Äventyrsbad för både stora och små

Publicerad: 2007-08-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Äventyrsbaden är här för att stanna. Uppspelta ungar får lätt med sig föräldrarna upp i rutschkanorna och vuxna som barn slänger sig ut med samma förtjusta skrik

Det är ingen risk att besökarna på de fyra äventyrsbaden Sydpoolen, Eriksadalsbadet, Husbybadet och Fyrishovsbadet ska frysa när de badar. Luften är varm och fuktig och närmast att jämföra med tropisk värme. Och varmt är också vattnet, så få besökare tvingas upp ur badet med blå läppar.

Som på alla bad krävs försiktighet när du går, det är mycket vatten på golven och därmed halt. Men av någon anledning känns golvet vid Sydpoolen extra halt i jämförelse med de andra. Kan det vara kakelplattornas konstruktion eller använder de något rengöringsmedel som inte fungerar så bra?

Det är rutschkanorna som är mest uppskattade på samtliga bad. Det är slutsatsen jag drar av att det är där som eventuella köer uppstår. Samtidigt måste jag säga att besökarna är duktiga på att följa säkerhetsrutinerna vid åkandet för jag ser få incidenter i kanorna . Vare sig vid dessa testbesök eller vid tidigare privata besök.

Sydpoolen
Vi börjar på Sydpoolen i Södertälje och kommer in just när en orange ”saftblandarlampa” börjar blinka i taket. De badande samlas i den stora delen av bassängen och i högtalarna hör vi ropet ”Nu kommer vågorna!”. Strax uppstår en böljande sjögång och glada skrik från de badande blandas med fräsandet från vågorna som bryts vid bassängkanten. Småbarnen håller till vid kanten och står för de högsta skriken, medan de äldre barnen håller till på djupare vatten. Några försöker också klänga sig fast i repen som hänger på väggarna när dyningarna är höga. Andra ligger mest stilla och njuter av att guppa med i det upprörda vattnet.

När vattnet lugnar sig väljer några att ta sig runt hörnet och hänga med strömmen runt hela den bakre delen av äventyrsbadet. Den ger en god skjuts, kanske särskilt för dem som ligger på en flytleksak och vill man stanna upp på vägen finns en liten bassäng som har bubbel då och då. Det går också att gå ur strömmen via några trappor.

Sydpoolens äventyrsbad ger ett trevligt intryck, med växter, träbro och flera trappor i olika nivåer. Det gör att det finns fler vägar att ta sig till det du vill och framför allt gör det att det är lätt för föräldrar att torrskodda hålla koll på ungarna i bassängen. Om de nu skulle vilja det?

De två ruschkanorna finns på två olika plan, den ena är kort och snabb medan den andra är längre och långsammare.

– Fast skarvarna river i ryggen. Det känns mest i den längsta, men också i den korta snabba, säger Rasmus Pettersson, 15 år, som är med och testar samtliga bad.

I den centrala delen av bassängen händer olika saker vid olika tidpunkt. Några kraftiga strålar sprutar ned på de badande, ett vattenfall strilar längs den ena väggen och det bubblar upp som en fontän från botten av bassängen. Just omväxlingen är kul.

För småbarnen finns en egen liten del vid sidan om bassängen, med ett par små rutschbanor och lite vatten att plaska i. Den som sedan blir mätt på vattenleken kan koppla av i två bubbelpooler (den större ute vid den stora bassängen) eller prova på hopptornet i den stora bassängen. Eller ta en fika i snabbmatsfiket vid sidan av äventyrsbassängen. Där finns för övrigt gott om bord och stolar, så det är lätt att äta medhavd matsäck. På sommaren går det också att gå ut och sola eller leka på gräsmattan.

Omklädningsrummen är fräscha och det finns gott om skåp att välja på. Och fräscha är också toaletterna.

Eriksdalsbadet
När vi kommer till Eriksdalsbadet vid Skanstull i Stockholm, konstaterar vi att också det har fräscha omklädningsrum och toaletter. Vilket är roligt att konstatera eftersom vi sedan tidigare besök vet att städningen inte alltid varit på topp. Kanske har de anpassat organisationen till den höga publiktillströmningen nu? Själva duschrummet (och nu pratar jag enbart damernas) får med sina väggar klädda i purpurfärgad mosaik betyget ”vackrast” bland våra fyra testade bad. Att det sedan finns både ång- och torrbastu gör att man gärna dröjer kvar länge här. En plump i protokollet är dock att det är så få duschar att det inte är ovanligt att det bildas kö.

Eriksdalsbadets äventyrsdel skiljer sig mot de övriga genom sin avskalade design. Färgglatt kakel är det som skapar dekoren och stora fönster ger badande ljus. Där finns en snabb rutschkana och en bredare fors, varav den sista gillas mindre av mig eftersom jag tycker att man slår i kanterna för hårt. Men Rasmus gillar den:
– Det är jättekul att åka ”tåg” med en fem, sex stycken på rad i den. Och så är nedslaget bra.

Under rutschkanorna finns en grönskimrande grotta där strömmen drar oss runt. Och i ännu en grotta vid sidan av får vi bubbel då och då. I huvudbassängen växlar det mellan vattenfall, ”kokande” vatten och en stark fontän från botten. Sedan kan man vid en sluss simma till en utomhusbassäng där det också växlar mellan bubbel, fontän eller kraftig vattenstråle. Utomhusdelen är öppen året runt och är förstås särskilt läcker att bada i på vintern – och då allra helst när det snöar.

Det finns en småbarnspool inne, men den är helt utan äventyrsprylar och dekor.

När det är dags för avkoppling känns någon av de två bubbelpoolerna sköna att krypa ned i. Sedan finns ytterligare en bubbelpool ute vid 50-metersbassängen och det är vid den man då och då kan hoppa från hopptornet. Om den stora bassängen inte är bokad för tävlingar, så är en del av den avdelad för dem som vill leka med flytleksaker. På Eriksdalsbadet finns också utomhuspooler och fler mindre pooler inomhus. Samt det sedvanliga snabbmatsfiket.

Fyrishov
När vi ställt kosan mot Fyrishov i Uppsala möts vi av ett bad med hög trivselfaktor. Mängder med gröna växter ger djungelkänsla och badet känns stort. Elliot Oskarsson, 5 år, blev särskilt förtjust i strömmen:

– Om man är på kanten kommer det som att man puttar fart, förklarar han och lägger till att annars var det rutschkanorna (särskilt den snabba), hopptornet och utebadet som var favoriterna.

En hög ö i mitten av bassängen lockar de flesta till klättring upp och lianen som hänger ned från taket är också den lockande:
– Den var roligast – om man kommer upp till den, menar Rasmus.

Till faciliteterna hör ett vattenfall och en grotta, dold bakom ytterligare ett vattenfall. En kraftig vattenstråle sprutar ut över bassängen ibland. Småbarnen får sitt i två bassänger, en grund och en jättegrund. Där finns figurer att klättra på, rutschkanor, ett vattenfall vid väggen och också en fontän att våga sig över. Mitt emellan småbarnsbassängen och huvudbassängen står en stor krokodil på bakbenen och sprutar vatten åt flera håll.

Två bubbelpooler hjälper till att få spända muskler att slappna av efter allt lekande. Ett hopptorn, ända upp till tio meter högt, finns vid bassängen bredvid och där är också utgången till utomhuspoolen som är öppen sommartid. Där finns även solstolar, lekplats och kiosk. Det finns också ett snabbmatsställe inne vid äventyrsbadet.

Omklädnings- och hygienutrymmena är fräscha och rymliga och där finns även torrbastu för den som gillar det. Men det kanske lyxigaste med Fyrishov är att man har fri badtid. Här slipper föräldrarna hålla ett stressat öga på klockan hela tiden.

Husbybadet ligger i Stockholms norra förorter, nära Kista. Även här möts vi av hög trivselfaktor. Mängder med gröna växter på öar runt om i vattnet skapar omväxling vid badandet och behöver man leta efter ungar på vift finns fler rundade träbroar mellan de olika delarna av poolen.

Rutschkanorna nås genom att man klättrar upp i ett högt torn och sedan åker man – utomhus. För att sedan landa inomhus igen. Den långa kanan har genomskinligt plexiglas på ovansidan, så man ser bokstavligen himlen under åkturen. Vi kan tänka oss att sensationen blir ännu häftigare på vintern, då man alltså åker på varmt vatten och känner vinterkylan i röret. Och ser snön i luften! Den korta banan är täckt och helt mörk. Men istället försedd med inbyggda lampor som gör att man blir snurrig. Det är jättekul, men det är också tur att den är kort och snabb, menar Rasmus och visar med en menande hand kupad framför munnen?

Husbybadet
Även på Husbybadet finns en sluss där du kan simma ut till en (mindre) utomhuspool, även vintertid. Inne igen finns två forsar, en längre med flera svängar av serpentinvägstyp och en kort brant, som startar i ett vattenfall.
– Den korta är rätt obekväm. Den har de nog bara lagt dit för att de fick plats över, funderar Rasmus.

Strömmen, som finns i en grotta under forsarna, är stark och bra. Och här nere kan du också ta dig ur forsen och sätta dig i den gemensamma ångbastun en stund. I övrigt har vi ungefär samma faciliteter som hos de andra, starka vattenstrålar som sprutas ut över bassängen då och då, kokande vatten och fontän.

Även här finns ett snabbmatställe vid poolkanten, eller rättare sagt vid de två småbarnsbassängerna. Den ena är babygrund och den andra lite djupare. Kring dessa står fler stora och färgglada djur som sprutar ut mängder med (mjuka) vattenstrålar över poolerna. Några strålar kommer från böjbara plastslangar, så att ungarna kan busa lite med varandra och föräldrarna. Mysigt. Mindre mysigt är det dock att det luktar ofräscht både i herr- och dam-omklädningsrummet. Detta trots att det inte går att klaga på städningen.

Även Husbybadet har fler bassänger och hopptorn för den som vill göra annat än äventyrsbada.

Omdöme:
Fördel Sydpoolen:
+ Härliga vågor med jämna mellanrum
+ Den långa rutschkanan
+ Bra ström
+ Hopptorn

Fördel Eriksdet:
+ Utebassäng via sluss, extra läckert på vintern
+ Den snabba rutschkanan är jättekul
+ Centralt i Stockholms innerstad

Fördel Husby:
+ Kul småbarnsbassänger
+ Utebassäng via sluss, extra läckert på vintern
+ Annorlunda och spännande sensationer i rutschkanorna
+ Hopptorn

Fördel Fyrishov:
+ Kul småbarnsbassänger
+ Bra ström
+ Snabba och trixiga rutschkanor
+ Högt hopptorn
+ Fri badtid
+ Granne med campingplats

Campinginformation:

Uppsala:
SCR C12 Fyrishov Stugby & Camping, Uppsala
Telefon: 018 – 727 49 60
Helårsöppet.

FC Sigtuna Camping Club
Varbergsvägen, Fjärås
Telefon: 08 – 592 527 00
Helårsöppet.

Turistbyrå i Uppsala: http://res.till.uppland.nu/ eller telefon: 018 – 727 48 00.

Stockholm:
FC 214: Slagsta Marina, Bad & Camping
Tegelängsvägen, i Norsborg
Telefon: 08 – 531 774 21
Helårsöppet

SCR B21 Flottsbro Stugor & Camping, Huddinge.
Telefon: 08 – 535 327 00
Helårsöppet

FC 438 Caravan Club of Sweden Camping Nygård
Nygårds fritidsgård, Täby
Telefon: 073 – 050 61 92
Helårsöppet, dock begränsad service efter 15 oktober

SCR A3 Ängby Camping, Bromma
Telefon: 08 – 37 04 20
Helårsöppet

Turistbyrå i Stockholm: www.stockholmtown.com eller telefon: 08 – 508 28 508

Södertälje:
SCR B10 Farstanäs Havsbad & Familjecamping, Järna
Telefon: 08 – 551 502 15
Helårsöppet

SCR B13 Eklundsnäs Bad & Camping, Södertälje
Telefon: 08 – 550 365 35
Helårsöppet

Turistbyrå i Södertälje: www.sodertaljeturism.com eller telefon: 08 – 550 227 00

Av: Av Susanne Landin

Äventyrsbad för både stora och små
Äventyrsbad för både stora och små
Äventyrsbad för både stora och små

Äventyrsbad för både stora och små
Äventyrsbad för både stora och små

Rulla till toppen