Det gamla Östeuropa rymmer massor av fantastiska naturupplevelser - som gjorda för besök av naturälskare med campingfordon.
Vi har besökt ett helt otroligt område, Prachovske Skaly i Tjeckien, med
spektulära klippformationer och en barrskog som slår det mesta vi kan
erbjuda här i Sverige. Efter att vi parkerat bilen på den första
parkeringsplats som vi möter, tar vi på oss stadiga skor. Ett måste om
besöket ska bli den positiva upplevelse som du önskar. Ta också gärna med
ett par vattenflaskor i en ryggsäck. Entrén är cirka 17 svenska kronor per
person. Vi köper också en karta i skala 1: 7000 över området för en tia. Som
oftast denna sommar 2006 är temperaturen redan nu under förmiddagen
tillräcklig hög för att få oss att svettas vid minsta ansträngning, men vi
försöker ta det lugnt och inte jäkta.
Till en början är marken plan men efter hand stiger den så sakteliga. Och trots att det är ganska många besökare på plats i området, känner vi oss så gott som ensamma. En känsla som dock försvinner när vi når den första av de spektakulära utsikter över det omgivande landskapet som vandringen erbjuder. Här stannar besökare gärna till och kommenterar det de upptäcker i omgivningen. Utsikten ger oss också ett ypperligt tillfälle att se ut över ett par tre campingplatser som ligger vid en liten sjö fylld av stojande semesterfirare.
När vi svänger in på den gröna leden förändras naturen drastiskt. Helt plötsligt är det trappor och branta smala passager mellan ibland 50 meter höga smala stenstoder som gäller, skapade genom vulkanism och där sedan omgivande lösare bergarter under årmiljoner har spolats bort av vatten och vind genom så kallad erosion. Nu möter vi också plötsligt andra besökare. Pustande och ibland lite skräckfyllt blickande mot ledens smala mörka fortsättning in bland de enorma stenformationerna.
En belgisk familj väljer resolut att stoppa den lilla minihunden i ryggsäcken - och vi förstår dem - med höga trappsteg och 20 meter långa och halvmeterbreda branta passager att ta sig igenom. Inte helt olika dem vi sett på bild från klippstaden Petra i Jordanien. Spontana samtal uppstår bland oss besökare och eventuella språkbarriärer kompenseras med gester och kroppsspråk. Och ämnet är ju givet - den dramatiska omgivningen som vi alla måste ta oss igenom. Min fru och jag kommer osökt att tänka på Ronja Rövardotter när vi vandrar fram genom klipphavet. Möjligen beroende på de öppna och dramatiskt branta skogklädda områden som finns mellan klippformationerna, där kullfallna träd ligger där de fallit, halv om halvt förmultnade och beklädda med ett mångårigt täcke av mossa och lavar.
Folk pustar, stånkar och dricker sitt medhavda vatten i värmen. Gemensamma handlingar som på något konstigt sätt får oss att närma oss varandra. Här och där tvingas vi vänta för att släppa fram andra som kommer från andra hållet, eller passera någon som känner ett behov av att pusta ut en stund.
Men, som jag skrev tidigare, se till att ha stadiga skor på fötterna. Vi möter dem som vandrar i slippers eller badskor bland klipporna och de missar garanterat en stor del av det positiva i upplevelsen. På höga öppna platser sätter sig besökare ner i skuggan av något litet träd, stilla samtalande eller helt tysta, kanske för att vila men troligen lika ofta i ett försök att sortera den mängd av intryck som överväldigar dem.
Längst ner i den djupa ravin som går genom hela området finns en plats där ett flertal leder strålar samman. Här finns det bänkar att vila ut på, men ingenting att vare sig äta eller dricka, så fortfarande får man förlita sig på medhavd mat och dryck. Nu uppstår naturligtvis också frågan om fortsättningen. Ska vi gå vidare eller ska vi nöja oss med det vi redan sett och dra oss tillbaka mot entrén igen?
Den sträcka vi hittills har gått är drygt två kilometer, men stigens
utformning är sådan att det känns som om vi gått betydligt längre. Det som
får oss att fatta ett avgörande beslut är att åskan nu börjat mullra
betänkligt på en allt mörkare himmel och utsikten att knalla omkring på
såphala stenar i hällande regn känns inte som ett önskescenario.
FAKTA TJECKIEN
Språk: Tjeckiska
Valuta: Tjeckisk krona eller Tjeckisk koruna (CZK) 1 Koruna = 100 haleru.
Allmän information: Tjeckiska centret, Villagatan 21, 10041
Stockholm
Tel: 08-4404239
e-mail: ccsthlm@telia.com
Hemsida: www.czechcentres.cz/stockholm
Prachovske Skaly
Att ta sig hit: Kör väg 16, mot Mlada Boleslav,
ut ur staden Jicin. Efter ett par kilometer möter du en stor skylt, på
vänster sida av vägen, som visar mot Prachovske Skaly. Efter en halvmil når
du den parkering vi använder oss av.
Hemsida: www.rovensko.cz/english/e-prachskaly.htm
Camping i närheten:
Den största av de campingplatser som
jag nämner att vi ser i artikeln är Camping Eden Jinolice, vackert placerad
i anslutning till en badsjö.
Adress: Libun-Brezka 152, Jicin 50601
e-mail:
eden.jinolice@tiscali.cz
Hemsida: www.eden-jinolice.cz
Övrigt:
Som framgår av artikeln går vi en runda på cirka
fyra kilometer i området. Det finns naturligtvis en lång rad olika
alternativ, men att gå den led som jag beskriver räcker mer än väl för att
du ska få full inblick i områdets särart. Minst 80 % av alla besökare väljer
också att gå den rutt jag beskriver. Tidsmässigt tar besöket mellan tre och
fem timmar.
Av: Staffan Knutsson
Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.
Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.
Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!
Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.
Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.
Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.
Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.
Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.
Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.
Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.