Nordkalotten - del 1

Nordkalotten - del 1

Publicerad

Nordkalotten är det landområde som finns norr om Polcirkeln, i Norge, Sverige och Finland. Den som söker fantastisk natur med havsfiske och fjällvandring eller vill lära känna vår ursprungsbefolkning lite närmare har här makalösa upptäckter att göra. Älvsbyn bjuder på Polarbröd, bensinmuseum och fina campingplatser.

Om man som vi kommer till Älvsbyn från Arvidsjaur via väg 94 hittar man skylten Bensinmuseum. Följ anvisningarna så hittar ni också Nyfors Konferens, och Camping Museet ligger i ett industriområde på promenadavstånd från campingen.

Bild 308652
När vi letade efter Bensinmuseet kom vi naturligtvis fel. Då lärde vi oss att Polarbröd, bageriet med renar på logotypen också ligger i industriområdet mittemot järnvägsstationen i Älvsbyn. I en annan del av området ligger Bensinmuseet. Där fanns ingen gammal bensin men väl allt som kan behövas för att hantera sådan.

P-O Lindroth började nämligen samla på mackgrejor, allt från bensinpumpar till hela bensinmackar, för drygt tio år sedan. I dag har han ett helt museum fyllt med prylar från bensinmackar med insomnade bensinbolag som till exempel Caltex och Koppartrans. Här finns bortgångna men ej bortglömda miljöer från kompletta stationer till detaljer som kassaböcker, gamla burkar och flaskor liksom en verkstadsmiljö med tidstypiska bilar, mopeder och annat - allt utom bensin.

Nästa dag for vi inom kyrkbyn i Luleå. Byn är en sevärdhet i sig självt. Vi hittade inte bara gamla kyrkstugor, på fältet intill kyrkbyn pågick medeltidsveckan som bäst. Glada människor, vackert väder och fantastiska dräkter, tält och utrustningar fångade vårt intresse.

Alvar Aalto har format Rovaniemi
Denna tomtarnas hemstad som under kriget bombades sönder och samman är i dag en högst levande och modern stad. Flera tongivande byggnader

Bild 308651
har ritats av den världsberömda arkitekten Alvar Aalto.

Rovaniemi var också en knutpunkt på vägen mellan Haparanda och Petsamo. Den dåvarande finska ishavshamnen var under krigsåret 1940 Sveriges enda öppna hamn för export och import. Allt gods kördes på lastbil och den här transfertrafiken kom att kallas för Petsamotrafiken.

Den 24 maj 1940 skickades en lastbilskonvoj från Haparanda till Petsamo. Det var svenska åkare som transporterade gods och utrustning till en av två öppna hamnar i Europa. Den andra fanns i Lissabon. Trafiken pågick under ett år och svensk industris export och import till länder utanför Europa, framför allt USA, gick under detta år via denna tunna lina mellan Sverige och yttervärlden. De 68 milen tillryggalades på bitvis urusla vägar och förhållandena blev som sämst på våren 1941 då tjällossning och tung trafik gjorde resan till en mycket krävande utmaning. Det var inte ”mammas pojkar” som genomförde detta. Bilar, materiel, och tyvärr även människor förstördes och omkom. Trafiken upphörde ett år efter att den inletts, då krigssituationen gjorde vidare trafik omöjlig. Historien om ett stycke mycket spännande svensk åkerihistoria finns i Erik Björklunds bok Petsamotrafiken.. Boken är på 94 sidor och utg

Bild 308650
es av Åkeriförlaget.

Myggor och renar i Kautokeino
-I år blir det rekordår vad gäller ”moltebära” (hjortron) sa samekvinnan som förestod Fritidcenter og Camping i Suopatjavri i Kautokeino. Det är myggorna som ser till att pollinera blommorna och i år är det ovanligt gott om dem, myggorna.
-Visst var det så!

Kautokeino hålls som samernas huvudstad och här heter alla vägar och platser sådant som man måste lära sig att uttala och som man aldrig lär sig skriva, till exempel Cuonovioppi som är en liten by man kommer till om man åker för långt när man skall till Jujhls Silvergallery. Några mil längre norrut längs väg 93, som går från Enontekiö till Alta, viker Nordkappresenärer av österut mot Karasjok och vidare mot Nordkapp. Från korsningen i Gaeidnuvuoppi är det cirka 40 mil till Nordkapp. Vi kör rakt fram, mot Alta cirka 9 mil.

Bild 308649
Alta - Norrskensstaden.
Alta är inte bara känt som namnet på den älv vars motståndare mot reglering lyckades få igång en global debatt om älvreglering, Alta är också känt för sina vinternätter med ett alldeles makalöst norrsken. Här finns bland annat ett spännande norrskensobservatorium. Det var i bruk fram till 1926 och ligger på ett fjäll som heter Haldde, på samiska Hàlddi, betyder heligt berg. Man kan besöka Tirpitzmuseet och lära sig en del om sjökrigsslaget i Kåfjord där man sänkte världens då största slagskepp. Vill man se hur världen ser ut under vattenytan kan man följa med på guidade dykningar bland skeppsvrak från andra världskriget eller bara njuta av livet under vatten. Båtturer på ytan, både på Altaälven och på fjorden, erbjuds också. Här finns höga fjäll, djupa havsfjordar, och om hösten och om vintern illumineras allt av ett osedvanligt intensivt norrsken.

Bild 308648

Fakta
Vi åkte från Dorotea till Rovaniemi och därifrån till Alta via Kautokeino för att sedan vända söderut. När vi kom till Fauske kunde vi välja att lämna E6 och i stället fortsätta söderut längs den nordnorska kusten via Kystriksveien (RV 17) . I Mo i Rana vek vi av tillbaks mot Sverige. Våra nordliga landområden, Nordkalotten, är alldeles för stor och erbjuder så mycket att man absolut inte hinner täcka allt på en resa och vi kommer mer än gärna att resa tillbaks.
Den totala körsträckan Dorotea - Rovaniemi - Alta- Bodö - Mo i Rana - Dorotea blev 2.850 kilometer. Resan genomfördes på 14 dagar och kostade oss cirka 3.000 kronor i bränsle plus 750 NOK i färjeavgifter (bilen gick på de norska färjorna som personbil, under 6 meters längd) Genomsnittpriset för campingnätterna var 150 kronor per natt - utan el.
Kostnadsläget i Norge är högre än i Sverige och priserna på till exempel frukt och grönsaker är betydligt högre - även räknat i norska kronor. Diesel och bensinpriserna är ungefär som de svenska men tar man hänsyn till kursen blir de högre.
Älvsbyn har tre campingplatser, Selholmens, Storforsens och ovan nämnda Nyfors. Information finns att hämta på turistbyrån som ligger på Storgatan vid Torget, mitt i staden. Tel.0929-172 00 e-post; turistinfo@alvsbyn.se

Alta har fyra större campingplatser.
Alta River Camping& Apartment. Öppet 15 juni-20 augusti. Info på www.alfa-river-camping.no
Alta Strand Camping & Apartment. Info tel. +47 78 43 40 22.
Kronstads Camping. Öppet året runt. Info tel. +47 78 43 03 60
Wislöff Camping. Öppet året runt. Info www.wisloeff.no

Bild 308647

(Ur H&C 6/06)

Av: Torbjörn Stålenhag

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206