Hjärtat i Sveriges trädgård

Hjärtat i Sveriges trädgård

Publicerad

Vår turné bland svenska städer har den här gången gjort ett stopp i Ronneby. Ett stopp i försommartid, just när häggen och syrenen tävlar om att berusa oss med sina dofter.

Bild 309256

Vårt första möte med Ronneby är campingplatsen. Jag skriver i bestämd form singularis, för det finns faktiskt bara en i anslutning till staden och det är Ekenäs Bad & Camping i Ronneby Hamn.

Först tänker vi att det är ett skämt med en så liten och anspråkslös camping i en stad som ligger vid havet. Efter några nätter inser vi vilka förtjänster den småskaliga campingen har.

Här, granne med Ronnebybornas närmsta badvik och småbåtshamn, har de på ett gräsbevuxet område vid vattnet givit plats för 25 campingfordon. Platserna är prydligt utmärkta med stenplattor på marken. I ett enkelt men väl fungerande servicehus kan vi gå på toaletten, duscha och diska. Det är till och med viss källsortering av sopor och latrintömning. Vi betalar 100 kronor dygnet inklusive el och varmvatten.

Om du har läst något stadsreportage som vi gjort tidigare, så vet du att dessa oftast kommit till efter utforskning per cykel. Vi har husbil men det skulle absolut inte ha spelat någon roll om vi haft bil och husvagn. Bilen skulle ändå ha fått stå kvar på campingen till förmån för cyklarna. Det finns enligt vår mening inget trevligare sätt att utforska en småstad på, än att cykla runt i den. Men har du inte cyklar och vill ta dig in till centrum i Ronneby, så stannar bussarna precis utanför campingen.

Från Ronneby Hamn är det cykelbana hela vägen in till stan och det rör sig om cirka fem kilometer. Det är ingen slump att Blekinge fått namnet ”Sveriges Trädgård”. Vart vi tittar prunkar trädgårdarna med lila och vita syrener, knallgult gullregn och rhododendron i otaliga nyanser. Cykelleden följer Ronnebyån vars mörka vatten kantas av små bryggor, guppande ekor och andra småbåtar.

- Vi skulle varit här tredje lördagen i juni när den årliga ”sillarodden” äger rum, säger jag. Sillarodden går till så, att vid hamnen samlas fullt av småbåtar vid Ronnebyåns mynning. Där delas sedan ut en låda sill till var och en av de deltagande tävlingsbåtarna. Nu gäller det att så fort som möjligt ro halvmilen in till torget och där sälja sin sill. Den som först blir av med sillen har vunnit den prestigefyllda ”sillarodden”.

Längs cykelbanan märker vi snart några alldeles speciella trävillor på vilka snickaren spelat ut alla sina lustar, och strax därefter är vi framme vid Ronneby Brunn. Minns ni H&C:s reportage om Ronneby Brunn i höstfägring (nr 8-06). Nu är färgtonen en annan. Sommarens allra häftigaste grönska i samklang med blommande buskar som på en färgpalett.

Bild 309255
År 2005 utsågs Brunnsparken till Sveriges vackraste park och sedan länge är Ronneby Brunn kommunens mest besökta turistmål. Vi stannar länge i parken. Det är tur att vi har en karta för parken är stor. Den här dagen har sommaren slagit till på allvar och vi njuter av den lummiga lövträdsskogen vars skira gröna bladverk ger en behaglig skugga.

Parken började anläggas för 300 år sedan men sin nuvarande utformning fick den i huvudsak på 1880-talet då mängder av träd och buskar planterades. Ganska exakt 100 år senare skedde en restaurering av parken och då anlades exempelvis en doftträdgård, en japansk trädgård, en rosenträdgård och en vårträdgård.

Vad gör man i Ronneby en solig försommardag? Vi hänger över våra cyklar utanför Turistbyrån, ivrigt studerande stadskartan. Överläggningen är snabbt över och mål nummer ett bestämt - ett fik. Vi kryssar lite runt torget, men ser inget som lockar. Därför sätter jag ner foten för att få ett tips av, vad jag tror är, en Ronnebybo. Det visar sig vara ett lyckat kast. Snart sitter vi på anrika Continental på Karlskronagatan med var sin härlig bakelse.

Bild 309254

Efter denna uppmuntran är det inte mer än rätt att vi cyklar uppför backen till kvarteret Bergslagen. Ronneby hade en stor brand år 1854 och mycket av stadens bebyggelse ödelades, men i Bergslagen står husen kvar, många har stått på samma plats sedan 1700-talet. Vi parkerar cyklarna bakom kyrkan och sedan strosar vi runt längs kullerstensgatorna. ”Vilken idyll” utbrister jag inför de måleriska träfasaderna. Här bor människor, men många av husen tjänar också som konstgallerier och ateljéer. I en gammal lagerlokal som tillhört Kockums Emaljfabrik finner vi Kulturcentrum.

Här inne finns ljusa rymliga lokaler för konstutställningar, en trevlig restaurang och en permanent visning av gamla bruksföremål som en gång tillverkades på Ronneby Bruk. Vi blir lite nostalgiska när vi ser de emaljerade grytorna och kärlen, som var så vanliga i vår barndom. Ännu mera emaljföremål får vi titta på när vi kommer ut till Gjuteri- och Emaljmuseet i Kallinge.

Vi följer cykelbanan från de gamla kvarteren i centrum och cyklar de 2-3 kilometrarna ut till Kallinge som, förutom det lilla mysiga museet, är ett tämligen tråkigt samhälle med cirka 5 000 innevånare. Inte ens en restaurang hittar vi, utöver ett par grillkök. Vi köper nygrillad kyckling på Konsum och slår oss ner i gröngräset längs cykelvägen tillbaka till stan.

Bild 309253
Båten till Karön är ett pittoreskt inslag i Ronnebys sommarliv.

En morgon går vi från campingen bort till bryggan i hamnen. Varje hel timma, på försommaren och tätare sen, kör Håkan Hasselberg den gamla skutan över fjärden till Karön. Turen tar knappt fem minuter. På Karön ligger några färgglada ”träslott”, vilka en gång tillhörde Ronneby Brunn. Idag tjänar ett av husen som en sommarrestaurang och de andra som sommarbostäder. Det finns en stugby längst ut på ön och enda sättet att komma till den är att stiga ombord på Håkans skuta.

Vi promenerar längs den utmärkta stigen som följer stranden runt ön. Vattnet kluckar ikapp med fåglarnas morgonkonsert och göken tycks nästan ha fått fnatt. På öns yttersida passerar vi badviken. Den långsmala badhytten minner om kurortstiden. Nu har den målats i grågrönt och beige medan den flagnade bänken utanför väntar på ny färg. Stigen är inte lämplig för barnvagnar eller rullstolar men att bara fara ut till ön för att bada eller besöka restaurangen kan nog vara tänkbart.

När vi sitter på bryggan och väntar på båten glider den ena segelbåten efter den andra förbi. Ögonen faller på ”Carpe Diem” när hon stävar ut i fjärden. Kunde väl inte fått ett bättre namn.

Fotnot
Sedan artikeln skrevs på försommaren 2007 har Ronnebys kommunpolitiker kommit fram till att campingbehovet i Ronneby kräver en utbyggnad av Ekenäsområdet alternativt att campingen flyttas till annan plats i staden.

Fakta, Ronneby:
Turistinformation
Ronneby Turistbyrå
Västra Storgatan 1
Tel. 0457-180 90
Hemsida: www.ronneby.se/turist

Kommunfakta
Folkmängd: Cirka 11.800 personer
Stadsprevilegier redan 1387, åter stad 1882.

Campingping
Ekenäs Bad- & Camping, FC59
Tel. 0457-706 36

Bökenäs Hotell & Camping
Tel. 0457-301 50
Hemsida: www.bokenascamping.com

Blomstergårdens Camping & Stugby
Tel. 0455-720 13
Hemsida: www.camping.se/K16

Hjorthålans Camping & Stugby, FC336
Tel. 0457-454 50 31
Hemsida: www.hjorthalan.org

Bild 309252
Järnaviks Camping
Tel. 0457-821 66

Blomstergården
I Eringsboda ett par mil norr om staden ligger Blomstergården som efter många års tynande tillvaro återigen blivit ett populärt resmål. Parken erbjuder en botanisk upplevelse, ett annorlunda museum med bland annat elfenssamlingar och träskulptören Döderhultarens figurer, stor lekpark av det lite annorlunda slaget, gårdsbutik och servering.

Evenemang 2008:
* Loppmarknad i Ronneby Brunnspark, 13 april och 26 oktober

* Nationaldagsfirande och Folkfest i Brunnsparken, 6 juni

* Tosia Bonnada’n (mycket känd och gammal marknad), 11-13 juli

* Nationell Hundutställning, 9-10 augusti

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206