Monschau doftar kaffe och senap

Monschau doftar kaffe och senap

Publicerad

Rothenburg an der Tauber, Celle, Goslar och Rüdesheim är namn som alla älskare av tyska pittoreska småstäder garanterat känner till. Staden Monschau platsar också i högsta grad bland nämnda städer.

Någon mil söder om den tyska staden Aachen, inte så långt från Belgiska gränsen, hittar du namnet Monschau på kartan. Har du en detaljerad karta hittar du också namnen Monschaur Wald och Nationalpark Eifel, vilket betyder att staden ligger nära en skog och en nationalpark.

Vi upptäcker att den inte bara ligger nära en skog, den ligger mitt i skogen i en liten dal vid vattendraget Rur.

Vi hittar lätt Camping Perlenau. Vi har försett oss med ett ACSI-kort som ger rabatter på ett antal campingplatser i Europa under vissa perioder. Perlenau skall enligt handboken ha en sådan period just nu.

När vi anmäler oss menar en man i receptionen att denna rabatt bara gäller på vissa platser, som visar sig ligga bortom en till hälften vattentäckt smal träbro där inga ekipage står.

Vi betalar 21 euro istället för 14 och står på den riktiga campingen, som är jättemysig. Men irritationen över den falska marknadsföringen får oss att bo en natt istället för tänkta två.

Vi tar genast en promenad till centrum. Går en stig genom skogen längs en porlande bäck, och efter kanske 1,5 kilometer ser vi de första stålgrå skiffertaken. Inte bara taken är klädda med skiffer, många av husen är åtminstone till hälften kläda med det dyrbara materialet.

Skiffer, vitmålad liggande träpanel och korsvirke präglar husfasaderna i den lilla stadskärnan och överallt tycks ån Rur vara närvarande. Den ringlar sig runt staden samtidigt som den delar av ett flöde rakt igenom centrum.

Blickar vi uppåt sidorna gäller granskogsklädda höjder åt alla håll, och som kronan på verket en borgruin på den ena sluttningen. Idyllen är total och när vi kommer in på Marktplatz (torget) ser vi nog ut som fågelholkar. Detta är en sevärdhet!

Bild 309675

Stadens historia sträcker sig från sent 1100-tal då korsfarare bosatte sig och började bygga borgen, som alltså än i dag till viss del står kvar och vakar över staden. På 1500-talet förstördes Monschau totalt i ett krig. Ändå finns det ett hus med delar bevarade ända från 1350. Du ser det på Kirchstrasse vid en del av den forna stadsporten. Det finns cirka 300 korsvirkeshus som alla är runt 150 år.

På 1500-talet kom de första textilvävarna till staden och den mest kände textilfabrikören Johan Heinrich Scheibler levde i slutet av 1700-talet. Då lät han bygga Rotes Haus (1768) som är en mäktig röd patriciervilla i helt annan stil än övrig bebyggelse. Idag är Rotes Haus ett museum som välkomnar folk att se hur textilmagnaterna levde vid den tiden.

Bild 309674

Vi förstår snart att människor som lever och har levt här, är riktiga finsmakare. År 1830 började man brygga öl, och i Felsenkeller Brauerei-Museum finns historien om dryckens framställning sparad. Femtio år senare, 1782, började en Monschaubo vid namn Wilhelm Maassen att anlägga ett kafferosteri.
Bild 309673
Werner Maassen är femte generationen Maassen som rostar kaffe i Monschau


När vi stiger in i det anrika rosteriet träffar vi en Maassen ur femte generationen. Här kan man köpa nyrostat kaffe i otaliga smaker och man kan även provsmaka kaffesorterna.

1782 är också året då senapskvarnarna för första gången började snurra i Monschau och i Tyskland. En verksamhet som även den har bestått genom fem generationer.

Vi går med på en guidad tur och får lära oss massor om senap. Visste ni att senap motverkar högt blodtryck och för höga kolesterolvärden? Hit till Monschau kommer senapskornen i första hand från odlingar i Tjeckien.

Guiden berättar om skillnaderna mellan industrisenap och hantverksmässigt gjord senap. Här i Senfmühle Monschau är förstås huvudreceptet en familjehemlighet, men sedan smaksätter man senapen på en mängd olika sätt. I butiken får vi provsmaka och handla. Det exklusiva varuhuset KaDeVe i Berlin lär sälja senap från Monschau.

Här finns också korvar och skinkor från trakten och utvalda viner som lagras i husets vinkällare. Restaurangen ser även den otroligt pittoresk ut, och på menyerna förstår vi att senap är en ingrediens i det mesta. Det finns till och med praliner smaksatta med senap. De flesta restauranger i Monschau tycks ha någon maträtt med senap på menyn.

Man kan också gå på café och få en annan specialitet. Det är Print, en halvmjuk pepparkaka med glasyr i en mängd olika smaker. Det finns till och med ett bageri som heter Monschauer Printhaus. När vi kommer in i butiken får vi undervisning i konsten att äta Print av en bastant dam.

Först skall man lukta och sen skall en kakbit ligga fem till tio minuter i munnen för att alla smaker och aromer skall komma till sin rätt. Den pratglada damen blir alldeles tossig när hon förstår att maken sväljer sin bit direkt.

Vi besöker även en glashytta och ett hantverkshus, och det var inte varit svårt att förströ sig länge i Monschau.

Fakta Monschau

Monschau ligger i Tyskland, inte långt från hörnet där Nederländerna och Belgien möter landet.

Mer information
www.monschau.de
Telefon. +49 2472 804 80

Camping
Waldcamping Perlenau
www.monschau-perlenau.de/

Camping Zum Jone Bur ligger i Imgenbroch norr om staden. Den är handikappanpassad och är sannolikt den finaste av de båda och därtill den billigaste.
www.zum-jone-bur.de

Några sevärdheter att lägga på minnet
Senfmühle - senapsmuseet med underbar gourmetbutik.
Rotes Haus - ett borgarhem från stadens textilepok.
Brauereimuseum - bryggerimuseum med 150 årig bryggarhistoria.
Caffee Rösterei Maassen - Kafferosteri och försäljning sedan 1862.
Film- och fotomuseum
Tryckerimuseum.
Hembygsdmuseum

Av: Catharina Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206