Upptäck Oberösterreich

Upptäck Oberösterreich

Publicerad

I Oberösterreich finns mycket att upptäcka för både nyfikna kulturresenärer och barnfamiljer.

Vi blir fullkomligt överrumplade av det lugn som möter oss så fort vi byter strandpromenadens pulserande rytm i Gmunden, mot en tur med en av stadens utflyktsbåtar på Traunsee. Solen skiner från en klarblå himmel och sjöns blågröna vattenyta krusas i den svaga vinden.

Bild 309836
En tur på Tauernsee är nästan något av ett måste när man gästar Gmunden.

Det enda som hörs upp till oss på övre däck är ett svagt brummande från motorerna och ett stilla skvalp kring kölen. På avstånd ser vi flera små badstränder, dekorerade med färggranna badlakan och soldyrkare i baddräkter av senaste snitt och modefärger. Vattnet i sjön är förhållandevis rent och duger gott som livsrum åt de foreller som står för merparten av de filéer som stadens restauranger vill locka oss besökare med.
Bild 308883
Vi passerar stadens berömda Seeschloss, på en liten ö ute i sjön förbunden med stranden genom en lång träbro. Slottet är en av landets största sevärdheter, inte så mycket för sin skönhets skull som för det faktum att det är inspelningsplats för en av Österrikes populäraste såpor, ”Schlosshotel”.
Bild 308882
Många besökare blir besvikna när de kommer in på slottsgården på Seeschloss i Gmunden och finner att de inte alls känner igen sig från den berömda TV-såpan.

Många besökare återvänder dock besvikna efter besöket, då vare sig hotell eller personal ”känd från TV” står att finna. Själva föga intresserade av vare sig svenska eller österrikiska såpor blir vi ändå imponerade av det lilla slottets fantastiska läge, fast inte mer än att vi ganska snabbt avviker för ett besök på Konditorei Baumgartner. I skuggan under en parasoll släcker vi törsten med en iskall öl och hungern med en lunch baserad på en av de nyss nämnda forellfiléerna.

När vi kom till Oberösterreich dagen innan tillbringade vi större delen av denna i staden Wels och dess omgivningar. En stad med gedigna anor, då den redan år 120 e. Kr fick stadsrättigheter i det romerska imperiet under namnet Ovilava.

En historia som också kommer till uttryck i det av stadens två historiska museer som just behandlar den romerska tiden. Under sent 800-tal byggdes den första kristna kyrkan på plats och på den vägen är det. Ståtliga palats minner om dess storslagna historia - även om makthavarnas storslagna boningar idag har en mera officiell funktion - bland annat som historiskt museum.

Bild 309835
Lite då och då möts vi av denna typ av förbud.

Wels är idag regionens mest framstående handelsstad - vilket inte minst accentueras av dess gigantiska mässområde. Använd gärna dess parkering när du gästar staden.

Klockan två befinner vi oss i det närbelägna samhället Lambach för att delta i en guidad tur genom dess tusenåriga Benedictinerkloster. Berömt framför allt för de fantastiska fresker som upptäcktes så sent som på 1960-talet.

Och att fresker är unika förstår vi, då en deltagare i vår besöksgrupp är en rysk ikon- och freskmålare, som på knagglig tyska kompletterar guidens kunskap om dess symboliska betydelse med sin skicklighet om hur de gamla mästarna rent tekniskt gått till väga för att skapa mästerverken.

Ibland har man tur! Själva kan min fru och jag (som glada amatörer) inte frigöra oss från det faktum att vissa av bilderna är nog så lika de uttrycksformer som Pablo Picasso uppvisar i sina tidiga verk. Men ta nu för all del inte detta som intäkt för att han varit på plats i Lambach och plankat ett antal motiv.

Hur som helst, målningarna är helt fantastiska, och man förstår det stränga fotoförbud som råder i det restaurerade rummet. Hela klostret har i övrigt genomgått en fullständig restaurering under senare år, vilket gör att bladguldet lyser med en sällan skådad lyster i den barockinspirerade arkitekturen.

Bild 309834

På en höjd i utkanten av den lilla byn Pichl bei Wels finns en speciell liten restaurang som heter Alten Troadkasten och som enbart serverar egna produkter - företrädesvis baserade på fläskkött. Lägg därtill att de tillverkar en egen most, vilket här i Österrike betyder cider, alltså en äppelbaserad dryck som i vårt tycke mera släcker törsten än smakar gott.

Riktigt gott var däremot den tallrik med kalla charkvaror som vi avnjöt medan vi satt i den nedgående solens sken och såg ut över det öppna kuperade jordbrukslandskapet. Klockan tio fanns vi sedan på plats i det närbelägna lilla samhället Krenglbach för att tillsammans med dess invånare fira Sonnwerdenfeir, en urgammal tradition som firas en lördagskväll i midsommartid.

På en äng har man tänt en stor eld, ställt ut bord och stolar och sedan omgärdat det hela med kulörta lampor i mängd. Här samlas man sedan för att under glada former umgås, äta korv och skölja ner dessa med öl och vin. Timman är sen när den sista gästen går hem i den ljumma natten.

Själva bor vi föredömligt nära, då husbilen står parkerad just intill på parkeringen till samhällets stolthet, Schmiding Zoo. Det går bra att göra det, om man frågar i receptionen och, som väl en god uppfostran bjuder, besöker den fantastiska anläggningen som ett tack för gästfriheten. Och tro mig - det är inget offer!

Bild 309833
På många ställen kommer vi besökare i verklig närkontakt med djuren på Schmidings Zoo.
Nästkommande dag viker vi en stor del av dagen åt besöket i djurparken. Djurpark förresten, den relativt nya avdelningen Aqua Zoo, som förutom vattenälskande djur och fiskar i ett jättelikt akvarium även har en avdelning som skildrar evolutionen på ett helt fantastiskt sätt, måste vi faktiskt betrakta det som någonting mera.

Då jag träffar ägaren Josef Pühringer, berättar han att det är en stor satsning som gjorts, naturligtvis för att bli än mera konkurrenskraftiga, men också för att det är ett ämne som ligger honom själv varmt om hjärtat. Och visst blir vi imponerad - inte minst av de helt fantastiska modeller som gjorts av allt från förhistoriska kvastfeningar till dinosaurier och flygödlor i full skala och med en detaljrikedom som förbluffar.

Vilket ställe för alla er som har dinosaurieälskande barn och ungdomar med på resan! Jag lovar ni blir sommarens hjältar om ni låter dem besöka anläggningen och får en chans att imponera på er med sina specialkunskaper. Att det dessutom finns stora lekplatser och tusen djur med allt från sibiriska tigrar till tropikhus med apor, ormar och värmeälskande kräldjur, det får man väl närmast se som en bonus i detta sammanhang.

Klockan nio på kvällen finns vi på plats vid Ledereturn i Wels, stadens enda kvarvarande torn - av de fyra som byggdes 1320. Vi har stämt möte med stadens nya ”Nachtwächter”, en turistisk satsning som erbjuder en guidad tur genom den gamla stadens centrala delar - och historia.

Bild 309832
Nattvakten Hubert Krexhammer.

På fredagar utgår alltid en tur vid åttatiden, men övriga tider får man boka guidningen på stadens turistbyrå. Hubert Krexhammer, som guiden heter, kommer i full utstyrsel, med trumpet och allt. Och han är en verkligt trevlig kille, som utöver sina enorma kunskaper om stadens historia också sprider glädje och entusiasm omkring sig. Snacka om att vara ambassadör för sin stad!

Efter besöket i nyss nämnda torn vidtar en dryg timmas promenad längs trånga medeltida gator och gränder, med Hubert - hela tiden berättande och ibland även sjungande. En perfekt avslutning på några dagars trevlig vistelse i en trakt som i alla fall för oss tidigare har varit i det närmaste okänd.

Bild 309831

Fakta Oberösterreich

Österrikiska turistbyrån:
Hemsida: www.austria.info
Telefon: 02 00 896262
E-postl: stockholm@austria.info

Internet:
Oberösterreich: www.upperaustria.at
Wels: www.wels.at
Gmunden: www.gmunden.at www.virtualtourist.com
Zoo Schmiding: www.zooschmiding.at
Alten Troadkasten, Pichl bei Wels: http://doris.ooe.gv.at

Campingar i närområdet:
Camping Tirolerhof, Gallspach
Hemsida: www.eurocampings.se

Camping & Gästehaus Schweizerhof:
Hemsida: www.rentocamp.com

Ställplats:
Camping Schatzlmühle, Scharnstein
Hemsida: www.upps.at

Av: Staffan Knutsson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206