Alla tiders skidmuseum

Publicerad

Du måste inte åka Vasaloppet för att ha kul i Mora under vasaloppsveckan. Det räcker långt att bara titta på. Eller delta i något av allt det andra som händer i stan den veckan. Vill du värma dig en stund utan att avstå skidmiljön, så är ett besök i Vasaloppsmuseet att rekommendera. Det värmer både in- och utvärtes.

Vasaloppsmuseet är för övrigt öppet under hela året, så det går förstås lika bra att titta in där vid vilket annat tillfälle som helst när man är i trakten.

Museet ligger mitt i stan, du missar det inte. Allt du vill veta som rör det världsberömda loppet, lär du kunna få svar på där. Även om du inte tillhör de mest idoga faktasamlarna, så är det intressant att bara vandra runt i museet och ta del av den samlade kunskapen som finns där.

Historiken bakom loppet berättas förstås, liksom mer eller mindre fantastiska händelser under årens gång. Och mycket har hänt - tänk bara på utvecklingen när det gäller utrustning. Hur skidor har sett ut genom decennierna och hur de ser ut idag, bara det är en hel liten vetenskap i sig.

Vi möter Sven Jerring, nåja som docka förstås, men ändå. Vi får i alla fall del av hans historia i Vasalopps-sammanhang. Självklart får vi stifta bekantskap med traktens egen son, Mora-Nisse, som har fått en egen avdelning i hjärtat av museet. Kranskullans historia får vi veta, det är en rar berättelse om hur tillfälligheterna kan bli upphov till starka traditioner. Och blåbärssoppa får man smaka på, bara en sån sak.

Här finns mängder av fakta om Vasaloppets tradition, historia och utveckling. Här finns ett gediget arkiv med tidningsartiklar och fotografier. Vi får ta del av upplevelser och drömmar som förvekligas i lyckorus för dem som har lyckats, men också besvikelser för dem som det inte gick lika bra för. Ett och annat missöde har ju inträffat, gu bevars.

Det är inte dumt att titta på den halvtimmeslånga filmen som spelas upp i museets biograf. Speaker är Sven ”Plex” Pettersson, och filmen förmedlar intressant information om världens största skidtävling, som Vasaloppet är.

Den som tycker siffror är godis kan frossa i resultaten från samtliga Vasalopp genom tiderna. Datorer finns till förfogande. Alla som har fullföljt ett lopp finns registrerade med namn och tid för målgång.

Lilla Mora får en internationell prägel dessa dagar, och det blir särskilt påtagligt när vi går runt i museilokalerna tillsammans med besökare från världens alla hörn. Vart vi än vänder oss hörs klingande samtal på alla möjliga främmande språk. Det är riktigt värmande, och då menas inte den värme som kan mätas med termometer. Nej, masarnas och kullornas stolthet är så tydlig och självklar, att lokalpatriotismen smittar av sig. Vi sträcker på oss och känner oss liksom lite stolta vi också, fast vi bara är göteborgare.

Historik
Den 10 februari 1922 skrev redaktören Anders Pers en artikel i Vestmanlands Läns Tidning, där han lanserade idén med ett skidlopp mellan Sälen och Mora. Redan dagen efter återgav Dagens Nyheter artikeln. De skänkte 1.000 kronor till arrangörerna, och gav på så sätt sitt stöd till ett mandomsprov till minne av Gustav Eriksson Vasa, och hans flykt på skidor år 1520.

Det blev en tid av debatt i pressen, för och emot, och snart togs frågan om ett Vasalopp upp av styrelsen för IFK Mora. Den 5 mars 1922 fattades beslutet. Då sa man ja till Vasaloppet.
Totalt kom det in 136 anmälningar till loppet, och till start kom 119 skidåkare. Klockan 06:04 den 19 mars 1922 flaggades löparna iväg. 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder senare nådde Ernst Alm från Norsjö IF målet i Mora som historiens första Vasalopps-segrare.

Fler milstolpar
1954 kom finländaren Pekka Kuvaja först i mål, och blev därmed den förste utländske deltagaren som tog hem segern.
1981 blev det officiellt tillåtet för damer att delta i loppet. Damer hade visserligen gjort det dessförinnan också, i smyg, maskerade med mustascher och annan utstyrsel där den ena överglänste den andra i färg, form och fantasi.
1988 gick TjejVasan, damernas eget lopp, för första gången.
1994 invigdes VasaloppsMuséet.

Öppet hela året
VasaloppsMuséet har öppet hela året. Under Vasalopps-veckan är det öppet alla dagar mellan klockan 10 och 17. Övrig tid under lågsäsong, alltså från mitten av augusti till mitten av juni, är det öppet vardagar, men inte lördag/söndag.
Under hösäsong (sommaren) är det öppet alla dagar.
Priser: 30 kronor per person. 10 kronor för barn 7-16 år, och barn under 7 år går in gratis. Provsmakning av blåbärssoppa ingår i entréavgiften.
Till museets hemsida.

Camping i stan
Mora Parkens Camping, W6, har öppet hela året. Campingen ligger centralt i Mora, så på bara några minuters promenad är man mitt i centrum.

Loppets sista sträcka går för övrigt igenom campingen, så den som är på plats den aktuella dagen kan se loppet på några armlängders avstånd.

Vasaloppsveckan pågår i år mellan den 20 februari och 1 mars.

Av: Ingela Svenson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206