Som på film i Worcestershire

Som på film i Worcestershire

Publicerad

Inget land i Europa har bevarat sin nationella särprägel som Storbritannien. I grevskapet Worcestershire är miljöerna som hämtade ur klassiska deckarromaner.

Den här resan går till England, som vi lite slarvigt kallar hela kungadömet. Det korrekta namnet är Storbritannien, som innefattar England, Wales, Skottland och Nordirland. Det brittiska, officiella namnet klingar vackert - United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Bild 309578
Blackmore Camping blev vår hemvist under en vecka i Worcestershire.

Nordväst om London ligger grevskapet Worcestershire och det är här vi upplever den rofyllda och genuina idyllen. Massor av svenskar har, liksom vi, förkärlek för engelska filmer i allmänhet och engelska deckare i synnerhet.

Nu undviker vi helt alla storstäder och vid foten av Malvern Hills hittar vi en drömcamping i byn Hanley Swan. Campingen heter Blackmor Site och drivs av en engelsk campingklubb. I det här området är det inte långt mellan de brunvita campingskyltarna.

Bild 309577
Flodbåtarna på Severn är ett pittoreskt inslag i landskapsbilden.

Runt om oss har vi en fin landskapsbild med Malvern Hills gröna kullar på en sida och floden Severns strand på den andra. Och här i dalgången cyklar vi kors och tvärs på de otaliga småvägarna. Ibland har vi turen att hitta en cykelstig utanför vägbanan.

En dag går turen till Great Malvern, som faktiskt är en ganska stor stad, och då leder vi cyklarna den sista kilometern in mot centrum. Staden ligger helt på bergssluttningen och därmed får vi en rejäl skjuts i starten när vi far de åtta kilometrarna tillbaka.
En sak som man kan älska England för, är alla de vackra pubarna. I Great Malvern besöker vi ”The Horses Nag”, som varit pub sedan 1894. År 2007 utsågs "The Horses Nag" till ”Årets Stadspub” i en engelsk pubguide. Puben är som ett museum inomhus och utomhus prunkar sommarblommor i otaliga färger.

Bild 309576

Vi uppskattar miljön mer än maten. Engelsk vardagsmat är ingen gastronomisk upplevelse, tycker vi. Det är nog inget fel på råvarorna, men det är ovant med mat som nästan helt saknar kryddning.

Lustigt förresten, eftersom Worcestershiresåsen kommer härifrån. Det är en urgammal kryddstark sås som görs av företaget Lea & Perrins. Receptet till såsen hämtades från Indien i början av 1800-talet. (Se mer info nedan).

Bild 309575

På Pickersleigh Avenue i Great Malvern ligger fabriken som tillverkar bilmärket Morgan. Vi besöker fabriken och skall man tala om ”highlights” bland sevärdheter, så är detta en sådan. Sedan 1919 har fabriken ägts av familjen Morgan, generation efter generation.

Fabriken är inte som 1919, men tillverkningsmetoderna som används idag är nästan desamma som då. Morgan är helt enkelt en handgjord sportbil, och man kan gå runt i fabriken och följa hur den växer fram. Här klipper man plåt med plåtsax och skräddaren ritar upp sina skinnstycken med krita innan han klipper ut delarna till klädseln. I snickeriverkstaden gör man sin egen plywood.

Bild 309574
Efter en veckas arbete står en ny Morgan klar att lämna fabriken.

Hela bilens inrede är i trä och aluminium. Här behövs inga tekniska kunskaper för att förstå fabriksbesöket, som är helt underbart. Har svårt att tro att någon kan lämna Morganfabriken utan en önskan att äga en sådan bil. Mellan 30 000 och 65 000 pund kostar bilarna och man kan verkligen tala om en bil med själ. Morgan tillverkas endast på beställning och företaget gör 650 om året. Vi ser faktiskt en färdig bil med adresslapp till Sverige.

En dag far vi med bil upp mot toppen på Malvern Hills. Väster om staden finns flera parkeringsplatser på sluttningen varifrån vi kan promenera upp på toppen. Det är värt mödan att ta sig upp! Även om vi inbillar oss att vi bestigit en alptopp så är det bara att inse att Malvern Hills högsta punkt ligger 425 meter över havet.

Bild 309573
Efter promenaden upp på Malvern Hills får vi en fantastisk utsikt.

Det är ändå tillräckligt för att ha en milsvid utsikt till bland annat Worcester som är huvudorten i grevskapet. Det är verkligen vackert att stå häruppe och vänder vi blicken väster ut syns i fjärran Black Mountains, de kända bergen i Wales.

I djupet av Malvern Hills finns vattenkällor som sedan 1600-talet varit kända. Det var här J. Schweppes utvecklade sin teknik att göra mineralvatten, sparkling water och i samband med en utställning i London 1851 blev drycken en succé.

Ser du vattenflaskor från Malvern Water ska du veta att de kommer från Englands äldsta och minsta industri för tappning av vatten på flaska. Vattnet finns både som mineralvatten och som naturellt vatten och har blivit känt för att det smakar ”ingenting”.

Bli inte förvånad när du får se skyltar ”Vineyard” lite här och var i Worcestershire. För tro det eller ej men här finns flera små vingårdar som gör alldeles utmärkt goda viner. Vi cyklar från Hanley Swan till Tiltridge Vineyard och blir väl mottagna. Det är bara att ringa på en klocka så kommer bonden och berättar om produktionen. Här handlar det om vita druvor och vi provsmakar fyra olika sorters vin.

Jag kommer att bära med mig minnet av de engelska trädgårdarna länge efter den här resan. Sällan har jag sett sådana stockrosor vid husknutarna och en sådan mångfald av blommande perenner. Det är vanligt med korsvirkeshus och vill du riktigt njuta av dessa svartvita små cottages (stugor) så kan du fara till Ledbury, som är en liten stad väster om Malvern Hills.

Bild 309572

Även i byn Upton upon Severn är det gott om korsvirkeshus. Den sistnämnda är en mysig ort vid floden Severn med ett stort antal pubar att välja på. Vi cyklar faktiskt hit vid ett par tillfällen för att bara sitta med ett glas öl och njuta av livet på floden. I Upton upon Severn finns två gator med butiker och som svensk undrar vi hur det är möjligt att någon kan leva på sådana minibutiker som man ser här.

Har du barn är Bewdley, väster om Kidderminster, ett utmärkt utflyktsmål. Här ligger en stor safaripark, West Midland Safari & Leisure Park, som är väl skyltat från flera håll. Vi kör genom safariparken och det tar cirka en timme innan vi tagit sig runt. Det är spännande ett sätt att komma riktigt nära de exotiska djuren.

Här finns lejon, tigrar, noshörningar, giraffer och väldigt många andra arter. När det gäller tigrar och lejon finns det även vita sådana. Till safariparken hör också ett traditionellt nöjesfält, så du kan lätt tillbringa en dag här.

Bild 309571

I Bewdley ska du inte missa den gamla järnvägsstationen. Även om tiden inte räcker för en åktur med veterantåget som drivs med ånga, så är själva stationen en sevärdhet i sig.

Det är förstås inte nödvändigt att cykla, det går alldeles utmärkt att fara med bil. Men kom ihåg att det tar tid. Vägarna som inte har ett M eller A i början är ofta smala och krokiga och parkeringsmöjligheterna i småorterna begränsade. Dessutom är engelsmännen experter på att ta betalt. Till och med när vi parkerade för att bestiga Malvern Hills så kostade det pengar.

Worcester har gett grevskapet sitt namn och är förstås centralorten. Katedralen i Worcester är en sevärdhet, av många ansedd som en av Englands finaste. Den är inte bara väldigt stor utan också mycket vacker med rikligt med fönster- och takmålningar. Gravkryptan började byggas 1084 och här finns Kung John och Prins Arthur begravda. Namn som vi minns från böckerna om Robin Hood.

I samma kvarter som katedralen ligger Royal Worcester, Englands äldsta porslinsfabrik. Här kan man följa med på guidade rundturer, titta i museet som anses vara ett porslinsmuseum av världsklass, shoppa och fika.

Det finns förstås en fabriksbod, men sedan har en massa andra småbutiker smugit sig in i området också. Turistmagnet eller turistfälla, välj själv. Fabriken och museet är i alla fall värda ett besök. En populär sak är att både ung och gammal kan prova på porslinsmålning. Worcester är en välförsedd shoppingstad.

Bild 309570
Cider- och perrytillverkningen i Ledbury är ett genuint engelskt besöksmål.

Ett annat trevligt besöksmål, Westons Cider, ligger några kilometer utanför grevskapet Hereford. Om man far förbi den lilla korsvirkesstaden Ledbury, som jag nämnt tidigare, så ligger orten Much Marcle någon halvmil bort längs väg A449.
Här hittar vi Westons Cider. Först går vi genom en trädgård fylld med blommande perenner, det är som hämtat från en Monettavla. Sedan kommer vi in i fabriksbutiken som säljer cider och perry. Nu lär jag mig att cider kommer från äpplen och perry görs av päron.

Westons Cider säljer sina produkter till hela Europa. På sommaren går det guidade turer hela dagarna och när man kommer tillbaka väntar provsmakning, för vuxna förstås. Vissa sorter har en alkoholhalt på nästan tio procent. Men Weston har tänkt på barnen också, för det finns en liten minidjurpark med bondgårdens djur och möjlighet att rida.

Jag tror många resglada håller med när jag påstår, att Storbritannien måste man bara besöka då och då. Fast kan du inte språket ska du vara medveten om, att det inte är så många besöksmål som har guidning eller broschyrer på något annat språk än engelska. Något som jag särskilt värdesätter när jag campar i landet är att folk hälsar när man möts på morgonen. Och vi mötte inte en enda cyklist som inte hälsade!.

FAKTA OCH CAMPING

Sevärdheter:

West Midland Safari & Leisure Park
www.wmsp.co.uk

Royal Worcester
www.royalworcesterfactoryshop.co.uk

Westons Cider
www.westons-cider.co.uk

Tiltridge Vineyard
www.heff.co.uk

Morgan Motor
www.morgan-motor.co.uk

Järnvägsstationen i Bewdley (Severn Valley Railway)
www.svr.co.uk

Orter vi besökte på resan:
Great Malvern (ibland står det bara Malvern)
Bewdley
Worcester
Upton Upon Severn

Catharinas favorit::
Besöket på Morganfabriken

Camping:
I området runt staden Worcester hittade vi ett 25-tal campingplatser. Du hittar dem på www.malvernhills.gov.uk

Vi rekommenderar Blackmore Camp i Hanley Swan.

Kom ihåg, att det är en ”dödssynd” att överskrida avståndsgränserna i England. Bli inte förvånad om det är långt mer än fyra meter som gäller.

Worcestersås (eng. Worcestershire sauce)
Det här är en kryddsås som ursprungligen tillverkades av firman Lee & Perrins i Midland Road - i grevskapet Worcester i England.

Såsen som fortfarande tillverkas enligt originalreceptet innehåller maltvinäger (av korn), vinäger, melass, socker, salt, ansjovis, tamarindextrakt, lök, vitlök, kryddor och smakämnen.

Såsen används som tillbehör till många maträtter, både varm och kall, exempelvis till drinken Bloody Mary, i dressing till Caesarsallad, till pyttipanna eller som sås till kött.

Av: Catharina höglund Foto:Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206