Lammkotlett med kryddiga potatisar

Publicerad: 2008-09-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Laga Catharina Höglunds supergoda lammrätt med potatis kryddad med både chili och koriander. Passar perfekt en ruggig höstkväll i husbilen eller husvagnen.

Typ: Varmrätter
Svårighetsgrad: Enkel
Portioner: 4

Ingredienser:

8 hg – 1 kg lammkotletter

Marinaden:
4 msk olivolja
4 kryddmått torkad rosmarin
4 kryddmått salt
2 kryddmått vitpepppar
2 pressade vitlöksklyftor

Kryddiga potatisar:
4 stora potatisar
1,5 tsk torkad koriander
1 tsk chilipulver
1,5 tsk spiskummin
2 finhackade gula lökar
1,5 msk salt (mindre mängd salt om du har burkpotatis)
1 tsk torkad ingefära
6 msk majs- eller olivolja
1 msk pressad citron

Till den här rätten kan du göra några enkla förberedelser redan på
morgonen:
Skala potatisarna (brukar göra det direkt över soppåsen), skölj dem och dela
varje potatis i fyra delar. Koka i vatten i tio minuter. Vill du vara
riktigt lat kan du köpa färdigkokt potatis i glasburk som numera finns i de
flesta butiker på konservhyllan.
Sedan tar du lammkotletterna, eller lammsadelskivor som jag hade turen att få
tag på, och lägger i en plastpåse. Rör ihop marinaden och häll över köttet.
Ruska om påsen ordentligt och låt den ligga tills du steker köttet direkt
före måltiden.

Stek lammkotletterna i margarin eller smör tre till fyra minuter på varje
sida. Det kan gå fortare om kotletterna är små.

Fräs löken i oljan tills den blir guldgul och blanda sedan ner kryddorna och
sist potatisen. Om du väljer burkpotatis så se till att den är väl avrunnen.

Låt potatisen bli riktigt upphettad i kryddblandningen och servera den
sedan till lammkotletterna. Har du bara en stekpanna, så stek
kotletterna först och håll dem varma i folie. Potatisen går
ju fort att värma.

Hitta
fler recept på goda varmrätter här.

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åka Höglund

Rulla till toppen