Bland storkar och vinrankor i Alsace

Bland storkar och vinrankor i Alsace

Publicerad

Visst, de vackraste platserna blir mest kända. Men under vår resa i Alsace lär vi oss att det oftast finns ytterligare ”godbitar” i omgivningen.

Gräsmattorna är brända av den ständigt närvarande solen. Men utanför min husbilsknut finns fortfarande en liten plätt av grönt frodigt gräs, tack vare de täta trädkronorna som välvilligt skyddar mot solen. Det var 36 grader i skuggan i går. Du undrar kanske hur man kan komma på idén att fara till en så varm plats mitt i sommaren. Svaret är enkelt, det blommar längs vinvägen, ”Route des Vines d´Alsace”. Här klättrar vinrankor i täta snörräta rader från staden Thann i söder till Marlenheim i norr. Det är cirka 17 mil mellan dessa städer och det är just den sträckningen som innefattas i vinvägen.

Den som har rest i Alsace vet vad jag menar med att det blommar längs vinvägen. Det är mitt i sommaren som alla blomplanteringar, på såväl offentliga platser som i privata balkonglådor och trädgårdar, är som vackrast. Det råder en slags tävlan mellan de olika orterna, och vid infarten kan man se hur många ”blommor” de kvalificerat sig för. Ungefär som med campingplatser och stjärnor. Jag kan aldrig sluta att förundras över den atmosfär som vinodlingar drar med sig. Det är som om vinrankorna föder god mat, bra campingplatser, roliga sevärdheter, vackra byggnader och vänliga människor.

Missa inte att äta en ”Tarte flambé”. Det är en sorts mycket tunn pizzabotten täckt med lök, rimmat fläsk och creme fraiche och den bakas över öppen eld. En skiva Kugelhopf är heller inte så tokigt. I färgglada porslinsformar bakas denna mycket typiska kaka, som ser ut som en hög svensk sockerkaka. Det finns Kugelhopf som smakar som sött vetebröd med mandel och nötter och det finns Kugelhopf som innehåller skinka eller annat som gör den mer mer lämplig som tilltugg till mat eller en drink.

Daglig matning av storkar
Camping des Acacias är ett utmärkt ställe. Varmvatten ingår i campingavgiften och det hålls rent och snyggt. Granne med campingen ligger stadens badhus och det kostar bara ett par euro att gå dit. Men allra roligast med den här campingen är storkarna. När vi anlände utbrast jag hänförd: ”Titta Lars-Åke en stork mitt på campingen”. Nu vet jag att det inte bara är en stork utan ett par hundra. Vi bor i den stad som kallas för ”Storkstaden”, och på andra sidan staketet sker dagligen matning av storkarna.

Tillgången till campingplatser är god längs vinvägen och det brukar inte vara svårt att få plats. Det finns också gott om Stellplätze. Vi kom närmast från en sådan i Kaysersberg några mil norr om Cernay. Där betalade vi fyra euro per natt för att parkera praktiskt taget mitt i den medeltida stadskärnan. I servicen ingick ett hus med bra toaletter, färskvatten, latrintömning och sophantering.

Stadsvanding med guide
Cernay har en lång historia men staden har inte likt de kändaste orterna i Alsace någon samlad gammal bebyggelse. Det är dock trevligt att följa med på någon av de stadsvandringar som anordnas av turistbyrån. Vår engelska guide visade de två tornen och murrester som fanns kvar från stadens ringmur på 1400-talet. Kyrkan är från 1900-talet och byggd i röd sandsten, vilket är mycket vanligt här i Alsace. Spännande är att höra guiden berätta om hur man efter varje världskrig fått bygga ny kyrka.

Länge i mitt liv trodde jag att Hôtel de Ville var detsamma som stadshotellet. Nu vet jag bättre, det betyder rådhus. I Cernay har emellertid rådhuset varit hotell i flera generationer innan det blev arbetsplats för borgmästaren och hans stab. Det bor 11.600 personer i Cernay och det gör att staden känns ”lagom” att vara i. Vid konserthuset utanför campingen ges gratis konserter på helgerna.

Vackra fresker och glasmålningar
Vi gör flera utflykter under vår vecka här i Cernay. Ofta med cykel. Till staden Thann är det kanske sju kilometer och markerad cykelled. Thann är en stad som vi genast tar till våra hjärtan. Först och främst imponeras vi av den mäktiga gotiska katedralen som nästan ser oproportionerlig ut där den står mitt i den lilla staden. Thannborna själva konstaterar glatt att domen i Strassborg är högre, att domen i Freiburg är större men att deras är den vackraste. Kyrkan var illa tilltygad efter andra världskriget men efter 40 år av restaureringsarbeten står den åter, fylld av vackra fresker, glasmålningar och stenskulpturer. Huvudgatan i Thann kantas av små serveringar där människor på franskt vis sitter och småpratar över ett glas vin eller en kopp kaffe. För den vinintresserade finns ett litet vinmuseum som dels har en samling gamla redskap från vinframställning men som också berättar om de geologiska förhållandena i Vogeserna och var olika druvor trivs bäst.

Nationalmonument från första världskriget
Alsace ligger ett ”stenkast ” från både Tyskland och Schweiz och den äldre befolkningen talar fortfarande en tysk-fransk, fullständigt obegriplig, dialekt. Men så har också Alsace pendlat mellan tysk och fransk tillhörighet genom historien. En riktigt spännande sevärdhet är Hartmannswillerkopf (Vieil-Armand) 12 kilometer norr om Cernay. Det finns fyra nationalmonument från första världskriget i Frankrike och detta är ett av dem. Man kan gå en utmärkt stig på egen hand eller följa med på en guidad tur. Det senare alternativet tar ett par timmar. Först går vi över en krigskyrkogård, där många av de cirka 60.000 soldater som stupade här uppe finns begravda, sedan leder stigen rakt upp till frontlinjen som var mellan Frankrike och Tyskland. Vi får gå ner i bunkrar och klättra bland skyttegravar.

Än idag hittar man ammunition i marken. Längst uppe på bergkammen står ett kors och härifrån ser vi ut över Rhendalen och ända bort mot bergen i Schwarzwald. Vi befinner oss 956 meter över havet och utsikten är magnifik! Det är ingen ansträngande promenad, men det går inte att gå med barnvagn eller rullstol. Är du historiskt intresserad, så missa inte detta besöksmål. Det är en fantastisk upplevelse!

Unik bilsamling
Ett par hundra meter från Camping des Acacias ligger järnvägsstationen, och till Mulhouse tar det 20 minuter. I ett unikt museum berättas om bröderna Schlumpf som samlat Bugattimodeller under sitt liv, och sedan gick i konkurs. Franska staten beslagtog hela samlingen på 400 bilar och de båda bröderna sattes i fängelse. På 17.000 kvadratmeter kan du njuta av världens kanske vackraste bilsamling.

En annan godbit fann vi i det nyrestaurerade järnvägsmuseet, Cité du Train. I mars 2005 stod det färdigt och på ett mycket trevligt sätt kan du ta del av den franska järnvägshistorien. Det finns hörlurar med engelskt eller tyskt tal, och vid varje lok eller speciell järnvägsvagn hör du historien automatiskt. Men egentligen behöver du inte vara så språkkunnig för att tycka att det är ett roligt museum. Självklart finns här också en souvenirbutik med allt ifrån hederliga svenska Briotåg till litteratur i ämnet. Där finns också en trevlig restaurang.

Medan du är Mulhouse skall du förstås bege dig till dess hjärta och beskåda det originella rådhuset från 1552. Det är ont om naturbad i området men Mulhouse har flera badanläggningar, och ganska centralt nära universitetsområdet ligger ett stort friluftsbad. Ett bra andningshål mellan museer och vinprovningar. Ett andningshål är också ett besök i ”Parc Zoologique et Botanique”, en lummig park fylld av växter och djur.

FAKTA:

Camping
Camping Municipal les AcaciasRue René Guibert 16, Cernay
Tel. 0033-389 75 56 97 (Prisvärd trestjärnig anläggning.) I Thann finns en stor parkering mitt i staden och där får man även övernatta med fritidsfordon. Sevärdheter
Hartmannswillerkopf (vingård väster om Colmar)
Katedralen i Thann
Järnvägsmuseet i Mulhouse, www.musees.mulhouse.museum
Vinvägen i Alsace - Route des Vins d’Alsace börjar väster om Strasbourg i Marlenheim och slutar 17 mil öster ut i Thann strax väster om Mulhouse. (Eller tvärs om)

Druvor som odlas längs vägen är; Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Noir, Muscat, Riesling, Pinot Gris och Gewürztraminer.

Tips!
Skaffa en karta i den ändan du börjar köra från. De finns gratis på turistbyråer och campingplatser och har varenda by och sevärdhet inritad.

Av: Catharina Höglund och Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206