Souvlaki med Ghoriátiki salata

Publicerad: 2007-08-20   Uppdaterad: 2010-06-18

Grillade lammspett med grekisk bondsallad.

Typ: Varmrätter
Svårighetsgrad: Enkel
Portioner: 6

Ingredienser:

Färskt eller fryst lammkött

Till marinaden:
1 dl olivolja
1 dl rödvin
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad gul lök
1 msk rosmarin
1 msk oregano
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar.
Om du använder färska kryddor tar du några kvistar istället för matskedar.

Grillpinnar av trä

Till salladen:
Tomater
Gul lök
Grön paprila
Grekisk fårost
Svarta oliver
Kapris

Blanda ingredienserna till marinaden. Skär köttet i cirka tre centimeter stora kuber. Lägg köttet i marinaden och låt det sedan vila i minst två timmar. (När jag marinerar i husbilen brukar jag lägga allt i en plastpåse som jag skakar om lite då och då. På så vis slipper jag disk.) När köttet är klart är det också dags att lägga grillpinnarna i blöt.

Trä upp köttet på de blöta träpinnarna och grilla spetten cirka fem minuter. Det kan ta längre eller kortare tid, så gör ett kontrollsnitt. Köttet ska helst vara lätt rosa inuti.

Till lammspetten passar en Ghoriátiki salata, en grekisk bondsallad. Jag tror inte jag känner någon som inte tycker om sallad med grekisk fårost. Denna mjölksyrade färskost kan också vara gjord på getmjölk.

I den klassiska varianten av grekisk bondsallad ingår tomater, gul lök, grön paprika, fårost, svarta oliver och kapris. Men det går lika bra att använda andra grönsaker som passar just din smak.

Av: Av Catharina Höglund

Rulla till toppen