Hjärtat i Sveriges trädgård

Publicerad: 2008-02-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Vår turné bland svenska städer har den här gången gjort ett stopp i Ronneby. Ett stopp i försommartid, just när häggen och syrenen tävlar om att berusa oss med sina dofter.

Hjärtat i Sveriges trädgård

Vårt första möte med Ronneby är campingplatsen. Jag skriver i bestämd form singularis, för det finns faktiskt bara en i anslutning till staden och det är Ekenäs Bad & Camping i Ronneby Hamn.

Först tänker vi att det är ett skämt med en så liten och anspråkslös camping i en stad som ligger vid havet. Efter några nätter inser vi vilka förtjänster den småskaliga campingen har.

Här, granne med Ronnebybornas närmsta badvik och småbåtshamn, har de på ett gräsbevuxet område vid vattnet givit plats för 25 campingfordon. Platserna är prydligt utmärkta med stenplattor på marken. I ett enkelt men väl fungerande servicehus kan vi gå på toaletten, duscha och diska. Det är till och med viss källsortering av sopor och latrintömning. Vi betalar 100 kronor dygnet inklusive el och varmvatten.

Om du har läst något stadsreportage som vi gjort tidigare, så vet du att dessa oftast kommit till efter utforskning per cykel. Vi har husbil men det skulle absolut inte ha spelat någon roll om vi haft bil och husvagn. Bilen skulle ändå ha fått stå kvar på campingen till förmån för cyklarna. Det finns enligt vår mening inget trevligare sätt att utforska en småstad på, än att cykla runt i den. Men har du inte cyklar och vill ta dig in till centrum i Ronneby, så stannar bussarna precis utanför campingen.

Från Ronneby Hamn är det cykelbana hela vägen in till stan och det rör sig om cirka fem kilometer. Det är ingen slump att Blekinge fått namnet ”Sveriges Trädgård”. Vart vi tittar prunkar trädgårdarna med lila och vita syrener, knallgult gullregn och rhododendron i otaliga nyanser. Cykelleden följer Ronnebyån vars mörka vatten kantas av små bryggor, guppande ekor och andra småbåtar.

– Vi skulle varit här tredje lördagen i juni när den årliga ”sillarodden” äger rum, säger jag. Sillarodden går till så, att vid hamnen samlas fullt av småbåtar vid Ronnebyåns mynning. Där delas sedan ut en låda sill till var och en av de deltagande tävlingsbåtarna. Nu gäller det att så fort som möjligt ro halvmilen in till torget och där sälja sin sill. Den som först blir av med sillen har vunnit den prestigefyllda ”sillarodden”.

Längs cykelbanan märker vi snart några alldeles speciella trävillor på vilka snickaren spelat ut alla sina lustar, och strax därefter är vi framme vid Ronneby Brunn. Minns ni H&C:s reportage om Ronneby Brunn i höstfägring (nr 8-06). Nu är färgtonen en annan. Sommarens allra häftigaste grönska i samklang med blommande buskar som på en färgpalett.

Hjärtat i Sveriges trädgård

År 2005 utsågs Brunnsparken till Sveriges vackraste park och sedan länge är Ronneby Brunn kommunens mest besökta turistmål. Vi stannar länge i parken. Det är tur att vi har en karta för parken är stor. Den här dagen har sommaren slagit till på allvar och vi njuter av den lummiga lövträdsskogen vars skira gröna bladverk ger en behaglig skugga.

Parken började anläggas för 300 år sedan men sin nuvarande utformning fick den i huvudsak på 1880-talet då mängder av träd och buskar planterades. Ganska exakt 100 år senare skedde en restaurering av parken och då anlades exempelvis en doftträdgård, en japansk trädgård, en rosenträdgård och en vårträdgård.

Vad gör man i Ronneby en solig försommardag? Vi hänger över våra cyklar utanför Turistbyrån, ivrigt studerande stadskartan. Överläggningen är snabbt över och mål nummer ett bestämt – ett fik. Vi kryssar lite runt torget, men ser inget som lockar. Därför sätter jag ner foten för att få ett tips av, vad jag tror är, en Ronnebybo. Det visar sig vara ett lyckat kast. Snart sitter vi på anrika Continental på Karlskronagatan med var sin härlig bakelse.

Hjärtat i Sveriges trädgård

Efter denna uppmuntran är det inte mer än rätt att vi cyklar uppför backen till kvarteret Bergslagen. Ronneby hade en stor brand år 1854 och mycket av stadens bebyggelse ödelades, men i Bergslagen står husen kvar, många har stått på samma plats sedan 1700-talet. Vi parkerar cyklarna bakom kyrkan och sedan strosar vi runt längs kullerstensgatorna. ”Vilken idyll” utbrister jag inför de måleriska träfasaderna. Här bor människor, men många av husen tjänar också som konstgallerier och ateljéer. I en gammal lagerlokal som tillhört Kockums Emaljfabrik finner vi Kulturcentrum.

Här inne finns ljusa rymliga lokaler för konstutställningar, en trevlig restaurang och en permanent visning av gamla bruksföremål som en gång tillverkades på Ronneby Bruk. Vi blir lite nostalgiska när vi ser de emaljerade grytorna och kärlen, som var så vanliga i vår barndom. Ännu mera emaljföremål får vi titta på när vi kommer ut till Gjuteri- och Emaljmuseet i Kallinge.

Vi följer cykelbanan från de gamla kvarteren i centrum och cyklar de 2-3 kilometrarna ut till Kallinge som, förutom det lilla mysiga museet, är ett tämligen tråkigt samhälle med cirka 5 000 innevånare. Inte ens en restaurang hittar vi, utöver ett par grillkök. Vi köper nygrillad kyckling på Konsum och slår oss ner i gröngräset längs cykelvägen tillbaka till stan.

Hjärtat i Sveriges trädgård

Båten till Karön är ett pittoreskt inslag i Ronnebys sommarliv.

En morgon går vi från campingen bort till bryggan i hamnen. Varje hel timma, på försommaren och tätare sen, kör Håkan Hasselberg den gamla skutan över fjärden till Karön. Turen tar knappt fem minuter. På Karön ligger några färgglada ”träslott”, vilka en gång tillhörde Ronneby Brunn. Idag tjänar ett av husen som en sommarrestaurang och de andra som sommarbostäder. Det finns en stugby längst ut på ön och enda sättet att komma till den är att stiga ombord på Håkans skuta.

Vi promenerar längs den utmärkta stigen som följer stranden runt ön. Vattnet kluckar ikapp med fåglarnas morgonkonsert och göken tycks nästan ha fått fnatt. På öns yttersida passerar vi badviken. Den långsmala badhytten minner om kurortstiden. Nu har den målats i grågrönt och beige medan den flagnade bänken utanför väntar på ny färg. Stigen är inte lämplig för barnvagnar eller rullstolar men att bara fara ut till ön för att bada eller besöka restaurangen kan nog vara tänkbart.

När vi sitter på bryggan och väntar på båten glider den ena segelbåten efter den andra förbi. Ögonen faller på ”Carpe Diem” när hon stävar ut i fjärden. Kunde väl inte fått ett bättre namn.

Fotnot
Sedan artikeln skrevs på försommaren 2007 har Ronnebys kommunpolitiker kommit fram till att campingbehovet i Ronneby kräver en utbyggnad av Ekenäsområdet alternativt att campingen flyttas till annan plats i staden.

Fakta, Ronneby:
Turistinformation
Ronneby Turistbyrå
Västra Storgatan 1
Tel. 0457-180 90
Hemsida: www.ronneby.se/turist

Kommunfakta
Folkmängd: Cirka 11.800 personer
Stadsprevilegier redan 1387, åter stad 1882.

Campingping
Ekenäs Bad- & Camping, FC59
Tel. 0457-706 36

Bökenäs Hotell & Camping
Tel. 0457-301 50
Hemsida: www.bokenascamping.com

Blomstergårdens Camping & Stugby
Tel. 0455-720 13
Hemsida: www.camping.se/K16

Hjorthålans Camping & Stugby, FC336
Tel. 0457-454 50 31
Hemsida: www.hjorthalan.org

Hjärtat i Sveriges trädgård

Järnaviks Camping
Tel. 0457-821 66

Blomstergården
I Eringsboda ett par mil norr om staden ligger Blomstergården som efter många års tynande tillvaro återigen blivit ett populärt resmål. Parken erbjuder en botanisk upplevelse, ett annorlunda museum med bland annat elfenssamlingar och träskulptören Döderhultarens figurer, stor lekpark av det lite annorlunda slaget, gårdsbutik och servering.

Evenemang 2008:
* Loppmarknad i Ronneby Brunnspark, 13 april och 26 oktober

* Nationaldagsfirande och Folkfest i Brunnsparken, 6 juni

* Tosia Bonnada’n (mycket känd och gammal marknad), 11-13 juli

* Nationell Hundutställning, 9-10 augusti

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

Hjärtat i Sveriges trädgård
Hjärtat i Sveriges trädgård
Hjärtat i Sveriges trädgård

Hjärtat i Sveriges trädgård
Hjärtat i Sveriges trädgård
Hjärtat i Sveriges trädgård

Rulla till toppen