Kakfrossa på Taxinge slott

Kakfrossa på Taxinge slott

Publicerad

Hur kan så ohyggligt svarta tankar få näring i en så ljuvlig miljö? Bland parker, lindalléer, arkadiskt gröna kullar mot blått vatten och doft av kaprifol. Och med norra Europas mäktigaste kak- och tårtbord. Men det fanns förstås inte när slottssalarna ekade av galna skrik och jämmerrop för sådär 35 år sen.

Nog är det lättare att tänka sig att miljön bättre passade den på sin tid trogne gästen här, Carl Mikael Bellman. Eller August Strindbergs inspirationskälla till Fröken Julie, grevinnan Ebba Posse. Gift tre gånger, död 1911. Men det var här som Ingmar Bergman fann inramningen till sin pessimistiskt nattsvarta filmsuccé Viskningar och rop.
-Idealiskt slott, precis som om jag hade skrivit det, utropade han när han såg Taxinge Näsby på sin udde i Mälaren. Planerna på att bygga upp filmens herrgårdsmiljö i ateljé skrinlades.

En av sommarens allra varmaste dagar tar vi av från E20 mellan Strängnäs och Södertälje, mot Taxinge. De sista kilometrarna är vägen smal, slingrande och med rader av alléträd. Parkeringsplatserna framme vid slottet är stora och lätta att ta sig till, men med tanke på vägen, rekommenderas att inte ha husvagnen med ända fram. Att vi var enda husbilsekipaget ska dock inte tas som avskräckande tecken, inte alls.

Det var inte den filmiskt kulturella miljön som var främsta anledningen till besöket. Utan de 50 sorterna bakelser, kakor och tårtor - men också en rejäl macka, om man kände för det. Och liksom Moses broder Aron "icke på vilken tid som helst får gå in i helgedomen innanför förlåten", så fick vi också vackert vänta tills klockan var 12.

Det var söndag och då skulle delar av denna härlighet få intas mot betalning efter vars och ens aptit. Troget väntande långt före öppningsdags stod två led med kakmonster. Alla väldisciplinerade utan trängningar eller armbågstacklingar. Väl medvetna om hur man uppträder i ett slottsgemak.

"Bakom förlåten" väntade det hästskoformade bordet som de båda köerna långsamt skred fram utefter på var sin sida. Men vad ska man välja ur ett så svåröverskådligt kaleidoskop av läckerheter. Och hur mycket kostar det egentligen? Det kanske fanns prislista, men vem letade efter en sådan. Vi var fullt sysselsatta med att läsa de finstilta texterna på läckerheternas bruksanvisningar. Första valet var en rejäl bulle, man ska ju börja med grovdoppat. Fast grovdoppa var det knappast, ingen bulle heller för den delen. Men läcker. Bakverken var i stort format och priserna överkomliga: från 12 till 36 kronor.

Fikaplats kan väljas i engelska parken med hänförande utsikt över Gripsholmsviken. Kanske inta italienska trädgården, eller den franska. Söka skugga i den väldiga, stensatta grottan mot sjösidan med kanoner på taket. Eller slå sig ner vid den kinesiska pagoden eller i serveringstältets skugga, dricka påtår och bara njuuta. På den härliga badstranden, ett stenkast bort, tumlar barnen om i sand och vatten med ångaren Mariefred i väntan på avgång som en osannolikt väggbonadsvacker bakgrund.

Bordsgrannen tar de sista bitarna av den mastiga jordgubbsbakelsen, läckerheten färgar hennes mun vackert röd. Då är han där igen, Bergman. Och den cancersjuka Agnes, som inväntar döden i en atmosfär av lögner, kyla, självförakt och skuld i en av slottets salar. Men just nu ser jag framför mig hennes syster Karin (Ingrid Thulin) i en av de svarta scenerna inifrån slottet: -Allt här är bara en härva av lögner, säger hon. Och med en skärva av ett trasigt glas skär hon sig i underlivet och smetar med fingrarna blodet runt munnen. Typiskt bergmanskt.

Men nu doftar det av kaprifol, spelas glad marschmusik och äts budapestbakelse och sachertårta, och det är nog alls ingen mera som i denna ljuvlighet minns Viskningar och rop. Eller kanske ens vet att det var här den blev till.
(Ur H&C nr 9/2007)

FAKTA
Hemsida: www.kakslottet.se

Camping:
FC36 Löts camping, Strängnäs
SCR D1 Mariefreds camping, cirka 3 km från centrum

Av: Rune Ärrpe Petterson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206