Cinque Terre - fem italienska byar

Cinque Terre - fem italienska byar

Publicerad

Vandringen genom nationalparken Cinque Terre blev vårt bästa resminne från Italienresan 2008. En balsam för kropp och själ, en naturupplevelse som nästan inte går att sätta ord på.

Vi är på väg så sakteliga, i ordets rätta bemärkelse, längs väg nummer ett norr ut. Vi kommer söderifrån och har passerat Rom för någon timma sedan. Att färden går långsamt beror på vår envishet att fara parallellt med autostradan. Det gör vi dels för att det kostar mellan sex och tolv kronor extra per mil om man far på den men också för att vi är nyfikna.

Vi vill helt enkelt ta del av folklivet i städerna och byarna som den mindre vägen letar sig igenom. Men det är inget för den otålige! I Carras kantar marmorföretagen vägen och ett stenkast bort reser sig klipporna, vars ädla sten vi ser skimret av. En av de sista städerna vi passerar innan vi kommer till La Spezia är Massa. Vi kommer säkert att minnas namnet länge, för här växer en massa apelsiner. Ja, vi har sett apelsinodlingar under hela resan, men här har man gjort en allé rakt igenom staden av träden som dignar av sina orange frukter.

När vi kommer till La Spezia har vi nyss lämnat Toscana, som för många svenskar bland annat är liktydigt med den goda italienska maten, och kommit in i Ligurien. Efter att ha rest genom landet förstår vi att varje landskap med stolthet visar upp sina egna specialiteter och att maten tycks vara av stor vikt för varje italienare.

Ligurien är den del som likt ett u (cirka 35 mil) följer stranden i Genuabukten, där Genua ligger i mitten. Liguriernas kök har fått namnet ”cucina del ritorno” som betyder återvändarnas kök. Här utmed havet har livet till stor del bestått av fiske, och fiskarhustrurna har lagt vikt vid att göra extra delikat och näringsriktig föda åt sina män när det återvänder från havet.

Ligurien är också känt för sitt goda vin. I terrasser på sluttningen längs Medelhavet växer bland annat Dolcettdruvan, som finns omskriven från trakten sedan 1300-talet. I Ligurien kallas druvan för Ormeasco. Det mest kända vinområdet i Ligurien är Cinque Terre.

Bild 308896

På en sträcka av cirka en mil ligger fem små byar (cinque terre) och ovanför dem ligger vinodlingar i terrasser på sluttningen. Arbetsförhållandena för vinbönderna är minst sagt svåra, men man lär ha odlat vin här sedan antiken då greker och etrusker invandrade med druvor i bagaget. Alltså har man lärt sig att handskas med terrängen. Det får vi snabbt ett bevis på när vi lämnat La Spezia.

När vi kör igenom staden vet vi två saker; vi skall till nationalparken Cinque Terre och det lär finnas campingmöjlighet i Levanto som ligger vid norra ändan av området. Så ser vi den bruna skylten (sevärdhet) med namnet Cinque Terre och följer den. Det visar sig att det kanske inte är vad vi borde gjort, de flesta ser på nationalparken till fots eller från båt men nu tar vi oss rakt igenom med bil.

Vägbanan är okej och det är hyfsat brett för det mesta, men vi far från havet upp på dryga 700 meter och det är så brant att bilen stundom drar sig upp på ettan. Jag är en pratglad hustru som flitigt kommenterar allt vi passerar, men nu är jag stum och lätt kallsvettig. Det är nu vi ser de första tecknen på vinböndernas klurighet. Överallt på sluttningarna löper metallskenor på vilka det sitter en stol och några korgar att lasta druvor i.

Med dessa anordningar kan man få ner druvorna till båtar eller få upp dem till husen där man idag lastar på bilar men en gång i tiden på åsnor. Det är åsnestigarna som numera kommit att bli av så stor betydelse för nationalparken.

Vi tar alltså vägen rakt igenom Cinque Terre utan att hitta någon camping och knappt någon parkering heller. Har man en jättestor husvagn skall man definitivt inte köra efter några bruna skyltar utan välja väg ett eller motorvägen förbi området. Vi kommer dock lyckligt fram till Levanto, en liten småstad som gömmer sig i en Medelhavsvik nedanför bergssluttningen. Vi kör lite hit och dit innan vi bestämmer oss för att svänga in på en camping som ser lättillgänglig ut, Albero d’Oro.

Det skulle finnas två campingplatser hade vi hört, men nu har vi sett skyltar till sex och därtill finns det en ställplats mitt i centrum, men där är det redan fullsmockat med husbilar. Vi har tur med camping, för vi kommer in som i en trädgård omgärdad av en mur klädd i den grönaste av murgrönor. Platserna på grönt gräs är inte stora men maken lyckas i alla fall backa in oss mellan träden. Servicehuset är mycket fräscht och varmvattnet i duschen är fritt. Det finns bara en vanlig toalettstol men många ståtoaletter. Efter nästan tre veckor på olika campingplatser söderut är det inget som förvånar längre.

Ingen av de två kvinnliga campingvärdarna talar engelska, men jag lyckas ändå få fram min fråga om morgondagens väder.
- Bello, bello säger de och skrattar.
Och så långt räcker även mina italienska kunskaper, vi kan vänta oss fint väder ännu en dag.

Vi stiger upp tidigt och börjar förbereda oss för det som gjort Cinque Terre så berömt, vi skall vandra genom fem byar. Och det visar sig vara väl tillrättalagt för att även en främling skall kunna företa sig detta. På campingen får vi ett litet kartblad och det innehåller all den information som vi behöver. Eftersom Levanto ligger cirka en mil från nationalparken får man ta sig dit antigen till fots, med tåg eller med båt. Vi väljer det som jag tror de allra flesta gör, tåget. Vi köper varsin endagsbiljett som inkluderar inträde till nationalparken. Vi stämplar nogsamt biljetten i den gula automaten på perrongen, eftersom vi hört talas om att man kan få böta om man missat detta.

De fem byarna som mer eller mindre hänger på bergväggen över Medelhavet heter från norr till söder Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. På kartan finns massor av röda vandringsstigar kors och tvärs på sluttningen och så en blå stig som löper längs med havet och går genom byarna. För den blå stigen står angivet exakt hur långt det är mellan varje by och hur lång tid man uppskattar att det tar att gå de olika sträckorna. Att gå hela vägen beräknas ta fem timmar.

Bild 308895

Vi bestämmer oss för att ta tåget längst bort till Riomaggiore och sedan gå hemåt så långt vi orkar. Från alla byarna går tåget med flitiga stopp och båten lägger också regelbundet till på alla ställena utom i Corniglia. Tågresan är mindre angenäm, Stockholms tunnelbana i rusningstrafik är en barnlek mot detta. Det är bara så otroligt mycket folk och lika många ryggsäckar, det är inte utan vi blir fundersamma på vad som väntar.

Vi far genom tunnlar och efter fyra täta stopp är vi snart ute i friska luften och kan blicka upp mot en azurblå himmel med en sol som gör Medelhavet till ett turkosskimrande glitterark. Vi följer strömmen av gympadojjor och ryggsäckar och snart kliver vi igenom porten till Via dell’Amore, kärlekstigen, som delen av vandringsleden mellan Riomaggiore och Manarola kallas. Vi förstår snart varför och det är nu som vokabulären tryter. Vi går på yttersta kanten längs havet och vänder jag på mig ser jag husen i Riomaggiore hänga hopflätade i varann på sluttningen.

Bild 308894
Till och med i kaktusarna har man ristat in sina namn längs kärleksstigen.

Målade i nyponrosa, vaniljbeige, pistagegrönt och kaffe utgör de en tavla som förstummar. Via dell’Amore tar mindre än en halvtimma att gå och är faktiskt möjlig att gå med barnvagn eller rullstol, vilket följande sträckor definitivt inte är. Vi kommer att gå hela vägen till Monterosso al Mare och själva gångtiden för oss 60-plussare med ordinär kondition blir precis fem timmar. Men man måste lägga till tid för att njuta av besöken i de olika orterna. Nu undrar du hur det blev med allt folket kanske, jo på något vis sprider vi ut oss även om man får stanna upp ibland när det tjockar till sig längs stigen, men det känns inte besvärande att vi är så många.

Picknickställena räcker för alla och det råder en god atmosfär under promenerandet. Vi har som många matsäck med oss, men förutom dryck är det naturligtvis inte nödvändigt. I varje ort finns det gott om små mysiga restauranger, gelaterior och pizzerior. Fast den här dagen, 25 april, är det knappt man hittar en sittplats. I Vernazza har vi turen att få varsin stol för att inta en kopp kaffe. Den 25 april, befrielsedagen, är helgdag i Italien. En minnesdag sedan 1945. Det är säkert orsaken till att det är extremt mycket folk både på vandringsleden och på campingplatserna.

Bild 309849
Det är trångt och härligt i Vernazza.

Vi ägnar mest tid åt att titta i Manarola, Corniglia och Vernazza och även om de utifrån havet ser ganska lika ut, så har de var och en sin prägel. Men en sak har de gemensamt, smala gränder, trappor, hängande tvätt och små mysiga butiker. De är alla som hämtade ur en sagobok. Har du svårt att gå i trappor är promenaden inget att tänka på.

Vi strävar upp och vi strävar ner och trappstegen består mest av stenar som naturen givit. Men det är mödan värt. Ibland går vi genom olivlundar, ibland kantas stigen av vilda blommor, och ibland går vi mellan berg och hav. Men det är bara vid några få ställen som det känns lite obehagligt, vi möter faktiskt många barnfamiljer. När vi kliver av det överfulla tåget i Levanto summerar vi en fantastisk dag!

Bild 309848

Kom ihåg!
Det finns gott om campingplatser och stor ställplats i Levanto
Stämpla tågbiljetten på stationen
Det är bara sträckan Riomaggiore-Manarola som är framkomlig med barnvagn eller rullstol.
Ge dig inte in med bil i byarna. Använd tåg, båt eller fötterna!
Kartor och all information du behöver ha för att vandra, finns på campingplatserna.

De fem byarna:
1. Riomaggiore
2. Manarola
3. Corniglia
4. Vernazza
5. Monterosso

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206