10 campingar längs Danmarks Riviera

10 campingar längs Danmarks Riviera

Publicerad

Jylland i Danmark. lär vara svenskarnas mest populära resmål för bilsemester utanför Sveriges gränser. Vi har besökt tio campingar längs en av Europas bästa stränder.

Sakta kör vi mot stranden. ”Det går att köra på stranden”, sa campingvärden. Mycket har vi rest, men nu anar vi att vi missat något otroligt i vårt kära grannland. Innan vi svänger ut på själva stranden möter vi sanden som yr som snö och lägger sig i drivor. Strax norr om Blokhus på Jyllands västkust tuffar vi ut på den unika bilvägen med vår husbil, och framför oss öppnar sig havet med krusande vågor och en ljusbrun hårt packad strandremsa. Vi ser människor som spelar boule, springer med flygande drakar, surfar på vågorna eller bara flanerar. Bilar möts och bilar parkerar. Och stranden räcker till för alla. Det är en fullständigt magnifik syn med sanddynorna åt ett håll och det brusande havet åt det andra.

Campingplatserna mellan Blokhus och Lökken ligger alla en bit ifrån havet. Den speciella naturen gör att det helt enkelt passar bäst att ha dem en bit ifrån. I gengäld slipper man blåst och kan i lugn och ro njuta av campinglivet när dagens badpass är över.

Vilken camping man hamnar på är många gånger en slump och självklart handlar det om att det över huvud taget finns en ledig plats. Här är 10 campingar vi besökte under vår resa.

1. Guldager Camping tillhör de mindre anläggningarna. Första anblicken utanför receptionen är inte någon större ahaupplevelse, men så kommer man in på en terrasserad och riktigt mysig anläggning. Här som på andra ställen har man valt att sätta granhäck och andra buskar och på så vis gjort små campingkvarter. Det finns ett servicehus centralt beläget och det är ett gammalt hus som nyligen restaurerats. Fräscha duschar och toaletter och modernt kök. Ett särskilt skötrum för de minsta. Helt enkelt ett hus som innehåller den service man behöver.

Receptionen och affären ligger på andra våningen i ett suterränghus och på baksidan kan man gå in i undervåningen. Där finns tre olika samlingslokaler vägg i vägg, en för de minsta barnen, en för ungdomar och en för bara vuxna. Dessutom står det pingisbord i en lokal. Från Guldager är det 1,1 kilometer till havet och eftersom det är gott om parkeringsmöjligheter på stranden så är det ju inga problem om man tycker det är långt att gå. Det finns förutom strandvägen två nedfarter till campingen, men de är smala och mest grusbelagda. Nära till ponnyridning.

Kontakt:
Tel. 0045-98881512
Webbadress: www.guldagercamping.dk

2. Jambo Vesterhav Camping är tveklöst den allra finaste av de besökta campingplatserna. Den är omskriven och har fått flera utmärkelser och så sent som sommaren 2006 korades den till Danmarks bästa camping. De tre servicehusen är supermoderna. Aldrig har vi sett sådana specialrum för barn. Det är allt ifrån små handfat i olika storlekar till duschar i olika höjder. Det är skötbord med värmeslingor och badbaljor som ser ut som sälar. I kaklet på väggarna har dekorationer av djur fällts in. Hela tiden påminns man om att namnet Jambo betyder välkommen på swahili, som är ett afrikanskt språk. Jambo Vesterhav håller på att byggas ut men när vi kommer finns där 550 platser, och de är alla på grönt gräs omgivna av häckar så att man står i mindre grupper. Det går inte att hitta ett papper på marken och i servicehuset skiner det så vilken städansvarig som helst kan sucka avundsjukt. Här finns en lekplats som man normalt bara ser på nöjesfält och det finns pool såväl som solarium. I en sporthall finns massor av lekredskap så att inga barn behöver ha tråkigt om det regnar någon dag. Jag ögnar på menyn utanför restaurangen och konstaterar att priserna ser mänskliga ut. Det finns allt ifrån glass, pizza och crèpes till husmanskost och à la carte. Ärligt talat vet jag inte något som saknas på denna jättefina camping, möjligtvis plats på högsommaren. Det är 2,7 kilometer till stranden från Jambo Vesterhav och vill man inte ta bilen så finns det cykelbana hela vägen och cyklar att hyra. Att bo här kostar för två vuxna och två barn på högsäsong, 350 danska kronor inklusive el (2006 års priser). I priset ingår poolbadet, besök i solarie eller fitnes, tillgång till badminton eller tennis och trådlös uppkoppling till internet, för att nämna något, men att duscha kostar fem kronor för tre minuter. Ägaren Karsten Egelund säger att det är av miljöhänsyn som man tar ut en avgift för dusch. Han pekar på solcellerna som täcker taken till servicehusen och berättar att sporthallen värms med pellets. ”Att låta folk slösa med varmvatten ligger inte i tiden”, menar han.

Kontakt:
Tel. 0045-98881666
Webbadress: www.jambo.dk

3. Saltum Strandcamping har ett bra läge bara en kilometer från stranden. Det är väldigt fina uppställningsplatser på gräs och här som hos de flesta, är området fyllt av höga häckar så att ingen kan tycka att de befinner sig på en stor camping. Längs gatan som går igenom området ligger tre servicehus, vilka alla har varit med i ett antal år. Trots en del skavanker ser det som helhet välstädat ut. I ett av husen har man börjat rusta upp och på gaveln har fyra så kallade familjebadrum iordningställts. Här har man också gjort ett specialrum för barn. Allra längst bort på campingen där ingen trafik finns, ligger en stor fotbollsplan, basketplan och lekplats. Mitt på campingen finns en pool med en rutschkana och några sittgrupper med plastmöbler.

Affären verkar välfylld men man har ingen restaurang. Det ser vi en efter en kilometer när vi lämnat campingen.

Kontakt:
Tel. 0045-98881159
Webbadress: www.saltumstrand.dk

4. Grönhöj Strand Camping är en bra trestjärnig camping. På danskt maner full med höga granhäckar, så man står ungefär 10 - 12 ekipage i varje grupp. Grönt gräs och rymliga platser. Här finns toaletter och duschar på tre ställen men det handlar egentligen om två stora servicehus till de cirka 300 platserna. Det ena huset är precis nybyggt men även det andra är välutrustat. I nedre ändan finns en grind och från den är det säkert inte mer än 500 meter till stranden. Det finns en kiosk på campingen och en livsmedelsbutik strax ovanför stranden. Man har ingen restaurang men vid stranden finns en grill/pizzeria. I anslutning till campingen finns Barnens Zoo med bland annat ponnyridning, Internetcafé och en liten fotbollsplan. Campingen accepterar CampingCard ACSI hela året.

Kontakt:
Tel. 0045-98884433
Webbadress: www.gronhoj-strand-camping.dk

5. Camping Rolighed längs Grönhöjs Standvej är gemytlig, det känns när man går runt och tittar. Granhäckarna har här bytts ut till nyponbuskar och bokhäckar. Utanför campingen finns ett hjorthägn och man kan köpa hjortkött i butiken på campingen. I anslutning till servicehuset finns en uppvärmd pool. En bra lekplats, tennisbanor, liten fotbollsplan och minigolf finns att tillgå och två samlingsrum att vara inomhus i. Det är knappt två kilometer bil- eller cykelväg till stranden. Bra servicehus. Campingen accepterar CampingCard ACSI under lågsäsong.

Kontakt:
Tel. 0045-98883036
Webbadress: www.camping-rolighed.dk

6. Blokhus Familjecamping har tveklöst det populäraste läget med en knapp kilometer till stranden och 600 meter till semesterparadiset Blokhus som är fyllt av restauranger, butiker, minigolfbanor och andra förströelser.
Men campingen blir igen favorit. En stor skräpig förvaringsplats är det första som möter oss. Och när vi kommer in i receptionen slår mögeldoften emot oss. En titt i servicehusen mildrar något för man har rustat på senare tid och flera nya familjebadrum har gjorts i ordning. Lekplatsen ser sjaskig ut så när som på en nyinköpt repklätterställning. Campingen är kuperad och ganska öppen i motsats till det som är vanligt. Ur natursynpunkt är det helt okej men det är den lilla ansen som saknas. Här finns pool och tennisbanor och Internetcafé.

Kontakt:
Tel. 0045-40449096
Webbadress: www.blokhuscamping.dk

7. Ribergaard Camping blir en favorit. Här finns en detalj som vi själva uppskattar, prydligheten. Området runt det låga vita receptionshuset är som en trädgård. Ytterligare ett lågt hus i gult fasadtegel rymmer rader av familjerum, ett jättefint barnrum och handikapptoalett. Lekplatsen ser trevlig ut. Det finns affär. Och det är faktiskt cykelavstånd till populära Blokhus, fem kilometer bort. Närmare är det till Fårup Sommarland som man kan promenera de 500 metrarna till.

Kontakt:
Tel. 0045-98881154
Webbadress: www.ribergaard-camping.dk

8. Lökken Klit Camping har under de senaste tre åren förändrats totalt och för vissa delar känns det som om de tagit upp kampen med lyxgrannen Jambo Vesterhav. I ett av servicehusen är inredningen mycket elegant med ett barnrum som kan få vilken liten ”smutsgris” som helst att vilja bli ren. Vi kommer oanmälda på lågsäsong men finner samtliga servicehus mycket välstädade. Här finns ett nytt badland utomhus och gott om lekmöjligheter för barn. På sommaren far ett tufftufftåg runt inne på campingen och förströr barnen. Dessutom står olika barnaktiviteter på det dagliga programmet. De 400 platserna är fördelade i mindre kvarter med buskridåer. Det är en kilometer till stranden. Campingen accepterar CampingCard ACSI under lågsäsong.

Kontakt:
Tel. 0045-98991434
Webbadress: www.loekkenklit.dk

9. Lökken Campingcenter & Hytteby ligger ganska centralt i Lökken med mindre än en kilometer till såväl strand som centrum. Platserna ser ganska små ut och mellan campinggatorna löper ridåer av en sorts träspaljé. Man har en bra butik och det finns samlingslokal med TV. Servicehuset är delvis av äldre typ men några familjerum har tillkommit på senare tid.

Kontakt:
Tel. 0045-98991767
Webbadress: www.loekken-hytteby.dk

10. Lökken Strand Camping är en perfekt plats för vuxna soldyrkare. Från campingen går en hög brant trappa rakt ner på stranden. Det finns även fina solställen på klitten mellan campingen och trappan. Standarden på campingen för övrigt är ordinär. Man har den service man behöver samt en butik och det tar tjugo minuter att promenera via stranden in till Lökkens centrum.

Kontakt:
Tel. 0045-98991804
Webbadress: www.loekkencamping.dk

Prisuppgifter: För dagsaktuella prisuppgifter för husvagn/husbil, el, dusch med mera besök campingarnas webbsidor.

Av: Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206