Camping längs Strömsholms kanal

Publicerad

Nej, något svenskt Hollywood blev aldrig Hallstahammar. Men det har ju Skantzenområdet med Strömsholms kanal istället.

-Så här tänker man sig inte Hallstahammar, sa hustrun när vi fick se det västmanländska brukssamhället från en okänd sida. En överraskande sida, minst sagt. Hallstahammar, en gång stor industriort som sen blev känd för mer än 15 procents arbetslöshet. Ännu mera omskrivet blev kommunens desperata försök att göra något åt läget genom att starta ett center för inspelning av tv-såpor. Hollyhammar kallat. Det kostade invånarna cirka 100 miljoner innan skylten togs ner.

Nej, något svenskt Hollywood blev aldrig Hallstahammar. Men det har ju Skantzenområdet med Strömsholms kanal istället. Det var dit vi hade kommit. Stannade på parkeringen på stenkasts avstånd från de berömda dubbelslussarna. Klev ur, hörde vattnets dån och såg skummet blänka genom grönskan.

Vi skulle följa det elva mil långa kanalsystem som en gång var Sveriges näst mest betydelsefulla som fraktbärare. Överträffat endast av Göta kanal. Dessutom landets näst äldsta kanal med 26 slussar. Nu extra intressant eftersom kanalbolaget även upptäckt oss rullande campingturister.

Det finns många anledningar att bli imponerad av Skantzenområdet i Hallstahammar, kanalens administrativa centrum med gamla byggnader bevarade från glanstiden. Så skönt, så rofyllt. Dessutom imponeras man av Svedvi-Bergs hembygdsförening som sköter hela verksamheten på kanalområdet.

Från att ta hand om flera tusen barn årligen med guidning, teater och andra aktiviteter till att sälja kaffe till turisterna. Det senare från det som en gång var bostad för kanalens tekniske chef med den ståtliga latinska titeln Mekanikus!

En idyll med härliga cykelvägar efter kanalen (glöm inte cykeln för all del), ångaren Rex som bidar sin tid i sällskap med pråmen Albert, kanalmuseum och redskapshus, publikdragande slussöppningar, härliga ytor för picknick och lek. Med det rätta sinnet i behåll kan man också leka i en liten miniatyrkanal med slussar och ångbåt på torra land.

Men det som nu är pittoreskt och turistiskt har haft sitt pris, det ser man i redskapshuset. Suddiga foton på seniga män med slokhattar och skottkärror, kvarlämnade grovlädersstövlar som trampat kanalens lertätningar, spadar med flera meter långa skaft. Efter 1 613 464 dagsverken var det klart. För så mycket handarbete gick det åt, trots att bara tio procent eller 11-12 km av kanalen är grävd. Resten går genom 14 sjöar och Kolbäcksån. De otaliga gruvorna och bruken uppe i bergslagen skulle äntligen kunna frakta ut sitt järn på ett rationellt sätt.

År 1795 kunde tvåmastade segelskutor, anpassade efter kanalens mått, börja gå med 25 tons last från startpunkten Smedjebacken direkt till Stockholm. Mindre båtar lossade i Borgåsund vid kanalens utlopp i Mälaren där järnet vägdes och lagrades för vidare transport.

Kanalcampingar
Borgåsund, en gång Mälarens största hamn, blev vårt första nattkvarter. Det är en av de tre gästhamnar där man kan övernatta med husbil. De övriga två är Surahammar norr om Hallstahammar samt Smedjebacken vid sjön Barken allra längst upp. Det här är en ny verksamhet eftersom man såg att just husbilsfolket gärna sökte sig till kanalhamnarna med deras service.

Tyvärr tar man inte emot husvagnar. Som motiv anges oro för att få långliggare. Utrymmena är också ganska begränsade, vilket kan vara ett skäl. Den som inte får eller vill ligga i gästhamnarna har flera campingplatser i kanalens närhet att välja bland. T ex i Hallstahammar där man kan bo granne med kanalen och Skantzenområdet.

Först en anmärkning om Borgåsund. Det finns inte (eller i varje fall fanns inte sommaren 2004) någon vägvisning dit. På skylten vid den lilla avtagsvägen från väg 252 som man ska köra in på står det Jordmarken.... väldigt upplysande! Nå, ingen skugga över gästhamnsservicen i övrigt. Glatt och vänligt välkomnande, sanitära anläggningar av allra högsta klass i de gamla järnmagasinen, fritt varmvatten i dusch och kök. Dygnspris 90 kr inklusive el - och naturligtvis inget SCR-korttstvång.

Det låter som en klyscha, men att bo i gästhamn är faktiskt ett sätt att bygga broar till folk med en annan syn på hur man ska förvalta sin fritid. Ge och ta av sina respektive erfarenheter. Så var det den här underbara, solvarma kvällen i Borgåsund när båtfolket kom iland.

Vi såg också hur småkyttingar som inte var många tvärhänder höga, iförda flytvästar och metspön, obekymrat - lika obekymrade som deras föräldrar - kilade omkring på kajkanter och bryggor och fiskade mört. Långt efter att det borde ha varit dags att koja.

När den stunden så småningom kom fick vi se hur det kan gå till. En pappa öppnade en lucka i fören på båten, stoppade ner en unge genom hålet och stängde till igen. Smidigt och rationellt och säkert lika mysigt som husvagnsbarnen kan ha det i sina våningssängar.

Livligare i Smedjebacken
Hamnvärdinnan i Smedjebacken gav oss ett lika glatt mottagande som kollegan i Borgåsund. Det var inte riktigt klart än att ta emot husbilar men en plats kunde hon ordna. Där stod vi trygga alldeles intill vakttornet - båtklubben har vakthållning i den stora hamnen varje natt under säsongen.

De sanitära anordningarna är ok men lite mer nötta än i Borgåsund. Priset är också lägre. Gästhamnen i Smedjebacken är mycket stor, här är det alltid liv och rörelse. Miljön anknyter mycket till gångna tiders sjöfart. Ibland går ett veterantåg genom hamnparken och det finns anordningar för de minstas lekar. I hamnkontoret är turistbyrån inrymd.

Även om det låg många hundra båtar i hamnen så var det ändå en som skilde sig från alla andra. En som det rök ur skorstenen på. Det var S/S Ewa från Barkens Ångslups Aktiebolag. En tid drog hon timmer i norra Dalarna men går nu i beställningstrafik på Barken, ibland med någon av de "sjönära" restaurangerna som mål. Tolv personer får hon ta men då orkar inte den sex hästars encylindriga, vedeldade ångmaskinen få upp henne i någon högre hastighet. Men med max tio passagerare klarar hon nästan 10 km i timmen, för att använda en landterm.

Vi fick en provtur och kunde konstatera att det var en alldeles lagom fart för att rätt kunna njuta av de vackra vyerna. Och för den som är van vid husbilens dieselljud lät Ewas lilla ångmaskin som ett sprött staccato från en violin. Inte underligt att ångans vänner blir allt fler.

När kvällen var sen och hamnlivet hade stannat av, såg vi genom husbilens fönster röda och vita ljus som liksom flöt omkring i den tätnande dimman över sjön. Hemlösa, irrande ljus, verkade det som. Lanternor på båtar på väg in eller ut. En rad om en annan hamn i Kiplings Brooklandsvägen blev i den här stunden så verklig: "Lågt ned, lågt ned, där små lyktor gå ut och gå in". Hamnen i Smedjebacken kändes plötsligt riktigt exotisk och mysfaktorn i vårt rullande hem var hög.

Fakta
Strömsholms kanal:
www.stromsholmskanal.se
Tel 0220-100 11

Skantzö Bad & Camping:
www.hallstahammar.se

Tel 0220-243 05.

Åsby Trädgård:
www.asby.nu

Strömsholms slott:
www.stromsholm.com

Ångslupen Ewa:
www.angslupen-ewa.nu

Av: Rune Ärrpe Petterson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206