Vintercamping i stan

Publicerad: 2008-12-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Camping vintertid behöver inte nödvändigtvis betyda skidåkning, afterski och korvgrillning. Ett stadsbesök mitt i vintern kan vara minst lika spännande.

Bara stadens ljus kan vara välgörande i vintermörkret. Eller man kan gå på teater, se en intressant utställning, besöka evenemang, göra en shoppingrunda i okända kvarter¿ Ja, skälen kan variera lika mycket som tycke och smak hos campingfolket

Vi har undersökt stadsnära campingmöjligheter i landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Gemensamt för dem är att de har helårsöppna campingplatser med bra, eller hyfsat bra närhet till stadens utbud.

Malmö

M8, Malmö Camping & Feriecenter
Strandgatan 101, 216 11 Limhamn
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 800, varav 300 med el. Vissa el-platser är extra stora, och avsedda för bussar.

Här finns både skön miljö och närhet till storstadens utbud. Den kombinationen är inte alldeles vanlig. Läget vid Öresund är suveränt fint. Från vissa platser på campingen ser du ut över sundet, med Öresundsbron som ståtlig symbol för det rörliga livet.

Omgivningarna runt campingen är som skapade för vila och rekreation. Där finns fina strövområden, lättrampade cykelvägar – om det är barmark – med Öresund som ständigt blickfång.

När du tröttnat på vila och rekreation går det fint att ta bussen till centrala Malmö. En promenad på cirka fem minuter, så når du busshållplatsen. Bio, teater, restauranger, shopping – i en stad av Malmös storlek finns det mesta för de flesta.


Jönköping

F6, Jönköping SweCamp Villa Björkhagen
Friggagatan 31, 554 54 Jönköping
Hemdida: www.camping.se

Antal platser: 280, varav 200 med el.

SweCamp Villa Björkhagen ligger på en höjd med fin utsikt över Vättern. Jönköpings centrum ligger ungefär tre kilometer från campingen, och därifrån är det 400 meter till hållplatsen för lokalbussen, som går in till stan. Vill man hellre kombinera frisk luft och motion med förflyttningen, är strandpromenaden en utmärkt transportväg.

Förutom det service- och nöjesutbud som hör städer till, finns intressanta museer att besöka. Länsmuseet exempelvis, med landets största samling av konstnären John Bauers konst. Tändsticksmuseet är också mycket speciellt, och väl värt ett besök. Det hittar man i det gamla fabriksområdet nära centralstationen.

När kroppen har fått nog av asfalt och stadspuls kan det vara välgörande med ett besök i Rosenlundsbadet, som ligger på några minuters promenad från campingen. Restaurang med fullständiga rättigheter, café och butik finns på campingen.


Göteborg

O39, Lisebergsbyn Kärralund
Olbersgatan 9, 416 55 Göteborg
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 200, varav 152 med el.

Så här års är Liseberg ett besöksmål av rang, med Jul på Liseberg. Då badar nöjesparken i ljus, mängder av små bodar säljer juldelikatesser, hantverk och annat som hör julmarknader till. Julgranarna står på parad, glöggdoften letar rätt på varje näsborre, de öppna eldarna får besökarna att samlas i ring.

Lisebergsbyn erbjuder Julpaket Camping, där övernattning, entréer och lite andra förmåner är inkluderade i priset. Mer information: www.liseberg.se

Campingplatsen Lisebergsbyn ligger i stadsdelen Kärralund. Sex-sju minuter tar det att gå till spårvagnshållplatsen. Lika många minuter till, så kan man stiga av utanför Lisebergs entré och efter ytterligare ett par spårvagnshållplatser står man mitt i stan – på Avenyn.

Trots det centrala läget gränsar campingen till Delsjöns naturreservat, som har motionsspår, vandringsleder och skön skogsluft.

Utöver campingplatsers traditionella servicefaciliteter erbjuder Lisebergsbyn frukostbuffé till sina gäster dagligen.

Linköping

E28, Glyttinge Camping
584 37 Linköping
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 175, varav 131 med el.

Sevärt är förstås Gamla Linköping, en alldeles egen del av staden med kullerstensgator och byggnader som bevarats från gamla tider. Här finns hantverkare, butiker och en småstadsidyll som den såg ut i början av förra seklet. Avsikten när Gamla Linköping skapades var att berätta om gångna tider. Som att skapa ett ”Skansen för Östergötland”, hette det.

Glyttinge Camping ligger cirka fyra kilometer från centrum. Sju-åtta minuters promenad därifrån finns hållplatsen, varifrån man kan åka kommunalt till centrum. Därinne finns bland annat ett av Sveriges största köpcentrum, med ett 70-tal butiker. Centralt i stan finns också simhall med äventyrsbad.

Busfabriken är ett besöksmål för de yngre, ett lekpalats för barn mellan 1 och 13 år. Öppet alla dagar utom julafton.

Stockholm

A3, Ängby Camping
168 50 Bromma
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 160, varav 100 med el.

Ängby Camping ligger cirka tio kilometer från Stockholms innerstad, men tunnelbanan finns på 7-8 minuters gångavstånd från campingen. Med den når du centrala Stockholm på cirka 25 minuter.

B1, Rösjöbadens Camping
192 56 Sollentuna
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 225, varav 125 med el.

Campingen ligger i ett naturområde vid sjön, med närhet till sköna skogspromenader. Till centrala Stockholm är det 15 kilometer, en sträcka som tar cirka 30 minuter med allmänna kommunikationer. Buss går strax utanför campingen, sedan blir det tunnelbana eller pendeltåg till city.

B21, Stockholm SweCamp Flottsbro
141 32 Huddinge
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 78, varav 58 med el.

Liksom Rösjöbadens Camping ligger Flottsbro Camping halvannan mil från centrum. Campingen är belägen i ett friluftsområde med gott om möjligheter till uteaktiviteter, bland annat finns där skidbacke.

När du vill ta dig till stan kan du åka med buss som går utanför campingen, fyra turer per dag under lågsäsong, till pendeltåget. Det tar sedan 15 minuter in till Stockholm city.

FC409, Flaten Camping
Flatenvägen, 128 30 Skarpnäck
Hemsida: www.nordiccamping.se

Antal platser: 60, varav 50 med el.

I Stockholms sydligare region finns Flaten Camping, cirka fyra kilometer sydost om Globen närmare bestämt. Det är 200 meter till busshållplats, och det är täta förbindelser till tunnelbanestationerna Gullmarsplan och Slussen.

Uppsala

C12, Fyrishov Stugby och Camping
753 33 Uppsala
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 112, varav 67 med el.

Campingen ligger i Uppsalas norra stadsdelar, med promenadavstånd till centrum. I direkt anslutning till campingen ligger Fyrishovs bad- och sportanläggning. Där finns ett stort äventyrsbad i en varm och tropisk miljö, banor för motionssim och relaxbad, gym och massage.

Utöver stadsbesöket finns alltså goda möjligheter att pyssla om sig själv, få rekreation och återhämtning från den vanliga vardagen.

Östersund

Z11, Östersunds Stugby & Camping
Krondikesvägen 95, 831 46 Östersund
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 254, varav 153 med el.

Har du inte besökt Jamtli bör det stå på listan över kommande besöksmål. Jamtli är ett friluftsmuseum med historiska miljöer både ute och inne. Det är öppet hela året, med undantag för enstaka dagar. Utställningar och aktiviteter av olika slag arrangeras under olika tider på året.

Även Östersund har en stor badanläggning, som heter Storsjöbadet och ligger strax intill campingen.

Till centrum är det tre kilometer. Tre busslinjer trafikerar sträckan, och campingen har egen busshållplats precis utanför området.

Umeå

AC12, First Camp Umeå
Nydalasjön 2, 906 54 Umeå
Hemsida: www.camping.se

Antal platser: 449, varav 324 med el.

Campingen ligger i utkanten av staden, i ett naturskönt område som ger skön rekreation bara av att vistas i. För den som vill vara fysiskt aktiv finns el-belysta skidspår, liksom slalombacke i närheten. Pimpelfiske är också ett sätt att idka uteliv i den här miljön.

Den här campingen fyller också kriterierna för stadsnära lägen, då det tar 10 minuter med buss från campingen in till centrum. Det är ett gemytligt småstadscentrum där allt ligger inom räckhåll. Att det dessutom ligger i nära anslutning till Ume älv ger en speciell karaktär.

FC588, Umeå Camping Bella Vista
Tegelbruksvägen 1, 907 42 Umeå
Hemsida: www.umeacamping.se

Antal platser: 40, varav 20 med el.

Campingen har ett unikt läge, precis intill älven. Den ligger dessutom granne med Gimobageriet, vilket gör att doften av nybakat bröd är karakteristiskt på den här platsen. Och jodå, det går att beställa frukostbröd direkt från bageriet!

En cykelbana följer älven rakt in till centrum, en sträcka på fyra kilometer. Nu är det kanske inte så lyckat att cykla om snön har hunnit lägga sig, men en promenad utmed älvkanten är inte fel det heller.

Vi har tillåtelse att hämta bilder på hemsidan, om det funkar tekniskt. I annat fall kan de NOG ordna någon bild.

Kiruna

FC177, Camp Ripan
Campingvägen 5,
981 35 Kiruna
Hemsida: www.ripan.se

Antal plaster: 90, varav 70 med el.

”Du behöver inte välja mellan stad och vildmark. På Camp Ripan får du både och.” Så står det skrivet om den här campingen. Den ligger mitt i centrala Kiruna, men på höjden där naturen tar vid.

Kiruna är mycket speciellt, eftersom hela stan ska flyttas. Därför finns nu särskilda stadsguidningar, guidade turer i gruvan bland mycket annat att se och göra här långt uppe i norr.

Av: Ingela Svenson

Vintercamping i stan
Vintercamping i stan

Rulla till toppen