Två dagar i Hamburg

Publicerad

Vi har besökt Carl Hagenbecs jubilerande djurpark och samtidigt upptäckt att Tysklands andra stad har massor att erbjuda oss turister.

- Skall vi gå till Hagenbeck på förmiddagen eller i eftermiddag?

Så lät det ofta förr i hemmen i Hamburg. Ett söndagsbesök på Hagenbecks Djurpark hörde till självklarheterna. Idag är utbudet av förströelser större och djurpark ingalunda något unikt. Dock är Carl Hagenbecks institution fortfarande en mycket trevlig familjeaktivitet och besökssiffran överstiger årligen en miljon. För att vara djurpark är området egentligen inte så stort, men desto mera utnyttjat. Vi traskar efter ett numrerat system i ett virrvarr av vägar och med 100 år på nacken är själva parken lika sevärd som djuren. Enorma träd och ”betongberg” präglar miljön. Vad var det då för idé som Carl Hagenbeck fick patent på? Jo, han hade helt enkelt kommit på att man skulle kunna skapa en djurpark helt utan stängsel. Som fiskhandlare hade han tagit hand om sjölejon som han visade upp mot betalning. Snart lärde han sig att belöning och dressyr var bättre än trånga mörka burar.

Hagenbecks Djurpark skadades svårt av bomber under andra världskriget och var stängd en tid. Man påbörjade emellertid återuppbyggnaden direkt efter krigsslutet. Idag händer det nya saker hela tiden. Inför jubileet har ett tropiskt akvarium byggts. Här skall besökarna få en inblick i livet under ytan i de tropiska haven i en värld av grottor och klippor. I hela parken ryms förresten 2.500 djur från 260 arter. Vi blir kvar lite extra länge hos orangutangerna, som har massor av bus för sig.

Titt som tätt möter vi skuttande maror. Det är namnet på en sorts konstiga djur som rör sig fritt i parken och ser ut som en korsning mellan hare och rådjur. Hagenbecks Djurpark har gjort sig känd för att ha haft stora framgångar med att få utrotningshotade djur att fortplanta sig. Sedan 1992 har den asiatiska elefanten exempelvis fått sex ungar. Parken är öppen hela året men det är på sommaren det mesta händer.

Det finns en campingplats som heter Buchholz, som ligger i Stellingen, samma stadsdel som Hagenbeck ligger i. Själva bor vi vår första natt på Campingplatz Schnelsen-Nord som ligger lite längre norr ut i stan. Det är ingen stor camping men mycket trivsam. Känns lite hemma också, eftersom IKEA är närmsta granne. Vår andra dag i Hamburg har vi tänkt tillbringa i centrum, så därför beger vi oss mot den beryktade nattparkeringen ”Paulmanns Garage”.

- Ni är den tolfte idag, säger en stor stadig tysk, när vi vevar ned rutan efter att han viftat ivrigt mot oss.

För tredje gången försöker vi hitta en infart som vi hoppas skall leda oss till Paulmanns. Tack vare den vänlige tysken får vi äntligen klart för oss hur vi skall köra. Pullmans ligger så nära centrum man bara kan komma, men problemet är ett gatuarbete som sommaren 2007 sannolikt är ett minne blott. Så kommer vi äntligen på plats på denna Stellplatz, vars fördel egentligen mest är att den ligger centralt och att man nog står ganska tryggt. Det finns 75 platser och de är upptagna för det mesta, åtminstone på sommaren. Vi står som packade sillar och jag tror inte det är så populärt att bryta sig in i en larmad bil i det här gettot.

Nu har vi Hamburg inom räckhåll. Vi leder cyklarna rakt in i det välkända Speicherstadt. Stellplatzen ligger på en ö. Hela det här området i Hamburg är som ett såll med kanaler åt alla håll. Hamburg har 100-tals broar. Redan på första bron stannar vi upp och insuper atmosfären av de röda tegelstenslängorna med sina vackra dörrar. Speicherstadt är ett hamn- och handelsområde som växte upp i slutet av 1800-talet. Bakom de måleriska fasaderna lagrades förr kaffe, kakao, kryddor, gummi och tobak. Numera är Speicherstadt känt för sin världshandel med kaffe och orientaliska mattor. Många av de anrika lagerhusen rymmer idag kontor, restauranger, konsthallar eller något annat publikt. Vi cyklar förbi både Kryddmuseet och Tullmuseet i riktning mot något som lär vara Hamburgs hetaste turistmagnet idag. Strax utmed Zollkanal vid Brooksbrücke hittar vi Miniatur Wunderland. Som 40-talist minns jag hur man som barn hade att ta ställning till Fleischmann eller Märklin. Precis som man i tonåren fick välja Tommy eller Elvis. Jag vet inte om det är Fleischmann eller Märklin som gäller i Miniatur Wunderland, men jag vet att det är världens största anläggning av miniatyrjärnvägar. Vi köar lite för att komma in men inser snabbt att det var värt det. Detta är en helt otrolig anläggning med mer än 500 lok och 7.000 vagnar. Totalt finns här fem kilometer räls. Vi befinner oss än i Amerika än i tyska alperna och vill man titta snabbt på Hamburg kan man göra det här. Sedan december år 2000 har ett gäng entusiaster byggt upp sina drömmars anläggning. Det senaste tillskottet, Skandinavien, blev färdigt 2005. Det lär vara 250.000 minifigurer och över en halv miljon lampor. Här stannar vi ett par timmar. Det finns förstås en restaurang och en butik, och jag kan föreställa mig att butiken är en guldgruva för dem som har modelljärnväg som hobby.

Upplivade av vårt första besöksmål cyklar vi vidare över kanalbron och rakt in i Gamla Stan. Längs gatorna Deichstrasse och Cremon insuper vi riktigt tyska fasader i Hansaarkitektur. Vid hus nummer 19 och 21-23 sätter vi ner foten för lite extra begrundande. I hus nummer 25 finns en restaurang, ”Zum Brandamfang”, som en påminnelse om att stora branden 1842 troligen började här.

I en stad som praktiskt taget blev totalförstörd efter andra världskriget är kvarter som dessa guld värda. Inte så långt från nämnda gator ligger St. Michaelikyrkan som vi ger ett besök. Här är prakten stor och änglar och guld låter oss förstå att det är en äkta barockkyrka.

Efter kyrkbesöket vänder vi kursen ner mot Elbe igen och trampar längs kajen mot Landungsbrücken. Vi stannar och beundrar segelfartyget Rickmer Rickmers från 1896 och det gamla lastfartyget Cap San Diego. Båda är öppna att besöka men vi nöjer oss med att se dem från utsidan. Vid Landungsbrücken står turistbussarna i rader längs kajen och här vimlar det av folk. Det är nämligen här som alla turistbåtarna för olika hamnturer ligger, och det är en ansenlig flotta. Samtidigt som de dubbeldäckade röda bussarna också har hållplats vid Landungsbrücken. De röda bussarna ”Stadtrundfahrt” kan man alltså stiga på på flera ställen. Deras ”hemmahamn” är förresten vid Pullmans och där kan man köpa rundtursbiljetter till reducerat pris om man är gäst.

I ändan på Landungsbrücken ser vi koppartaket på nedgången till den gamla Elbetunneln. Vill man ta sig till andra sidan Elbe får såväl bilar som folk fara ner i en hiss. Vi far ner och tittar på den välbevarade kaklade tunneln.

Landungsbrücken ligger i den kända stadsdelen St. Pauli och det gör även den välkända, eller kanske ökända gatan Reeperbahn. Att cykla på Reeperbahn på dagtid är i alla fall inte farligt vad vi kan förstå. Men skyltfönstren med allehanda sexreklam talar om att här råder ett annat liv på natten. Det finns faktiskt ett Erotic-Museum, där även reproduktioner av stora konstnärer finns. Man vill med hjälp av exempelvis Rembrandt eller Picasso visa vilken del av kvinnan som alltid varit mest intressant. Vi hoppar detta museum men slinker in i Tysklands enda vaxkabinett som ligger just på Reeperbahn. Det är inte så stort men vaxdockorna är fint exponerade. Redan i biljettluckan blir vi lite ställda för där sitter en gammal pudrad dam som halvt ser ut som en vaxdocka. Vi möter grymma personer som Hitler och Stalin och väna flickor som Lady Diana. Ja, det är en brokig och välgjord samling. Det är bara vårt eget kungapar som vi blir lite besvikna på - vi tycker inte att skulptören lyckats få dem riktigt bildlika. Panoptikum, som vaxkabinettet heter, tar inte så lång tid att besöka.

Nu har min matklocka ringt och jag meddelar maken att det under inga förhållanden får bli tal om några sevärdheter förrän jag fått lunch. Vi enas om någon restaurang i parkområdet Planten un Blomen. Efter cyklande hit och dit på stigarna i det vackra parkområdet har vi fått vårt lystmäte av färgglada planteringar, vattenkonst, häftiga lekparker och gröna oaser. Men vi har inte kunnat bestämma oss för något matställe. Det hela slutar på en restaurang på väg in mot centrum.

Efter en rejäl paus kittlar nyfikenheten igen och med stadskartan lättillgänglig i fickan trampar vi vidare. Rådhuset måste vi se, och därmed hamnar vi också mitt i hjärtat av stan på torget Rathausmarkt. Rådhuset har blivit något av en symbol för Hamburg och det byggdes under åren 1886-1897. Fasaden är spännande, byggd i granit och sandsten och full med figurutsmyckningar, där bland annat 20 kejsare finns att beskåda. Det är över huvud taget pampigt att stå på torget och blicka ut över floden Alster och dess vitskimrande arkad. Vi går in i rådhusfoajen och ser oss om, men idag är det inte någon guidetur som passar oss. Vi nöjer oss med att ha besökt den pampiga entrén.

Nu ser jag bedjande på maken och han förstår att vår andra dag i Hamburg skall avslutas med shopping. Jag får mitt lystmäte. Om man går från Rathausmarkt mot Gänsemarkt ser man flera av alla de vackra butikspassager som byggts mellan gatorna. Att Hamburgs utbud av fina affärer är stort behöver väl knappast sägas och det blir mera ögonfröjd än kassar. Likväl är vi dödströtta när vi leder cyklarna tillbaka till husbilen och vi lovprisar att vi inte har många steg att gå.

Fakta om Hamburg
Drygt 1,7 miljoner innevånare
755,2 kvadratkilometer stort
Egen förbundsstat
Bilarnas registreringsskyltar börjar med HH
Camping/övernattning;

Campingplatz Buchholz Hamburg-Stellingen
www.camping-buchholz.de
Tel: 0049-405404532

Campingplatz Schnelsen-Nord
www.campingplatz-hamburg.de
Tel: 0049-405594225

Stellplatz Paulmanns Garage
www.carlpaulmann.de
Tel: 049-40324056

Sevärdheter

Miniatur Wunderland
(Inträde cirka 10 Euro)
www.minitur-wunderland.com
Tel: 0049-403006800

Panoptikum
(inträde vuxen 4.50 Euro, barn 2,50)
www.panoptikum.de
Tel: 0049-40310317

Hagenbecks Djurpark
(Inträde cirka 14 Euro för vuxna och 8 för barn)
www.hagenbeck.de
Tel: 0049-40540001

Turistinformation
www.hamburg-tourismus.de
Tel: 0049-40 300 51 300

(Ur H&C nr 3/07)

Av: Catharina Höglund och Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206