Klippiga bergen i Europa

Klippiga bergen i Europa

Publicerad

Det gamla Östeuropa rymmer massor av fantastiska naturupplevelser - som gjorda för besök av naturälskare med campingfordon.

Vi har besökt ett helt otroligt område, Prachovske Skaly i Tjeckien, med spektulära klippformationer och en barrskog som slår det mesta vi kan erbjuda här i Sverige. Efter att vi parkerat bilen på den första parkeringsplats som vi möter, tar vi på oss stadiga skor. Ett måste om besöket ska bli den positiva upplevelse som du önskar. Ta också gärna med ett par vattenflaskor i en ryggsäck. Entrén är cirka 17 svenska kronor per person. Vi köper också en karta i skala 1: 7000 över området för en tia. Som oftast denna sommar 2006 är temperaturen redan nu under förmiddagen tillräcklig hög för att få oss att svettas vid minsta ansträngning, men vi försöker ta det lugnt och inte jäkta. Bild 308743

På en av utsiktsplatsernakan vi ensamma stå och njuta av omgivningarna.
Inom området finns ett flertal olika leder, mycket bra markerade med olika färger, och med olika längd och svårighetsgrad. Höjdskillnaderna är omkring 100 meter. Inledningsvis följer vi den röda leden som slingrar sig fram i skuggan av de välväxta granar som omger oss. Som utbildad skogvaktare kan jag inte annat än falla in i stum beundran över vad jag ser. Vilken skog! Snacka om John Bauer-känsla! 40 - 50 meter höga stammar, kvistfria 25 meter upp och raka som flaggstänger.

Till en början är marken plan men efter hand stiger den så sakteliga. Och trots att det är ganska många besökare på plats i området, känner vi oss så gott som ensamma. En känsla som dock försvinner när vi når den första av de spektakulära utsikter över det omgivande landskapet som vandringen erbjuder. Här stannar besökare gärna till och kommenterar det de upptäcker i omgivningen. Utsikten ger oss också ett ypperligt tillfälle att se ut över ett par tre campingplatser som ligger vid en liten sjö fylld av stojande semesterfirare.

Bild 308742
De trånga passagerna får oss besökare att känna naturens storhet - på mer än ett sätt.
När vi svänger in på den gröna leden förändras naturen drastiskt. Helt plötsligt är det trappor och branta smala passager mellan ibland 50 meter höga smala stenstoder som gäller, skapade genom vulkanism och där sedan omgivande lösare bergarter under årmiljoner har spolats bort av vatten och vind genom så kallad erosion. Nu möter vi också plötsligt andra besökare. Pustande och ibland lite skräckfyllt blickande mot ledens smala mörka fortsättning in bland de enorma stenformationerna.

En belgisk familj väljer resolut att stoppa den lilla minihunden i ryggsäcken - och vi förstår dem - med höga trappsteg och 20 meter långa och halvmeterbreda branta passager att ta sig igenom. Inte helt olika dem vi sett på bild från klippstaden Petra i Jordanien. Spontana samtal uppstår bland oss besökare och eventuella språkbarriärer kompenseras med gester och kroppsspråk. Och ämnet är ju givet - den dramatiska omgivningen som vi alla måste ta oss igenom. Min fru och jag kommer osökt att tänka på Ronja Rövardotter när vi vandrar fram genom klipphavet. Möjligen beroende på de öppna och dramatiskt branta skogklädda områden som finns mellan klippformationerna, där kullfallna träd ligger där de fallit, halv om halvt förmultnade och beklädda med ett mångårigt täcke av mossa och lavar.

Folk pustar, stånkar och dricker sitt medhavda vatten i värmen. Gemensamma handlingar som på något konstigt sätt får oss att närma oss varandra. Här och där tvingas vi vänta för att släppa fram andra som kommer från andra hållet, eller passera någon som känner ett behov av att pusta ut en stund.

Bild 308741

Att stå på ena sidan av den smala ravinen och se ut över samlingen av stenstoder i dess mitt ger en känsla av overklighet.
Vid en utsiktsplats som kallas Vseteckova vyhl, där ett hav av höga smala klippor utbreder sig framför oss, känns det också på något sätt rätt att dela med sig av upplevelsen med andra på plats, liksom att vinka tillbaka till dem som står på andra sidan av den djupa ravinen och försöker fånga vår uppmärksamhet. Detsamma gör en liten tjeckisk flagga, som utmanande placerats en av topparna av en av de många alpinister som vanligtvis håller till här i området - i träningssyfte. Och så klättrar vi vidare - ibland på alla fyra och ibland med älgakliv upp och ner på stadiga klippblock - men oftast med ett handtag att hålla oss i.

Men, som jag skrev tidigare, se till att ha stadiga skor på fötterna. Vi möter dem som vandrar i slippers eller badskor bland klipporna och de missar garanterat en stor del av det positiva i upplevelsen. På höga öppna platser sätter sig besökare ner i skuggan av något litet träd, stilla samtalande eller helt tysta, kanske för att vila men troligen lika ofta i ett försök att sortera den mängd av intryck som överväldigar dem.

Längst ner i den djupa ravin som går genom hela området finns en plats där ett flertal leder strålar samman. Här finns det bänkar att vila ut på, men ingenting att vare sig äta eller dricka, så fortfarande får man förlita sig på medhavd mat och dryck. Nu uppstår naturligtvis också frågan om fortsättningen. Ska vi gå vidare eller ska vi nöja oss med det vi redan sett och dra oss tillbaka mot entrén igen?

Den sträcka vi hittills har gått är drygt två kilometer, men stigens utformning är sådan att det känns som om vi gått betydligt längre. Det som får oss att fatta ett avgörande beslut är att åskan nu börjat mullra betänkligt på en allt mörkare himmel och utsikten att knalla omkring på såphala stenar i hällande regn känns inte som ett önskescenario. Bild 308740

Minuten innan himlen öppnar sig...
Vi hinner precis komma tillbaka till bilen innan himlen öppnar sig i ett veritabelt skyfall. Vi kan inte annat än glädjas över vårt vettiga beslut där vi sitter med en kopp kaffe medan regnet piskar energiskt mot husbilstaket. Samtidigt som vi inte kan låta bli att tycka synd alla dem som fortfarande finns kvar där ute, utan några möjligheter att få tak över huvudet. Ännu gladare blir vi då vi återkommer till väg 16, och på en närbelägen csardas äter vi var sin kotlett, extra sallad och pommes samt var sin läsk därtill för 70 kronor! Då struntar vi i att regnet fortfarande öser ner och att vi har ett fyrtiotal mil i bilen framför oss till nästa etappmål på resan.

FAKTA TJECKIEN

Språk: Tjeckiska

Valuta: Tjeckisk krona eller Tjeckisk koruna (CZK) 1 Koruna = 100 haleru.

Allmän information: Tjeckiska centret, Villagatan 21, 10041 Stockholm
Tel: 08-4404239
e-mail: ccsthlm@telia.com
Hemsida: www.czechcentres.cz/stockholm

Prachovske Skaly
Att ta sig hit: Kör väg 16, mot Mlada Boleslav, ut ur staden Jicin. Efter ett par kilometer möter du en stor skylt, på vänster sida av vägen, som visar mot Prachovske Skaly. Efter en halvmil når du den parkering vi använder oss av.
Hemsida: www.rovensko.cz/english/e-prachskaly.htm

Camping i närheten:
Den största av de campingplatser som jag nämner att vi ser i artikeln är Camping Eden Jinolice, vackert placerad i anslutning till en badsjö.
Adress: Libun-Brezka 152, Jicin 50601
e-mail: eden.jinolice@tiscali.cz
Hemsida: www.eden-jinolice.cz

Övrigt:
Som framgår av artikeln går vi en runda på cirka fyra kilometer i området. Det finns naturligtvis en lång rad olika alternativ, men att gå den led som jag beskriver räcker mer än väl för att du ska få full inblick i områdets särart. Minst 80 % av alla besökare väljer också att gå den rutt jag beskriver. Tidsmässigt tar besöket mellan tre och fem timmar.

Av: Staffan Knutsson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206