Nordkalotten - del 2

Nordkalotten - del 2

Publicerad

Makalösa vyer och exotiska upplevelser erbjuds på vår resa genom detta nära men helt annorlunda land. Tidvattnet, med nivåskillnad på flera meter, fjälltoppar som sträcker sig ovan molnen och lämningar från stenåldern stimulerar fantasi och reslust.

Bo på bondgård - ett spännande och gemytligt alternativ, inte bara för barnen. Hos Simonsen Gårdsferie kan man dessutom hyra båt och få förslag på platser för insjöfiske. Platsen, Burfjord, ligger cirka två timmars bilresa nordväst från Alta, längs E6. Willy och Nelly Simonsen som äger och driver gården tar emot gästerna i en nybyggd reception som också fungerar som ett internetcafe. De erbjuder också guidade fjällvandringar. Är man ett lite större sällskap kan man få sin packning buren av gårdens lamadjur, för övrigt världens nordligast boende lamor. Simonsens gård är ett utmärkt ställe att ha som basläger och utforska den speciella omgivningen som innehåller allt från nämnda fiske till utmanande glaciärvandringar. Oksfjordsjökuln som ligger i närheten är den enda landglaciär i Europa som kalvar i havet. Den sträcker sig från havsnivån till dryga 1200 meter över havet.
Bild 308686
När vi åker vidare söderut längs E6 och lämnar Badderfjorden bakom oss klättrar vägen upp över ett fjäll och på vägens högsta punkt, drygt sexhundra meter ovanför fjorden, ligger en restaurang och rastplats. Där finns också möjligheter att köpa lokalt samiskt hantverk och framför allt finns där möjlighet att bara låta sig förundras över naturens storslagenhet. Härifrån har man en alldeles enastående utsikt över fjäll och fjordar och även om det har varit en varm och solig vår och sommar kan man kliva rakt ut ur bilen och in i närmaste snödriva.

För första gången på flera dagar ser vi åter tallskog och odlade marker. Det känns att vi inte längre reser genom det arktiska landskapet. Naturen skiftar från kärv arktisk till lite mjukare norrländsk, så som vi är vana att se den. En mil söder om Narvik finns en fjord som heter Skjomen. En av många fjordar, men det unika med den är att det längst in i fjordbotten finns ett stort platt landområde, sedan generationer odlat av bönder. Tack vare det speciella läget, skyddet av omgivande höga fjäll och avståndet på flera mil till det blåsiga öppna havet är här en ”sydligare” klimatzon. Här odlas till exempel jordgubbar, som normalt inte växer på dessa breddgrader. Men där finns plats för andra gubbar också. Här finns nämligen en mycket fin golfbana. Den som är intresserad att testa denna vackra 18-hålsbana är mycket välkommen och det fina i kråksången är att man med husbil eller husvagn är välkommen att övernatta. Restaurang, servicebyggnader och annat som kan behövas efter en runda långbandy förgyller tillvaron.
Bild 308685
På radio och tv-utsändningar lovar meteorologerna fint väder hela veckan. Nästa dag är det +12 grader och regnet strilar ner så som bara ett dagsregn kan. - Bra resedag, säger vi och fortsätter söderut.

Vädret skiftar väldigt snabbt beroende på omgivningarna - hav eller höga berg och inland. Vi åker mot Fauske. Etappen är cirka 30 mil och inkluderar en färjeresa på cirka en timma mellan Skarberget och Bognes över Tysfjorden som för övrigt har blivit ett centrum för valsafari. Safaris hålls under under tidig vår, nu kan man också få syn på dem men chanserna är betydligt mindre och vi såg heller inga valar under vår överfart.
Bild 308684
När vi har cirka fyra mil kvar till Fauske, där vi har för avsikt att resa österut ut mot Bodö och Saltstraumen, öppnar sig plötsligt landskapet och blottar en dalgång med en glittrande sjö omgiven av vita sandstränder. Sceneriet får oss att tänka på myten om Shangri-La. Vi tar in på Kobbvannet Camping, en fram tills för några år sedan ganska bortglömd plats. Läs mer i faktarutan
Längs RV 71, 15 kilometer söder om korsningen RV 71 och RV 80 som går från Fauske till Bodö liggr Saltstraumen. Om man inte är både blind och döv blir man helt hänförd av naturens enorma kraft. Var sjätte timme passerar nämligen 400 millioner kubikmeter vatten genom det 150 meter breda, tre kilometer långa sund som är en flaskhals varigenom allt vatten i den flera mil långa och breda Skjerstafjorden passerar med tidvattenströmmarna. De virvlande vattenmassorna trycks genom sundet i en fart av 20 knop. Enorma malströmmar uppstår med jämna mellanrum och många är legenderna om strömmar som slukat både båtar och folk.

Fisket är fritt och från stränderna liksom från båtar i sundet pågår en intensiv jakt på drömfisken. Här har tagits världens största spöfångade sej, 22,7 kilo vägde den.
Bild 308683
Här finns två campingplatser i alldeles omedelbar närhet av sundet men längs hela Kustriksvägen finns det gott om campingplatser. Fisket har alltid haft stor betydelse för regionen och det är mycket välordnat för fiskeintresserade. Man kan hyra mindre båtar och utrustning eller följa med på en större båt om man vill prova på längre turer med riktigt djuphavsfiske. Man kan också köpa ett fiskekort för fiske i någon av fjällsjöarna. Gott om stigar för fjällvandring, och vill man inte fiska kan man ju alltid vandra längs en ”fornsti”, en stig med rester av boplatser och bebyggelse som är upp till 10.000 år gamla. Det är gott om museer, restauranger och lokala sevärdheter vid sidan om naturen, som är en attraktion i sig. Norska vägverket har också satsat stort på den här vägsträckan, det är inga problem med övernattningsplatser eller att hitta fina rastplatser. Ett tips är att lämna Riksvägen och följa någon av de lokala vägarna där förutsättningen för egna smultronställen är större.
Vi övernattade halvvägs på sträckan Bodö - Mo i Rana. Campingen heter Mevik Camping och orten heter Mevik.

FAKTA
Information om Simonsen Gårdsferie finns på: www.simongard.no
telefon: + 47 77 76 93 86.
Utbudet på aktiviteter och boende är omfattande och varierande. Kostnaden för en övernattning i egen bil eller husvagn är 100 norska kronor per dygn. Simonsen Gardferie är öppen året runt.

Narvik golf
telefon: + 47 76 95 12 01
priser och utförlig information finns på webben: www.narvikgolf.no

Kobvannet Camping
En fram tills för några år sedan ganska bortglömd plats. När E6 byggdes om och drogs via Kobbvannet med en tunnel genom fjället Korken förvandlades denna sällan besökta återvändsgränd till en bygd som genomfars av tusentals turister. Campingen bjuder på ädelfiske, fjällvandingar och allmän njutning. Långgrunt och mycket badvänligt för barn. Båt-och kanotuthyrning. Information om öppettider och priser fås per telefon +47 75 69 58 50

Mevik Camping i Mevik, Information om Kustriksvägen finns på www.rv17.no
Bild 308682

(Ur H&C nr 7/06)

Av: Av: Torbjörn Stålenhag

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206