Vintercamping i stan

Vintercamping i stan

Publicerad

Camping vintertid behöver inte nödvändigtvis betyda skidåkning, afterski och korvgrillning. Ett stadsbesök mitt i vintern kan vara minst lika spännande.

Bara stadens ljus kan vara välgörande i vintermörkret. Eller man kan gå på teater, se en intressant utställning, besöka evenemang, göra en shoppingrunda i okända kvarter¿ Ja, skälen kan variera lika mycket som tycke och smak hos campingfolket

Vi har undersökt stadsnära campingmöjligheter i landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Gemensamt för dem är att de har helårsöppna campingplatser med bra, eller hyfsat bra närhet till stadens utbud.

Malmö

M8, Malmö Camping & Feriecenter
Strandgatan 101, 216 11 Limhamn
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 800, varav 300 med el. Vissa el-platser är extra stora, och avsedda för bussar.

Här finns både skön miljö och närhet till storstadens utbud. Den kombinationen är inte alldeles vanlig. Läget vid Öresund är suveränt fint. Från vissa platser på campingen ser du ut över sundet, med Öresundsbron som ståtlig symbol för det rörliga livet.

Omgivningarna runt campingen är som skapade för vila och rekreation. Där finns fina strövområden, lättrampade cykelvägar - om det är barmark - med Öresund som ständigt blickfång.

När du tröttnat på vila och rekreation går det fint att ta bussen till centrala Malmö. En promenad på cirka fem minuter, så når du busshållplatsen. Bio, teater, restauranger, shopping - i en stad av Malmös storlek finns det mesta för de flesta.


Jönköping

F6, Jönköping SweCamp Villa Björkhagen
Friggagatan 31, 554 54 Jönköping
Hemdida: www.camping.se

Antal platser: 280, varav 200 med el.

SweCamp Villa Björkhagen ligger på en höjd med fin utsikt över Vättern. Jönköpings centrum ligger ungefär tre kilometer från campingen, och därifrån är det 400 meter till hållplatsen för lokalbussen, som går in till stan. Vill man hellre kombinera frisk luft och motion med förflyttningen, är strandpromenaden en utmärkt transportväg.

Förutom det service- och nöjesutbud som hör städer till, finns intressanta museer att besöka. Länsmuseet exempelvis, med landets största samling av konstnären John Bauers konst. Tändsticksmuseet är också mycket speciellt, och väl värt ett besök. Det hittar man i det gamla fabriksområdet nära centralstationen.

När kroppen har fått nog av asfalt och stadspuls kan det vara välgörande med ett besök i Rosenlundsbadet, som ligger på några minuters promenad från campingen. Restaurang med fullständiga rättigheter, café och butik finns på campingen.


Göteborg

O39, Lisebergsbyn Kärralund
Olbersgatan 9, 416 55 Göteborg
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 200, varav 152 med el.

Så här års är Liseberg ett besöksmål av rang, med Jul på Liseberg. Då badar nöjesparken i ljus, mängder av små bodar säljer juldelikatesser, hantverk och annat som hör julmarknader till. Julgranarna står på parad, glöggdoften letar rätt på varje näsborre, de öppna eldarna får besökarna att samlas i ring.

Lisebergsbyn erbjuder Julpaket Camping, där övernattning, entréer och lite andra förmåner är inkluderade i priset. Mer information: www.liseberg.se

Campingplatsen Lisebergsbyn ligger i stadsdelen Kärralund. Sex-sju minuter tar det att gå till spårvagnshållplatsen. Lika många minuter till, så kan man stiga av utanför Lisebergs entré och efter ytterligare ett par spårvagnshållplatser står man mitt i stan - på Avenyn.

Trots det centrala läget gränsar campingen till Delsjöns naturreservat, som har motionsspår, vandringsleder och skön skogsluft.

Utöver campingplatsers traditionella servicefaciliteter erbjuder Lisebergsbyn frukostbuffé till sina gäster dagligen.

Linköping

E28, Glyttinge Camping
584 37 Linköping
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 175, varav 131 med el.

Sevärt är förstås Gamla Linköping, en alldeles egen del av staden med kullerstensgator och byggnader som bevarats från gamla tider. Här finns hantverkare, butiker och en småstadsidyll som den såg ut i början av förra seklet. Avsikten när Gamla Linköping skapades var att berätta om gångna tider. Som att skapa ett ”Skansen för Östergötland”, hette det.

Glyttinge Camping ligger cirka fyra kilometer från centrum. Sju-åtta minuters promenad därifrån finns hållplatsen, varifrån man kan åka kommunalt till centrum. Därinne finns bland annat ett av Sveriges största köpcentrum, med ett 70-tal butiker. Centralt i stan finns också simhall med äventyrsbad.

Busfabriken är ett besöksmål för de yngre, ett lekpalats för barn mellan 1 och 13 år. Öppet alla dagar utom julafton.

Stockholm

A3, Ängby Camping
168 50 Bromma
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 160, varav 100 med el.

Ängby Camping ligger cirka tio kilometer från Stockholms innerstad, men tunnelbanan finns på 7-8 minuters gångavstånd från campingen. Med den når du centrala Stockholm på cirka 25 minuter.

B1, Rösjöbadens Camping
192 56 Sollentuna
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 225, varav 125 med el.

Campingen ligger i ett naturområde vid sjön, med närhet till sköna skogspromenader. Till centrala Stockholm är det 15 kilometer, en sträcka som tar cirka 30 minuter med allmänna kommunikationer. Buss går strax utanför campingen, sedan blir det tunnelbana eller pendeltåg till city.

B21, Stockholm SweCamp Flottsbro
141 32 Huddinge
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 78, varav 58 med el.

Liksom Rösjöbadens Camping ligger Flottsbro Camping halvannan mil från centrum. Campingen är belägen i ett friluftsområde med gott om möjligheter till uteaktiviteter, bland annat finns där skidbacke.

När du vill ta dig till stan kan du åka med buss som går utanför campingen, fyra turer per dag under lågsäsong, till pendeltåget. Det tar sedan 15 minuter in till Stockholm city.

FC409, Flaten Camping
Flatenvägen, 128 30 Skarpnäck
Hemsida: www.nordiccamping.se

Antal platser: 60, varav 50 med el.

I Stockholms sydligare region finns Flaten Camping, cirka fyra kilometer sydost om Globen närmare bestämt. Det är 200 meter till busshållplats, och det är täta förbindelser till tunnelbanestationerna Gullmarsplan och Slussen.

Uppsala

C12, Fyrishov Stugby och Camping
753 33 Uppsala
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 112, varav 67 med el.

Campingen ligger i Uppsalas norra stadsdelar, med promenadavstånd till centrum. I direkt anslutning till campingen ligger Fyrishovs bad- och sportanläggning. Där finns ett stort äventyrsbad i en varm och tropisk miljö, banor för motionssim och relaxbad, gym och massage.

Utöver stadsbesöket finns alltså goda möjligheter att pyssla om sig själv, få rekreation och återhämtning från den vanliga vardagen.

Östersund

Z11, Östersunds Stugby & Camping
Krondikesvägen 95, 831 46 Östersund
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 254, varav 153 med el.

Har du inte besökt Jamtli bör det stå på listan över kommande besöksmål. Jamtli är ett friluftsmuseum med historiska miljöer både ute och inne. Det är öppet hela året, med undantag för enstaka dagar. Utställningar och aktiviteter av olika slag arrangeras under olika tider på året.

Även Östersund har en stor badanläggning, som heter Storsjöbadet och ligger strax intill campingen.

Till centrum är det tre kilometer. Tre busslinjer trafikerar sträckan, och campingen har egen busshållplats precis utanför området.

Umeå

AC12, First Camp Umeå
Nydalasjön 2, 906 54 Umeå
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 449, varav 324 med el.

Campingen ligger i utkanten av staden, i ett naturskönt område som ger skön rekreation bara av att vistas i. För den som vill vara fysiskt aktiv finns el-belysta skidspår, liksom slalombacke i närheten. Pimpelfiske är också ett sätt att idka uteliv i den här miljön.

Den här campingen fyller också kriterierna för stadsnära lägen, då det tar 10 minuter med buss från campingen in till centrum. Det är ett gemytligt småstadscentrum där allt ligger inom räckhåll. Att det dessutom ligger i nära anslutning till Ume älv ger en speciell karaktär.

FC588, Umeå Camping Bella Vista
Tegelbruksvägen 1, 907 42 Umeå
Hemsida: www.umeacamping.se

Antal platser: 40, varav 20 med el.

Campingen har ett unikt läge, precis intill älven. Den ligger dessutom granne med Gimobageriet, vilket gör att doften av nybakat bröd är karakteristiskt på den här platsen. Och jodå, det går att beställa frukostbröd direkt från bageriet!

En cykelbana följer älven rakt in till centrum, en sträcka på fyra kilometer. Nu är det kanske inte så lyckat att cykla om snön har hunnit lägga sig, men en promenad utmed älvkanten är inte fel det heller.

Vi har tillåtelse att hämta bilder på hemsidan, om det funkar tekniskt. I annat fall kan de NOG ordna någon bild.

Kiruna

FC177, Camp Ripan
Campingvägen 5,
981 35 Kiruna
Hemsida: www.ripan.se

Antal plaster: 90, varav 70 med el.

”Du behöver inte välja mellan stad och vildmark. På Camp Ripan får du både och.” Så står det skrivet om den här campingen. Den ligger mitt i centrala Kiruna, men på höjden där naturen tar vid.

Kiruna är mycket speciellt, eftersom hela stan ska flyttas. Därför finns nu särskilda stadsguidningar, guidade turer i gruvan bland mycket annat att se och göra här långt uppe i norr.

Av: Ingela Svenson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206