör du säkert i sommartrafiken

  Så kör du säkert i sommartrafiken

  Sommaren är i allra högsta grad här och med den kommer fler fordon i trafiken och också fler ovana förare. För dig som kör husbil eller med husvagn är det viktigt att på ett säkert sätt hålla dig uppdaterad om trafikläget.

  Partner Garmin Sweden, 2017-07-04 13:41

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206