Det går att erinra sig Jesu undervisande ord om ödmjukhet när man ser villkoren för att få bli medborgare i det här riket. Presidentens valspråk är nämligen "Varden barnslige”.
Vi är i Republiken Åsen i Sölje, i Stavnäs på västsidan av Glafsfjorden i Värmland. I Sölje bygdegård där hela övervåningen är en sällsam exposé över Republiken Åsen i forn- och nutid. Guide är Gunnar Torevik, storpokalmästare, vilket lär vara nr tre bland regeringens ledamöter.
Åsen är Värmlands äldsta republik, grundad 1918 och en av de två kvarvarande i detta det organiserade tokskapets landskap. Republiken Klarälvdal´n, tidigare omskriven i h&c, är den andra. Bondböneriket vid Filipstad har annekterats av grannen Sverige. Till sorg för Åsens regering, vars internationella kontakter därigenom blev starkt begränsade. En av de vänskapligt sinnade nationerna är dock USA.
Efter första världskriget började bonden, spelmannen och konsthantverkaren Viktor Leander på Åsen i Sölje tycka att idyllen egentligen var FÖR idyllisk. Den dästa självtillräckligheten bredde ut sig och Viktor ansåg att det borde göras något åt saken. Något som kunde "sticka ut" i denna fridsamma värld som avkroken Stavnäs var. Det blev Republiken Åsen.
Helt följdriktigt blev Viktor Leander president som Viktorius I. Det sägs
att han hade en lekfull förkärlek för maskeradupptåg liksom för skägg.
Stora, svarta skägg. Båda dessa företeelser har i varje fall till det yttre
präglat regeringsarbetet vid såväl allmänna riksmöten som i konselj.Ty, som
det står i Republikens statuter: "Ingalunda rädes vi att uppträda
likasåsom vore vi barnslige, ej heller att ikläda oss stora skägg, brillor m
m".
Nya själsfränder tillkom, fristater tilläts inom Republiken och verksamheten blomstrade under mycket ceremoniella former. "En och annan bägare tömdes väl i sena sommarkvällar men huvudsaken var dock begrundan av de djupare tingen", heter det i historiken. Tryckt i 2 000 numrerade exemplar varav varje för rättvisans skull fått nr 1.
Ibland kom mötena att uppfattas snarare som offentliga än som interna, vilket föranledde anmälan och polisutredning. Ordningsmakten föreslog då att verksamheten skulle ske mera i hemlighet. Något som Republikens regering tog på största allvar. I fortsättningen försågs därför alla möteskallelser med hemligstämpel.
Regeringsledamöter och ”medborgare” väljs i kretsen av likasinnade. För det mest exotiska inslaget i regeringen svarade Sam Sarve. En gång deltagare i Elsa Brändströms biståndsexpedition till Sibirien efter första världskriget.
Den som främst satte sin prägel på verksamheten var dock utrikesministern
med ett förflutet i USA och Frankrike, tidningstecknaren och konstnären
Arvid K Gustafsson. Signaturen Arvé. Bl a smyckade han republiken med ett
100-tal träskulpturer samt målade världens konstigaste lagårdsvägg. Det
mesta fanns hemma hos honom i "Fristaten Holmen". Av skulpturerna
återstår endast en i bygdegården i Sölje. Den konstnärliga lagårdsväggen
finns kvar men på numera icke tillgängligt territorium. Den har återskapats
som replik på bygdegårdens utescen av Solbergaskolans estetiska linje.
Arvika
kommun har betalat.
Ryktet om republiken spreds över världen. Amerikanska Life gjorde 1950 ett reportage på 6-7 sidor, New York Times följde efter, det kom press från Schweiz, Danmark, Finland, radion sände, namnkunniga kulturpersonligheter gjorde besök. När Calle Jularbo gästade Åsen antogs Livet i Finnskogarna som nationalhymn. Turisterna strömmade till. Egna pass utfärdades, det officiella språket var en blandning av latin-franska-värmländska. Företeelser i grannlandet Sverige parodierades. Ett slags Grönköpings Veckoblad materialiserat i Jösse härad.
Även om förutsättningarna ändrats är verksamheten fortfarande livlig. -Det har väl aldrig varit sån fart som nu, säger storpokalmästaren. Vi är ett 50-tal medborgare och har regeringssammanträden ett par gånger om året. Konselj har vi oftare.
Aldrig har vi väl sett så mycket värmländsk stôllighet samlad på ett enda
ställe som i bygdegårdens vindsvåning. Riksregalierna hillebarden och fanan.
Foton i mängd. Regeringsledamöternas svarta långrockar, modell 1800-tal.
Prydda med ordnar och kraschaner. ”Det täcka könets orden” tyder på
uppskattning också från kvinnosidan. ”Paltbrödsorden” till presidenten finns
dessvärre bara som kopia. Råttorna åt upp originalet. Till reglementsenlig
klädsel hör också de höga hattarna, givetvis rikligt beprydda, samt svarta
lösskägg för den som saknar äkta vara.
-Jodå, det är
tillåtet att skratta åt oss. Det ligger i hela idén att vi ska bjussa på oss
själva, säger Gunnar Torevik.
Glada till sinnet av all denna
äkta lekfullhet går vi sen trappan ner. På väggen i trapphuset möts vi av
Republikens valspråk ”Varden barnslige”. Så klokt, så bibliskt tänkt. Och
erinrar oss hälsningen till Republiken från USAs vice utrikesminister under
president Roosvelts tid, J H Hildring, tillika hedersmedborgare i Åsen:
”Om andan vore lika bra i alla Republiker och kungadömen i världen , som i Fristaten Holmen, skulle alla människor trivas med varandra och det skulle aldrig behöva bli krig”.
Ja, vi älskar detta landet
med potatisstånd och dill.
Hos
vår granne ser vi grandet
ingen bjälke synes till.
Älskar,
älskar det och tänker
att av folk vi friast är
och i
sagonatt vi dränker
alla tankar på besvär.
Vers 1 i "En nationell visa".
Fakta Republiken Åsen/ Årrpe
- Sölje bygdegård visas
efter överenskommelse per tel 0570-46 40 59.
- Förutom Republiken
Åsens samlingar finns välordnade och intressanta utställningar av de mest
skiftande slag. Bl a glas från Sölje glasbruk, i drift 1840-1903.
-
Republiken Åsens historik kostar 30 kr inklusive porto och kan betalas och
beställas över postgiro 37 81 65-5. Numrerad upplaga, samtliga ex har för
rättvisans skull nr 1.
- S61 Sölje camping ligger strax söder oim
bygdegården. Kan även ta emot "kortlösa" gäster.
Tel 0570-46 41 41.
Intressanta besöksmål:
Klässbols linneväveri - fick
löfte om nattparkering där.
Rackstadmuseet i Arvika
Glaskogens
naturreservat
(Ur H&C nr 10/06)
Av: Rune Ärrpe Petterson Foto Karin Moberg.
Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.
Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.
Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!
Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.
Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.
Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.
Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.
Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.
Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.
Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.