Flygmuseet i Söderhamn

Flygmuseet i Söderhamn

Publicerad

Det heter flygmuseum, men där finns mycket mer än flygplan. Vi får titta bakom kulisserna och se hur tillvaron gestaltade sig på en flygflottilj under andra halvan av förra seklet.

Kontrasten är stor när vi kommer in i det dämpade museet från de stora grönskande ytorna utanför. Som per automatik sänkte vi rösten. Helt tyst är det i lokalerna, bara ett dovt sus hörs av fläktar någonstans.

Vi stiger in i det första rummet, och ögonen far över dåtidens telefonväxlar och bärbara telefoner. Med vår telefontids mått mätt är de stora som Amerika-trunkar.

I det här rummet finns sambandsutrustningar och telefonväxlar från olika tidsepoker och av olika slag. Där finns också en del av en luftförsvarsgruppcentral från 1950- och 1960-tal. ”Egna och fientliga flyg skulle följas upp och rapporteras”, lyder beskrivningen.

Kyligt sakligt, korrekt naturligtvis, men den säger inget om hur det kunde kännas inuti folket som hanterade detta, om läget blev allvarligt. Miljön stimulerar fantasin, får oss att förnimma tempot, i det inre örat hör vi smattret av upphetsade röster. De stumma sakerna har något att berätta.

Så mycket längre kom vi inte, förrän Bengt Meijer dök upp. En man med erfarenhetens pondus. Han blev vår guide i museet. Bengts hjärta klappar för flyget, och har så gjort i mer än fyra decennier.

- Jodå, jag har varit officer, tekniker, i 42 år, och är numera pensionär. Men jag brukar guida här på museet, så nog känner jag varmt för detta, tillstår han.
Han är frikostig med sina minnen, och vi får höra hur det kunde gå till ibland.
- Vi låg i tält när det var en bra bit under 30 minusgrader, säger han, och får det att låta som en trevlig utflykt. Att det var hårda strapatser sådana gånger håller han inte riktigt med om.
- Nej, jag tyckte mest synd om flygplanen!

Att Bengt är förtjust i allt som kan flyga går inte att ta miste på, men trots det har han sin egen favorit.
- Ja, världsmästarkärran! J29 Tunnan. Det var det bästa planet för sin tid, det krånglade aldrig, påstår han.

Bengt har arbetat med alla flygplansmodeller som förekom under hans verksamhetsår, och han pratar om dem som kära personligheter. Han pekar på detaljer, pratar om egenskaper, och vi gissar att han skulle kunna plocka ner vartenda ett av planen i molekyler.

Det kanske vi skulle klara lite till mans om vi gav oss på det. Skillnaden är att Bengt skulle få ihop dem igen. Han har gått in för sin uppgift, det är tydligt.
- Ja, jag skulle inte bytt bort det jobbet för någonting! säger han med eftertryck.

Vi fortsatte vår rundvandring i museet, som fått extra liv och nerv genom Bengts engagerade berättelser. Vandrade mellan de olika rummen, och kände efter avslutat besök att vi fått veta massor vi inte visste förut. En svunnen verklighet vi måhända inte funderar så mycket över i vardagen, men som ändå är en betydelsefull del av vår nutidshistoria.

FAKTA Söderhaman/F15 Flygmuseum

Historik:
Det var under de första åren av andra världskriget som det blev aktuellt med en flottilj i Norrland. Först var det tal om att den skulle placeras i Umeå, men efter många turer föll valet till slut på Söderhamn. 18 juli 1942 beslutade riksdagen att Kungliga Hälsinge flygflottilj, F15, skulle sättas upp 1 juli 1945. Verksamheten pågick fram till 1998, då flottiljen lades ner. Den 9 juli 1999 invigdes Söderhamn/F15 flygmuseum, och den drivs av F15 Kamratförening.

Hitta hit:
Flygmuseet ligger strax söder om Söderhamn, i det gamla flygflottiljområdet som numera kallas Flygstaden. Följ skyltar mot Söderhamns flygplats.

Parkering :

Området är mycket stort, och det är inga som helst problem att parkera bil och husvagn, eller stora husbilar. Skulle någon till äventyrs ha tillgång till eget flygplan, så finns det även möjlighet att flyga dit. Parkera i så fall kärran på plattan runt hörnet vid museet, är rådet.

Öppettider:
Juni, juli augusti - öppet alla dagar 10.00 - 15.00. September - maj - öppet söndagar 11.00 - 15.00.

Entrépriser:
Vuxna 40 kr, barn 7 - 12 år 20 kr

Hemsida:
www.soderhamnflygmuseum.se


Camping:
FC360, Söderhamns Citycamping, Söderhamn
X32, Ljusnefors Camping, Ljusne
X9, Stenö Havsbad, Sandarne

Av: Ingela Svenon

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206