Läsarnas bästa grilltips

Publicerad

 

Här är redaktionens favoriter bland alla inskickade bidrag i Husvagn & Campings grilltävling (nr 7/2010). Så fram med grillen och njut av dessa 10 härligt grilltips.

Fredriks kaoskryddade mangosalsa
1/4-1/2 Habanero utan kärnor
1 pkt (300gr) frusen Mango eller motsvarande färsk vara
8 körsbärstomater
1/2 röd lök
1/2 kvist timjan
1 lime
2 tsk strösocker
1.  Tina Mangon eller skiva upp den färska i små bitar. Lägg det i en skål och krossa sedan med en gaffel så det blir lite krämigt men fortfarande har lagom stora bitar.
2. Finhacka löken och timjan och blanda ner det i skålen
3  Dela limen och pressa ur all saft i den ner i skålen
4. Tillsätt socker.
(innan du fortsätter så förslår jag att du letar upp ett par gummihandskar då Habaneron är obehaglig att få i tex ögonen)
5. Ta habanerohalvan och klipp upp den i små delar ner i tex en kopp. Ta sedan saxen och klipp upp delarna så mycket du vill, men de bör gärna vara rätt små för att få rätt struktur.
Självklart, om man vågar, går det bra att hacka ner en hel habanero. Så länge man undviker det vita fruktköttet och kärnorna så blir det inte extremstarkt.  Variera gärna med att blanda ne saften från fyra passionsfrukter för att få till den riktigt tropiska smaken. Generellt går Habanero väldigt bra ihop med tropiska frukter.
/ Fredrik Elmqvist

Grillade fetaost- & rödlöksfyllda tomater
Ta en tomat per person, skär av ett litet lock högst upp på tomaten. Gröp ur tomatens innehåll med en sked och hacka innehållet tillsammans med rödlök och fetaost. Krydda röran med salt, svartpeppar, oregano och basilika.
Ställ tomaterna på en bit aluminiumfolie på grillen och grilla tills tomaterna börjar bli mjuka
 /Helena Jardelid

 Pärontzatziki
5 dl turkisk yoghurt  
3 st rivna Anjou eller Williams päron  
1 tsk salt  
lite citronsaft  
2 st finhackade eller rivna vitlöksklyftor
Bara att blanda ihop och servera tillsammans med exempelvis  grillspett av fläskkarré, champinjoner och paprika och varma folieknyten med  kokt färskpotatis, lite klyftade tomater, rödlök, cashewnötter och så en klick smör.
/Linda Persson

”Lax till klimax”
Foliebakad laxkotlett med citronpeppar, fetaost, charlottenlök, kantareller, morötter och nypotatis. Låt paketet ligga på glöden i ca: 15 minuter. Servera tillsammans med en sallad gjord på ruccula, vattenmelon och jordgubbar samt toppa alltihop med keso naturell. En kall sås på gräddfil, nyskördad gräslök och basilika ger pricken över i.
/Magnus Andersson

Grönsaksknyte med färska örter
Koka små färskpotatisar i ca 5 min, lägg dem sedan på ett dubbelvikt grillfolieark. Lägg på klyftad rödlök, små färska morötter, färska ärtskidor, färska örtkryddor av de sorter man har att tillgå. Strö över flingsalt och kör några varv med pepparkvarnen. Lägg en stor klick smör överst. Vik ihop foliepaketet och lägg på grillen. Passar till alla tänkbara sorters grillat kött, fågel eller fisk!
/Susan Johansson

Gino i folie
 4 personer
500 g jordgubbar
2 bananer
4 kiwi
2 persikor
200 g vit choklad som man river
1 lime
Dela frukten i lagom stora bitar. Fördela på ett folieark i ganska stor storlek. Pressa saften från limen över och strö sedan över chokladflagorna. Gör ett knyte av folien och placera på grillen. Ca 10 minuter brukar vara lagom, sedan är det bara att ta ditt knyte och njuta av efterrätten. Servera gärna vaniljglass och ringlad honung till.
/Elisabeth Fundin

Fyllda champinjonhattar
Ta 4 stora champinjoner, skölj och ta bort foten. Blanda 2 msk creme fraiche, 2 msk färskost med vitlökssmak, hacka några soltorkade tomater och blanda ner. Krydda med örtsalt Trocomare, svartpeppar och en nypa socker. Fyll hattarna. Riv över lite parmesan.
/Maria Tannlund

Grillsås med ingefära
Godaste såsen till grillat kött är en sås med vitlök och riven ingefära. Basen väljer du själv efter vad du gillar bäst, t ex matlagningsyoghurt eller crème fraiche. Blanda i vitlök och riven ingefära efter smak, krydda med italiensk salladskrydda, salt och pappar och eventuellt några droppar citron.
/Mia Bergfalk

Korv i folie
Ta ett folieark och  lägg på falukorv, rå potatis, morötter, lök, paprika, rotselleri och  tomater. Skär lagom stora bitar av allt. Klick på creme fraiche och krydda. Vik ihop och grilla ca 20 min.
/Micke Andersson

 Grillkokt färskpotatis med vitlök
Skrapa och halvera färskpotatis. Ta dubbla ark foliepapper. Lägg potatisen på foliet, fyll på med halverade hela vitlökar, slå olivolja över. Salta och lägg i ett lagerblad. Lägg på gallret. Efter en halvtimme, när köttet ska grillas, är potatisen klar och kan ligga i foliet och vänta. Vitlöken blir söt och jättegod.
/Zaiga Holm

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1502 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 539 fristående campingplatser och 558 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 405 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2019-03

  • Husvagn & Camping 2018-12

  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842