På två hjul i Ulricehamn

På två hjul i Ulricehamn

Publicerad

Förr svarade sadeltankloken Bogesund och Sten Sture för dragkraften. Nu fick vi själva agera pedaldrivna lok på asfalterat underlag. Rälsen är borta, men vyerna efter Åsundens sjö är dessamma som på1800-talet.

Det är ingen tillfällighet att ett av loken hette Sten Sture. Det var nämligen här som en dansk kanonkula skadade den svenske riksföreståndaren vid slaget på Åsundens is. . Året var 1520. Hans 10 000 man greps av panik och danskarna fick fritt fram ända till Stockholm.

Platsen där Sten Sture drogs iland heter Skottek. Där är det lämpligt för oss banvallscyklister att rasta vid minnesstenen under mäktiga ekar. Eller bo på campingen och kanske inta en läcker måltid på restaurang Skotteksgården. Lunchen, priset och miljön gjorde oss smått lyriska...

Bild 309532

Allt flera banvallar där tågen slutat gå blir cykelvägar. Inte minst i Västergötland. I början av 90-talet köpte Ulricehamns kommun den lokala banvallen för 1,7 miljoner kronor utan att riktigt veta vad den skulle användas till. Nu är cykelturer på nästan tio mil asfalterad banvall ett stort turistiskt dragplåster.

Antingen som paketresor med övernattning, eller för ”fri cykling”. Cykelkarta finns att köpa, men det kan räcka med den som går att ladda ner från Ulricehamns kommuns hemsida. Med tillräcklig ork i benen går det även att "cykla banvall" till grannkommunerna.

Bild 309531

Utan att ha provat mer än några få mil av Ulricehamns banvallar vågar vi ändå utnämna sträckan söderut efter Åsundens östra strand till den allra vackraste. Sjönära nästan hela tiden. Ibland högt ovan vattnet och ibland så nära att man tycker sig känna vågstänket.

En passage mellan höga bergskärningar har lite "fjällstuk" över sig, och att efter drygt fyra kilometer cykla genom den 80 meter långa tunneln med sitt takdropp är nästan lite spännande. Djupt därnere slingrar sig gamla landsvägen till Tranemo mellan bergbranterna och sjön.

Efter hela sträckan finns det rejäla bänkar och bord för matrast eller bara för att njuta. Elva kilometer är det från Ulricehamn till Näsbovik vid sjöns södra ände. Tågbiljetten dit kostade 80 öre enkel resa 1948. Det är ännu billigare idag. Om du cyklar.

Bild 309530

Ulricehamn är för övrigt en härlig småstad att ströva runt i. Men det fordrar lite kondition eftersom husen ligger uppradade på klipphyllor nästan som en italiensk bergsby. Hamnområdet är stort, där finns gott om parkeringsplatser samt fint hygienhus med wc.
Bild 309529

Verkligt imponerade blev vi av den mängd soffor och bord som kantar den långa hamnpromenaden. Rejäla doningar - som dessutom förvånade oss inte bara på grund av sitt antal - de var hela! Inte ens vandaliserade med kniv eller färg. Samma iakttagelse gjorde vi efter gågatan inne i stan. Inte en nersprejad husvägg eller sönderkretad sittmöbel. Sådant noteras om man kommer från Örebro.

Fakta Ulricehamn:
Ulricehamn ligger vid Åsundens strand i den östra delen av Västra Götaland. Det är regionens, till ytan, största kommun med ca 22 500 invånare. Staden ligger i Sjuhäradsregionen med drygt tre mil till Borås, fem mil till Jönköping och 10 mil till Göteborg.

Ulricehamns kommun
www.ulricehamn.se/

Camping

Bild 309528

SCR P12 Prångens Familjecamping
www.prangenscamping.se

Bild 309527

SCR P34 Skotteksgårdens Camping
www.skottek.se

Av: Rune Ärrpe Pettersson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206