Stadscamping i Venedig

Stadscamping i Venedig

Publicerad

Ett besök i Venedig är resans höjdpunkt för många svenska campingturister i Medelhavsområdet. Men besöket kräver en viss form av planering.

Campingplatserna i Venedig har bra standard, sköna stränder, hyfsat badvatten och ett enkelt resande in till staden via de färjor som går näst intill dygnet runt. Vill du komma tidigt på morgonen, besöka staden och sedan dra vidare, så går även detta bra. I anslutning till hamnen i Punta Sabbioni, längst ut på halvön där färjorna lägger till, finns nämligen stora parkeringar - till en rimlig kostnad. Såväl Camping Union Lido som Camping Marina di Venecia har speciella tur- och returbiljetter för sina gäster. Biljetterna innefattar buss från campingen till P Sabbioni och färja till Venedig för 9,40 €. Gästerna på Camping Miramare och Parking di Alighieri bor så nära att de går till färjan på några minuter.

Det kan tyckas lite knepigt att ta sig ut på halvön. Enklast gör du detta genom att köra av motorväg 4 vid avfart S.Dona di Piave, vidare mot Eraclea, Lido di Jesolo och Punta Sabbioni. Redan i höjd med Lido di Jesolo möter du skyltar mot olika campingplatser och utbudet ökar ju längre ut mot udden du kommer.

Camping Union Lido är en anläggning som saknar motstycke. Med sin fyrstjärniga status, sina 3000 uppställningsplatser och en personal på 500 man är den nästan som en mindre stad. Ändå känns den aldrig besvärande stor.

När vi går längs ”Centralgatan”, helt omringade av en magnifik grönska och växtlig mångfald, får vi snarare en känsla av att vi besöker en botanisk trädgård. Allt vi gäster behöver finns inom bekvämt räckhåll.

Totalt finns här sju restauranger, fem kaffe- och glassbarer samt 25 olika affärer. Lägg därtill ett program för aktiviteter och underhållning, som tillfredsställer såväl barn som vuxna. Exempelvis finns här fotboll, tennis, golf och ridning, men också regelrätta dykarkurser.

Men visst, smakar det så kostar det - för en husbilsplats med vatten, el och avlopp betalar vi cirka 360 SEK per dygn. Hade vi haft ett par halvstora barn med oss hade notan gått på cirka 500 SEK.

Du kan själv välja din plats. Campingen tar inte emot några reservationer, för policyn är att alla ska ha samma chans till samtliga platser på anläggningen.

Den 1200 meter långa magnifika sandstranden har allt för den som älskar denna typ av badliv. Dessutom finns ett gigantiskt badlandskap, Parco Acquatio, med flera olika pooler och vattenaktiviteter för lek. Här finns också pooler på höjden, där gästerna ligger nedsänkta i olika små reservoarer med vattentemperaturer på upp till 40 grader och med inbyggda vattenstrålar som ger kroppen massage.

I stort sett samtliga uppställningsplatser erbjuder skugga, men ibland känns platserna en smula ”instänga”. 16 sanitetsbyggnader, av en klass som inte ligger fyrstjärnig hotellstandard efter, finns på anläggningen.

När vi träffar chefen för anläggningen, direktör Armando Ballarin, nämner jag det förhållandevis höga priset. Jag har under senare tid träffat flera campare som övergett Italien för Kroatien, huvudsakligen på grund av Italiens höga priser. Direktören säger sig inte alls förstå detta, eftersom man, som han säger, inte kan jämföra äpplen med päron.

- Vi har, fortsätter han, exempelvis helt fri sjukvård här. Vilka andra campingplatser har det? I priset här finns också faciliteter och aktiviteter som saknas på andra campingplatser, och som gästerna då får söka utanför anläggningen - till priser som inte sällan ligger betydligt högre än de vi kalkylerar med!
- Men, envisas jag, varför ska campara välja just Camping Union Lido?
- Jag vill peka på fyra saker, svarar han blixtsnabbt: tystnad, renlighet, säkerhet och genomgående bra service.

Mellan Camping Marina di Venezia och Union Lido finns en ordentlig rivalitet. Vi upplever att platserna hos Camping Marina de Venezia ger ett klart ljusare och trevligare intryck än de på Union Lid, beroende på att platserna här är betydligt större. Men öppenheten innebär också mindre skugga under dagens hetaste timmar. Här finns totalt 2300 platser (alla med vatten vid platsen) och campingen är med sina 700 000 kvadratmeter störst i Europa. Det går att förboka en plats och under högsäsong måste man boka plats under minst två dygn.

Aktiviteterna är av samma klass som Union Lido. Här finns även ett Internetcafé. För en husbilsplats med vatten, el och avlopp betalar vi cirka 300 SEK per dygn. Familjer med ett par halvstora barn hade fått betala cirka 440 SEK.

Också Camping Marina di Venezia har en huvudgata som går rakt igenom den stora anläggningen. Vackert blomsterprydd och dekorerad drar den fram omgiven av restauranger och affärer i mängd.

Den sanitära standarden är lika hög som på Union Lido. Att bara ställa frågan om varmvattnet är fritt vid disk eller dusch, som jag gör, upplevs som en förolämpning av campingens representant.
- Varför skulle det inte göra det, svarar han ärligt förvånad?


Stranden här är ännu längre än den på Union Lido och betydligt bredare. Här ligger besökarna i en 25 meter bred remsa närmast havet och bakom dem finns minst ytterligare 100 meter att utnyttja av den som så vill. Som komplement till den storslagna stranden finns två pooler, varav den ena är mer att betrakta som en vanlig simpool, medan den andra har utformats som ett vattenlandskap för lekande barn i olika åldrar.

Två restauranger finns på anläggningen, som tillsammans med ett flertal snackbarer ger stor valfrihet. Huvudrestaurangen ligger bredvid den stora scenen där det varje kväll ges någon form av underhållning. Ofta av hög klass.

Inte heller Camping Marina di Venezias representant Marino Santi vill hålla med om att priserna är så höga att campare flyr landet.

- Se på danskarna, säger han, de blir bara fler och fler för varje år.
På min fråga om varför en svensk campare ska välja just Camping di Venezia, svarar han:
- Badstranden, det finns ingen liknande i hela Europa, och de stora campingtomterna.

Camping Miramare är tvåstjärnig och har 120 någorlunda skuggiga platser. Campingen ligger några hundra meter bortom hamnen i P Sabbioni. Standardmässigt går det naturligtvis inte att jämföra denna med de båda föregående giganterna. Men om syftet enbart är att gästa Venedig under ett par dagar vill jag nog ändå förorda Camping Miramare. Läget är perfekt och allt du behöver finns på plats, från en liten affär till en iordningställd sandstrand med gratis parasoller. Visst, vattnet är på sidan in mot Venedig, så inte är det klarblått inte. Men svalkar gör det i alla fall, och dusch finns ju på campingplatsen. För en husbilsplats med el betalar vi cirka 230 SEK. Med tillägg för ett par halvstora barn hade priset blivit cirka 335 SEK.

Parking D. Alighieri är en nyöppnad Stellplats för husbilar, vägg i vägg med Camping Miramare. Här finns plats för 40 ekipage på gräsunderlag och servicen är enkel. Här finns vatten, kalldusch och toalett. Priset per dygn är 12 € och vill du ha el får du punga ut med ytterligare 4 €.

Webbadresser:

Camping Marina di Venezia
www.marinadivenezia.it

Camping Miramare
www.camping-miramare.it

Venedig
www.venetia.it
www.veniceword.com

Fakta Venedig
Historia: Staden är byggd på 117 sumpiga öar och holmar. Samtliga hus vilar på miljontals stolpar av lärkträd. Många har börjat ruttna eftersom vattennivån i lagunen sjunkit och syre har fått tillträde till de gamla stolparna. Stadens storhetstid inföll under 1200-talet, då affärsmännen försåg korsriddarna med båtar till Det heliga landet - för rejält saltade priser! Den ekonomiska ryggraden har alltid baserats på handel och sjöfart. Rollen som turistisk metropol startade under 1700-talet.

Gondoler: Alla gondoler i staden (det finns omkring 500 stycken) är 10,87 meter långa och 1,42 meter breda på den bredaste punkten. En anledning till att de går att framföra med endast en åra är ett de har en inbyggd skevhet i skrovet.

Högsta timpriset för en gondolresa är från Markusplatsen, där en resa med musik ombord kostar cirka 150 euro. Lägsta priset (utan musik) ligger på cirka 80 euro. Till viss del är också priset förhandlingsbart.

Pass på!
När du kör från Cavallinohalvön, och ska tillbaka upp på motorvägen, är det väldigt lätt att köra fel i höjd med Lido de Jesolo och hamna på väg 14, som leder söderut mot Venedig.

Rekommenderade aktiviteter: Ta gärna med cyklarna på färjan någon dag och hoppa av på ön Lido. En underbar ö att cykla på och med en närmast oändlig tillgång till stränder där du kan vara för dig själv. Du kan naturligtvis också göra cykelutflykter i omgivningarna kring ovan nämnda campingplatser. Men att cykla på huvudvägen längs halvön är inte att rekommendera eftersom trafiken är infernaliskt intensiv.

Ett annat tips är att någon dag välja att besöka öarna Burano, Torcello och Murano. Färjeförbindelserna är så täta att det bara är att gå iland, se sig omkring och hoppa på nästa färja.

Att äta: Att "äta ute" på campingplatserna är ett verkligt nöje även om priserna inte kan karakteriseras som låga. Ju närmare Markusplatsen, desto dyrare blir måltiden. Låt vara att McDonald´s, vid ena gaveln av Markuskyrkan, håller samma priser som på övriga ställen i landet.

I stort har Venedigs restauranger samma utbud som andra restauranger i landet, men det finns naturligtvis några specialitéer. Bland dessa kan nämnas Antipasto misto de pesce, med en blandning av allahanda skaldjur och Zuppa di pesce, en smakrik fisksoppa. Är du riktigt modig, beställ en Spaghetti neri, spaghetti blandad med en sås gjord på bläcket av en bläckfisk. Ibland kallas rätten även Spaghetti neri all inchiostro da seppia.

Att köpa: Att köpa någon liten minnessak i glas, när man besöker Murano, ön med de många små tillverkarna av konstglas, hör givetvis till. Liksom att köpa en vackert dekorerad prydnadsmask i något av alla de små gallerier som översvämmar staden.

Nattetid: Besök gärna Venedig under sen kvällstid. Staden ändrar helt karaktär (till det bättre - enligt min personliga åsikt) när mörkret faller. Det är då man kan sitta ner på någon mysig trattoria och känna sig som Lady och Lufsen - på julafton. Och färjorna går till långt in på natten.

Försäljare: De finns överallt med sina väskor, hattar, masker och andra souvenirer. Men till skillnad mot försäljare på andra lika turisttäta ställen i världen respekterar de när man svarar nej på deras erbjudanden och nöjer sig med det. Ibland blir man så överraskad att man köper en sak av bara farten.

(Ur H&C nr 1/2005)

Av: Staffan Knutsson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206