En svunnen epok

En svunnen epok

Publicerad

Sveriges bäst bevarade backstugumiljö heter Åsle Tå. Här står stugorna kvar på samma plats som när de tjänade som bostäder ända fram till början av 1900-talet.

Bild 309800
De tjugotalet stugorna som finns vid Åsle Tå ligger inbäddade i en vacker grönska.

I Västergötland finns många ”krumelurer”, blåvita vägmärken som visar till historiska sevärdheter. En visar vägen till Åsle Tå, ett trevligt andningshål när du vill göra ett stopp i resandet och som därtill har ett mycket bra och prisvärt café.

Åsle Tå ligger en mil öster om Falköping. En tå var inte så ovanligt i svenska byar på 1800-talet. Det var en sorts allmänning där fattigt folk, som gick på dagsverke, föstes ihop att bo i små stugor. Marken användes av byns befolkning, vilka lät sina djur beta där. Genom Åsle Tå ringlar sig en liten bäck som kom väl till pass för kreaturen en gång.

Enligt gamla kyrkböcker föddes det första barnet på Tån år 1774. Sedan växte befolkningen, så att det i slutet av 1800-talet var ett 20-tal hus och cirka 85 personer. Det är svårt att förstå att det bott människor i en del av husen ända in på 1900-talet. När hembygdsföreningen bildades 1923 beslutades att bebyggelsen i Tån skulle bevaras. Meningarna var dock delade eftersom många tyckte att det bara var ett monument över den svenska fattigdomen.

När jag går på Tån en ljuvlig försommardag och hukar mig för att titta in i den ena stugan efter den andra, skänker jag hembygdsföreningen en tacksamhetens tanke. Fortfarande är det ideella krafter som ser till att stugorna kan ses av besökare. Det luktar såpa från golvtiljorna och spetsgardinerna i fönstren är nystrukna. Utanför en del husknutar växer riddarsporre, akvileja och löjtnantshjärta i välansade rabatter.

Stugorna har namn efter folk som har bott i dem och den äldsta heter Majes. Det är en liten ryggåsstuga som var soldattorp i en grannsocken innan den flyttades till Tån i mitten av 1700-talet. När ägaren av Majes stuga på 1800-talet lät sätta in nuvarande stora gavelfönster, lär det ha lett till förlöjligande av grannarna som kallade det hela för högfärd. Det är alltså ett stycke byggnadshistoria att skåda i stugbyn.

Det finns ett litet häfte att köpa i caféet och för bara några kronor kan du läsa anekdoter om livet i stugorna och därmed blir promenaden genom Tån ytterst levande.

I en av de låga röda stugorna inryms redskap och verktyg, som skänkts från olika håll. Detta hus kallas förstås för Museet. Smedjan är en rekonstruktion av en gammal smedja. När vi tittar i de olika stugorna märker vi att det måste ha funnits en otrolig yrkeskunskap bland de fattiga människorna som levde här.

Här finns spår av skomakare, skräddare, möbelsnickare och många andra yrken. Passar du på att gå med på en guidad promenad får du en mycket målande berättelse om livet på Tån.

Lantbruksmuseet uppfördes 1982 och även det är ett resultat av Hembygdsföreningens idoga arbete att samla och dokumentera föremål. Och vad kan passa bättre än ett museum om jordbruket mitt på Falbygden. Hägges Kvarn bredvid lantbruksmuseet var i bruk in på 1950-talet och rekonstruktionen visar hur den såg ut vid sekelskiftet.

FAKTA

Öppettider och inträde:
1 maj - 31 augusti
Alla dagar 10-18, onsdagar till 21.

Vuxna 40 kronor
Barn 20 kronor

Hitta hit:
Från Jönköping (riksväg 47) är det skyltat 6 km innan Falköping.
Från Skövde är det infart till vänster vid Flygfältet strax före Falköping.

Parkering:
Det finns bra parkeringsmöjligheter och det är inga problem för fritidsfordon att stanna. Närmaste camping finns på Mösseberg i Falköping.

Mer information:
Webbsida www.asleta.se
Telefon 0515-360 48

Av: Catharina Höglund Foto: Lars Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206