Ställplats - en bekväm form av fricamping

Ställplats - en bekväm form av fricamping

Publicerad

De kan vara stora och små, ha god service eller ingen alls. Ofta centralt placerade, men kan också ligga avsides i fina miljöer. Här är 10 ställplatser för husbilssemestern i Europa.

1. Veurne (Belgien)
Egentligen skulle vi bara stanna för att ta en promenad genom stadens centrala delar - kända för sina vackra byggnader i gotik och flamländsk renässans, byggda av enormt rika tyghandlare under 1600-talet. Men solen sken, så vi satte oss ner och njöt. Där blev vi sittande med var sin bok till sen eftermiddag.

Bild 309418

Här finns plats för ett 15-tal fordon och uppställningen är gratis. Men vill du utnyttja toaletter och duschar kostar det 0,50 respektive 1,50 euro. Färskvatten och tömning av toaburken är gratis.

Allt är byggt för att serva båtfolket, men myndigheterna är så framsynta att de också har placerat en officiell ställplats i anslutning till de befintliga faciliteterna.

Kvällen fördrev vi med en promenad genom stadens centrala delar, där vi närmast baxnade inför de fantastiska hus och miljöer som staden erbjuder. Priset tas obestritt av det centrala torget, Grote Markt, med rådhuset från tidigt 1600-tal som juvelen i kronan.

Vi kan inte göra annat än sitta ner på en restaurang i skuggan och bara njuta. När vi i sen kvällning åter vandrar mot bilen genom stadens smala gränder kan vi bara lyckönska oss själva till vårt beslut att stanna på platsen.

Parkplatz Lindendreef
Kaajplaats, Veurne
www.veurne.be

2. St-Valery-en-Caux (Frankrike)
Från början hade vi inte tänkt övernatta på ställplatsen i St-Valery-en-Caux utan på en i Veules-les-Roses några kilometer därifrån, men sanningen att säga så hittade vi den inte. En förare i tysk husbil på plats gjorde samma erfarenhet och då han snabbt drog från platsen valde vi att hänga på. Efter någon halvmil körde vi in i St-Valery-en-Caux.

Fast vi blev en smula fundersamma när han gav sig av längs en smal väg mellan en husvägg till vänster och en kajkant utan räcke till höger. Väl runt hörnet såg vi ställplatsen några hundra meter bort och tvivlen försvann.

Bild 309419

På plats i regn och blåst fanns redan ett 40-tal ekipage och turligt nog får tysken och vi de två absolut sista platserna. Klockan var sex på kvällen och att det var i sista stund förstår vi, efter att ett 20-tal ekipage under kvällen sökt en plats men fått vända. Platsen är alltså mycket populär bland Europas husbilsresenärer.

Det är lätt att förstå, med spektakulärt högresta klippbranter på ena sidan och havet på den andra. Gräsplaner finns för uteaktiviteter, och vid bättre väder än vid vårt besök går det även att bada på platsen.

Servicen inskränker sig till vattenpåfyllning (3 euro/10 minuter, 70 liter) och tömning av toa-burk och gråvatten. Uppställningen är gratis, men glöm det där med fyra meter!

Trots det miserabla vädret tog vi en kvällspromenad till stadens pittoreska centrum och upp på den klippa som finns i den norra kanten. Ett rejält antal trappsteg senare står vi småflåsande på toppen, under paraplyet som hotar att slitas ur våra händer.

Vi ser på det minnesmärke som rests över ett par amerikaflygare som gav sig av härifrån och aldrig återfanns. Samtidigt ser vi ut över stadens verkliga höjdare till camping. Snacka om utsikt! I fjärran ser vi också ställplatsen och vi enas om att denna plats måste vara sommarens hittills häftigaste ställplats.

Aire de service Camping-cars am Leuchtturm
Quai d´Aval, St-Valery-en-Caux.
www.ville-saint-valery-en-caux.fr
www.caux-maritimes.com

3. Le Hourdel (Frankrike)
För fem år sedan gästade vi en ställplats inne i den lilla franska kuststaden St-Valery-sur-Somme. Ett besök som vi då utnyttjade till stadspromenader i spåren av såväl Jeanne d´Arc som Wilhelm Erövraren, och till att inmundiga mängder av delikata anrättningar av havets skatter på små genuina restauranger.

Idag är den ställplatsen borta! Missnöjda körde vi i stället till fyrplatsen Le Hourdel några kilometer väster om staden, just där floden Somme har sitt utlopp i havet. Visserligen rådde det förbud mot uppställningar av husbilar sist vi var där, men eftersom ingen brydde sig om förbudet då, varför göra det nu, resonerade vi trotsigt.

Bild 309417
Ställplatsen ligger bra placerad med en vacker utsikt över Sommebukten.

Väl på plats mötte vi förvånande nog en skyltad ställplats med ett 15-tal platser, visserligen upptagna, men ändå. Ännu mer förvånade blev vi när några franska husbilsägare på eget bevåg erbjöd sig att flytta ihop sina fordon så att också vi skulle få plats. Snacka om välkomnande!

Platsen är avgiftsfri och den enda service som erbjuds, utöver en närbelägen restaurang, är en ståtoalett, visserligen gammal men funktionell. Vatten finns att få, även om slangen som finns i anslutning till toaletten får oss att avstå från påfyllning.

Här finns egentligen ingenting annat att göra än att titta på fiskarnas aktiviteter på kajen, samt studera tidvattnets otroliga påverkan på området. Från att vara helt torrlagt till att åter fyllas med flera meter djupt vatten - som möjliggör för den lilla hamnens många fiskebåtar att komma ut till sina jaktmarker.

Det är också kul att sitta på stranden och studera musselplockarna som under torrtiden går över de dyiga vidderna och fyller den ena säcken efter den andra med havets läckerheter. Liksom alla de sälar som finns på plats vid ebb. Glöm inte kikare!

www.saint-valery-sur-somme.fr/

4. Heiligenhafen (Tyskland)
Natten hade infunnit sig när vi körde av färjan i tyska Puttgarden, men vi beslöt oss för att köra ytterligare ett par mil för att komma till Heiligenhafen. Väl där körde vi genom ortens nedsläckta centrum och vidare ut mot segelbåtshamnen till den vackert belägna ställplatsen.

Bild 309416

Vi betalade vår avgift i parkeringsautomaten (10 euro) och letade så tyst vi kunde upp en plats bland de 100 som erbjöds. Elplatser (två euro extra) struntade vi i, nu gällde det bara att komma i säng.

Morgonen kom med klarblå himmel och en värmande sol. I arla morgonstund gav vi oss av på någon timmes promenad längs den förnämliga badstranden, segelbåtshamnen och genom ortens centrala delar.

Eftersom semestern just startat och vi därför var fulltankade drog vi vidare under förmiddagen, utan att använda oss av vare sig platsens vattenpåfyllning (50 cent) eller de möjligheter till tömning av toa och gråvatten som finns. Fulltankade förresten, det står bara för dieseln och vattnet. Få campingresenärer avstår nog från att titta in hos Calle och hans affärskollegor som säljer vin och andra måltidsdrycker till priser som i alla fall för oss svenskar känns ytterst fördelaktiga - såväl vid semesterns ut- som hemresa.

Gill-Hus Parkplatz Steinwerder (Bergstr 43)
Heiligenhafener Verkehrsbetriebe

5. Stade (Tyskland)

Bild 309415
Ställplatsen har plana och bra tilltagna platser att erbjuda.

Nybyggd ställplats på gångavstånd från stadens medeltida centrum. Under 1600-talet regerades staden av svenskar, en tid då även en stor del av de mer officiella byggnaderna uppfördes. Övernattning 7 euro. Saknar toalett, men har el (0,50 euro/KW/h) samt vattenpåfyllningsmöjligheter (1 euro/80 liter). Gratis tömning av gråvatten och toatank. Accepterar tyvärr inte husvagnar.
www.stade-tourismus.de/

6. Wilhelmshafen (Tyskland)

Bild 309414
Wohnmobilstellplatz Schleuseninsel (8 euro) var nyöppnad sommaren 2007 och saknade därför en hel del faciliteter vid vårt besök Den enda service som erbjöds var vattenpåfyllning samt el. Platsen rymmer 37 ekipage och finns på en vindskyddad plats i hamnområdet och i direkt anslutning till flera av stadens sevärdheter - bland annat båten till ön Helgoland.

7. Honfleur (Frankrike)

Bild 309413

Honfleur är en underbar liten medeltida stad vid floden Sommes utlopp i Engelska kanalen. Sommartid översvämmas staden av turister, varav många är husbilsresenärer som övernattar på den centralt placerade ställplatsen. Uppställningen kostar 7 euro och här finns plats för ett hundratal ekipage - de flesta på asfalt. Många platser är utrustade med el. Enkla toaletter finns, liksom möjligheter att tömma toaburkar, fylla på vatten och tömma gråvattentanken.

8. Le Havre (Frankrike)

Bild 309412
Allra mest platser att välja på finns det om du kommer in i staden under förmiddagen. Uppställningen är gratis.

Här finns inga egentliga ställplatser utan staden tillåter campingekipage (även husvagnar) att övernatta gratis på de kustnära parkeringsplatserna. På vissa platser, som i anslutning till beachen, finns toaletter, men i övrigt erbjuder man inga faciliteter. Många av parkeringarna är mycket upptagna under dagarna. Allra lugnast är området kring Musée Malraux i anslutning till hamninloppet.

9. Norden-Norddeich (Tyskland)

Bild 309411
Då vädret är fint måste denna plats uppleves som en av de bättre utefter kusten - inte minst på grund av sitt läge.

50 uppställningsplatser (9 euro) på asfalt finns i direkt anslutning till badet Ocean Wave, en fantastiskt fin anläggning att tillgå under sommardagar då det regnar och stormar som vid vårt besök. Annars finns en väldigt fin strand på cirka 500 meters avstånd från ställplatsen. Toaletter finns, liksom duschmöjligheter i Ocean Wave. En halvtimmes besök i badanläggningens duschavdelning ingår i avgiften. Vattenpåfyllning finns liksom el (1 euro/KW/h). En del av ställplatsen saknar el och har grusunderlag.

10. Harelbeke (Belgien)
Finns i anslutning till en sporthall som kan erbjuda gratis övernattning och toaletter. Dusch kostar 1,25 euro. Har officiellt bara två platser men rymmer utan vidare betydligt fler på en parkering i direkt anslutning. Är nog att betrakta som en ren övernattningsplats.
www.harelbeke.be

Av: Staffan Knutsson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206