Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien

Alhambra - Ett jordiskt paradis i Spanien

Publicerad

När sju nya världsunika underverk ska utses, ska man inte bli förvånad om befästningsanläggningen La Alhambra i sydspanska Granada finns bland vinnarna. Harmonin i miljöerna talar för det.

Väl på plats är det lätt att förstå varför, för maken till den harmoni som såväl byggnader, utsmyckningar och trädgårdsanläggningar uppvisar här får man leta efter - utan att någonsin finna den! La Alhambra, ”det röda” spelar i en egen division. Trots att murarna idag snarare är bruna än röda.

Det hela började år 711 då morerna (araberna) erövrade Gibraltarsundet för att sedan slå sig ned på en kulle i det som idag är staden Granada. För att säkra platsen mot angrepp restes murar kring den lilla staden som under de kommande århundradena kom att byggas ut alltmera - i den arkitektoniska stil som var förhärskande i arabvärlden.

Idag är La Alhambra den enda anläggning i Europa som genomgående kan uppvisa denna moriska stil. Genom att hysa La Alhambra inom sina stadsgränser kom staden Granadas politiska betydelse snabbt att öka, eftersom hela södra Spanien kom att ingå i den så kallade Nazarite-dynastin, vars härskare bodde just här i La Alhambra.

En maktfaktor som kom att dominera området till 1492, då den muslimska kung Boabdil tvingades avstå makten till det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella. Alltså samma år som de båda finansierade en seglats i västerled - med italienaren Kristoffer Columbus vid rodret

Bild 308655

Förståndigt nog insåg kommande generationers makthavare La Alhambras värde och bevarade det i ett sådant skick att stadens myndigheter, i takt med turismens ökande betydelse, kunde öppna anläggningen för allmänheten i början av 1920-talet. Därför kan också nutida besökare glädjas över och njuta av den enorma prakt och skönhet som anläggningen uppvisar.

Det går att köra bil ända upp till anläggningen, men de flesta besökare väljer ändå att lämna bilen kvar vid hotell eller campingplats, för att sedan resa med stadens utomordentliga kollektivtrafik eller taxi. Från centrum utgår det också speciella bussar som för en billig penning tar dig upp till La Alhambra.

Vid den pampiga entrén kan du välja att delta i en guidad tur eller göra besöket på egen hand. En guidad tur ger naturligtvis besöket ett helt annat innehåll, men blir samtidigt betydligt dyrare än den vanliga entrén. Barn under åtta år går in gratis.

Själva väljer vi en vanlig biljett och ger oss sedan på egen hand av i sakta mak in på det elva hektar stora muromgärdade området. Redan efter en kort stund möter oss en otroligt fascinerande utsikt över Granadas myller av hus och människor, samtidigt som vi blir ordentligt förvånade över den enorma trädgårdsprakt i form av blommor, klippta buskar, mäktiga träd och strömmande vatten som omger oss likt grönskande oaser.

Det är lätt att förstå den harmoni och tillfredsställelse med livet de måste ha känt som bekymmerslösa vistades i denna miljö i stort sett hela sitt liv - avskilda från den hårda verkligheten i Granada där tjänstefolket tvingades leva. Fram till början av 1900-talet var också trädgården omgärdad av en extra mur, för att garantera aristokratin en fullständig intimitet när de vistades i den. Vi kan förstå hur vackert här måste vara när rosorna står i sin yppersta prakt omgivna av en mångfald av vattenformationer som sprutar, rinner och stilla porlar överallt.

Det som utmärker byggnaderna är den fantastiska ornamentik som närmast översållar dem med prakt och som för oss som valt att besöka platsen utan guide egentligen bara blir till innehållslösa dekorationer, men som naturligtvis innehåller mycken symbolik och kulturella hänvisningar som går oss helt förbi.

Bild 308654

När vi står i sultanens eget rum, det rum där Ferdinand och Isabella kom att ta beslutet om att stödja Columbus i hans reseambitioner, känns verkligen de historiska vingslagen på ett ytterst påtagligt sätt. Det var alltså här beslutet fattades, det beslut som skulle komma att förändra hela vår världsbild. Däremot får vi inte alls samma påtagliga känsla när vi besöker Lejongården, anläggningens i särklass mest berömda plats som av många ses som något av det vackraste mänskligheten någonsin skapat.

Snarare skulle jag nog vilja ge en eloge till de fotografer som på olika sätt under årens lopp lyckats med konststycket att ge platsen en så imponerande framtoning. Jag, som aldrig annars brukar ha svårt att växla från realitet till fantasi i historiska miljöer, har nu påtagligt svårt att frammana bilden av undersköna haremsdamer samt moriska kungar och andra dignitärer i lågmälda samtal bland de smäckra pelarraderna för mitt inre. Tyvärr!

Besöket avslutar vi, som de flesta andra i det så kallade kaserntornet, som skänker oss en 360-graders vy över det omgivande kuperade landskapet, med Sierra Nevadas snöklädda toppar i norr och ett hav dolt i dis närmare 80 kilometer bort i söder.

Trots besvikelsen över Lejongården, så är vi mycket nöjda med vårt besök på La Alhambra. Ett besök som i alla fall vi ser som något av ett måste, när man är på resa i Andalusien.

Och sedan, något hundratal meter under La Alhambra breder staden Granada ut sig med all sin prakt och kulturella mångfald. Ett skäl så gott som något för att stanna ytterligare ett par dagar i grannskapet.


FAKTA
Turistinformation: www.alhambra.org

Camping:
Camping Alhambra Aguars Blancas
Hemsida: www.campingsonline.com/alhambraaguasblancas/

Kuriosa:
När kung Boabdil lämnat över La Alhambra till spanjorerna 1492 och gråtande reste därifrån lär hans mor i vredesmod sagt honom: "Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde hålla som en man".

(Ur: H&C 10/06)

Av: Av Staffan Knutsson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206