Norska Beitostölen passar alla

Norska Beitostölen passar alla

Publicerad

På fjällmassivet Jotunheimens södra sluttning ligger skidorten Beitostölen, ett riktigt vinterparadis. Snösäkert, nästan som en skidby i Alperna känns denna familjevänliga skidort.


Bild 309798

Man kan säga att vägen slutar vid Beitostölen, för bara någon mil bort vid bergspasset Valdresflya är det avstängt under vintern.

Campingen ligger utefter vägen i byn, en stor anläggning fullproppad med säsongsgäster.

Vi får en plats nära det äldsta av de två stora timrade servicehusen. Därmed har vi nära till kök och tvättstuga med torkmöjligheter för blöta skidkläder. Därtill är det gott om duschar, toaletter och enskilda tvättrum.

De röda klinkerplattorna på golvet är varma och sköna för bara fötter. Varje kväll är bastun uppvärmd, det finns en på både dam- och herrsidan. Handikapptoaletten ser mycket ändamålsenlig ut.

Bild 309797
Receptionen vid Beitostölens Camping smälter fint in i miljön.

Det senast byggda servicehuset ligger längre in på campingen, och det imponerar. Vatten porlar i en springbrunn och gulmålade dörrar leder till familjebadrum, handikappbadrum, skötrum med barndusch, relaxrum med massagestol och två typer av bastu.

I det här huset använder du ett betalkort som du har laddat med pengar i receptionen, medan det är fem- eller tiokronor i det äldre huset. I receptionen kan du även köpa kioskvaror, saneringsvätska och skidvalla. Mer behövs inte, för rakt över landsvägen ligger ett köpcenter med bland annat mataffär och bageri.

Bild 309796
En typisk norsk vintercamping där varje gäst har en liten farstu av trä istället för förtält. Men det finns gott om utrymme för tillfälliga gäster också.

Utanför campingen går en cykel- och gångbana som sträcker sig cirka en kilometer åt både norr och söder. Fortsätter man åt norr ändas den vid skidliftarna i Beitostölen Skisenter. Gångbanan följer stora vägen, och det är nära centrum vi får känslan av alpby.

På båda sidor tornar vackra trähus. Restauranger, caféer, presentbutiker, sport- och klädaffärer ligger vägg i vägg i markplanen. Här finns också post, bank och turistbyrå.

I ändan på byvägen ligger magnifika hotell Radison SAS. Bergssluttningarna ser ut som på svenska skidorter, fyllda av timrade sportstugor. Fast vi har inte den motsvarighet till bergstoppar som likt vita marängtoppar möter himlen vid horisonten. Det är oändligt vackert!

Regelbundet går skidbussar från campingen. Det första liftområdet ligger mitt i Beitostölen med nio olika liftar och ännu fler nedfarter. Två sittliftar går till elvahundrametersnivån. Pisterna är gröna, blå och röda och de anses vara mycket familjevänliga. Det finns också ett särskilt område för snowboardåkning.

Bild 309795
Barnen i skidskolan tycktes har riktigt roligt.


En handikappad kille kommer farande på en ”Sit Ski”. Han berömmer personalen för att vara mycket hjälpsamma vid liftarna, och säger att det över lag är en positiv inställning till vintersport för handikappade i Norge.

Bild 309794
Vår promenad till Alpinsentret var kantad med vackra miljöer.

Vill man ha vassare skidåkning fortsätter man till Beito Alpinsenter sex kilometer bort. Vi promenerar dit. Vilken promenad! Vägen är kantad av knotiga björkar och i fjärran syns den vidunderliga utsikten över Raudalen med Jotunheimens fjällmassiv i bakgrunden. Raudalen är ett dialektalt ord för den röda dalen. Det sägs att bergarten lyser röd i solen om sommaren.

Bild 309793
Christian är kocken som förser skidåkarna med våfflor eller en rykande het toddy i sportstugan vid Alpinsentret.

Den sista biten känns riktigt dryg och när vi kommer fram sjunker vi tacksamt ner i den trivsamma stugan vid Beito Alpinsenter. Här serveras våfflor, korv och varma drycker och i spisen värmer en härlig brasa.

Det finns en parkeringsplats som är gratis och två liftar som ränner iväg uppför bergväggen. Här kan man åka svart pist och off pist i pudersnö. Här är även godkända backar för världscupen i Telemarkåkning. Det finns också möjlighet till isklättring.

Sällan njuter vi så mycket som när vi går en tur på skidor, gärna med medtagen matsäck. I Beitostölen är skidspåren som en dröm. Under flera år har världscupen i längd haft sin första tävling för året just här, med start på VM-stadion strax nedanför campingen. Och härifrån finns skidspår i tre olika färger och i distanser från ett par kilometer till 17 kilometer.

Totalt finns det cirka 150 kilometer preparerade längdspår, varav ett är kvällsbelyst till klockan 22.00. Vill man ge sig ut på tur mot Jotunheimsmassivet kan man finna 32 kilometer rösade leder. Vid VM-stadion är det också en skyttearena och här avgörs världscuptävlingar i skidskytte.

Cirka en kilometer söderut ligger Hälsocentret, en unik anläggning för handikappade skapad av paret Erling och Anna Stordahl. Erling var riksbekant i Norge. Under hela sitt liv reste han runt som artist för Norges Blindeförbund. År 1962 ordnade han en skidkurs för blinda i Beitostölen och detta blev upptakten till det centra som finns idag. Det är en mycket modern anläggning som uppmärksammats i hela världen och blivit förebild för liknande i såväl USA som Japan.

Bild 309792
De storslagna glasmålningarna i Lyskapellet.

När paret Stordahl dog i slutet på 1990-talet hade de förverkligat många drömmar, men en fanns kvar. Det var att bygga ett kapell. Nu bildades en stiftelse som skulle verka för tillkommelsen av en kyrka. I oktober år 2000 invigdes Lyskapellet i närvaro av bland annat prinsessan Märtha Louise.

Kapellet har ett runt rum klätt med träbänkar i blått och ett glasfönster från golv till tak. Otroligt vackert. Vid ingången ligger instruktioner och en fjärrkontroll, så vill man sitta ner och lyssna på klassisk musik så går det bra.

I anslutning till Hälsocentret finns ett stort badhus som är öppet vissa dagar för allmänheten. Under sportlovsveckorna utökar de tillgängligheten. Det finns en stor 50-metersbassäng och en härlig bassäng med 34-gradigt vatten.

Förgyllde tillvaron gjorde också slädfärderna, fackelprydda slädar som drogs av hästar, och med påpälsade turister under skinnfällar som passagerare. Priset var 200 kronor för vuxna och 100 kronor för barn, men stämningsfullt var det även för oss som bara tittade på.

Bild 309791
Norska förtält ser lite annorlunda ut mot våra svenska i tyg.

Camping
Beitostölen Hytter & Camping
N-2953 Beitostölen
Norge

Telefon 0047-61 34 11 00
Hemsida: www.pluscamp.no

Pris vid vårt besök: 200 Nkr inklusive el.
Avgift för dusch.

Vinterprogram
Från Annandag jul till Valborgsmässoafton är det olika aktiviteter för turisterna. Man kan äta viltgryta i kåtor, delta i kälkåkning, gå på fondueafton, höra artister på After Ski och åka hundspann. Speciella barnaktiviteter som tecknad film och barnscooteråkning finns också. En del är gratis medan en del aktiviteter kostar pengar. En kväll i veckan är det program i Lyskapellet med sång och en stund för eftertanke.

Bad
På Hälsosentret finns badhus med 50-metersbassäng och en stor bassäng med 34-gradigt vatten.
Pris 70 kronor för vuxna och 50 kronor för barn.
På Hotel Radisson SAS finns 25-metersbassäng och barnbassäng.
Pris 90 kronor för vuxna och 60 kronor för barn.
Familjebiljett för två vuxna/två barn kostar 150 kronor på Hälsosentret och 250 kronor på Hotel Radison SAS.

Avstånd
Karlstad - Beitostölen 446 kilometer
Göteborg - Beitostölen 561 kilometer
Stockholm - Beitostölen 744 kilometer

Webbadress:
www.beitostolen.com

(Ur Husvagn & Camping nr 2/2008)

Av: Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206