Campa Gotland runt

Campa Gotland runt

Publicerad

Ön är känd för sin skönhet, alla sevärdheter, bad och nöjen, men hur är det att komma som campare till Gotland? Förra sommaren for vi Gotland runt och svängde av vid varenda campingskylt vi såg.

Vi fann 26 platser, och det var en märklig upplevelse att inventera campingbeståndet på Sveriges största ö. Visst hittade vi flotta servicehus och storslagen havsutsikt, men vi fann också anläggningar som mera påminde om vår ungdoms semestrar på 1960-talet.

Det är inget fel att stå bakom ett träplank och duscha, det gör mig bara nostalgisk och jag får en påminnelse om det som verkligen var camping en gång i tiden. Men priset bör vara därefter.

Under vår rundresa bestämde vi oss för att dela ut ”solar” till platserna. En plats som vi tyckte verkade riktigt trivsam och välordnad skulle få fem solar som mest. Det skulle inte vara en minutiös besiktning som den Campingpatrullen brukar göra, utan en mer allmän bedömning.

Av tidsskäl kunde vi heller inte utvärdera sådant som säkerhetsaspekter, möjligheter för handikappade och miljösituationen. Men vi tänkte på följande:

Priset husvagn/husbil på högsäsong
Läget
Standard i servicehusen
Lekplats
Allmänna intrycket av skötseln

1. Fritidsanläggningen Kneippbyn ligger fyra kilometer söder om Visby och det är fin cykelbana hela vägen. Den främsta orsaken till att man skulle campa här torde vara att man har barn som vill leka i Pippis Sommarland eller Badlandet, vilka båda dock kräver en inträdesavgift. Det är inget fel på servicehusen, ett är riktigt nytt och flott och det andra nyrenoverat, men platsen är präglad av nöjesanläggningarna. Man bor alldeles vid havet och de senast gjorda platserna för husbilar är superflotta. Men priset är därefter, 375-425 kronor. Femkronor i duschen känns som ett skämt. El ingår.

Betyg: ****

2. Tofta Camping, ett par mil söder om Visby, är en bedagad skönhet. Det enda positiva med den här anläggningen är havet och den fina sandstranden. Campingfälten längs landsvägen är tråkiga med störande trafik och servicehusen minst sagt sunkiga. Vid vårt besök är man i färd med att rusta upp poolområdet vid restaurangen, som även den tycks ha fått en enklare uppfräschning. Lekplatsen är torftig och det är allmänt skräpigt. Priset för en natt är 228-258 kronor plus 42 för el, fem för dusch och enkronor för att aktivera varmvatten i disk.

Betyg: *

3. Björkhaga Strandby, 33 kilometer söder om Visby, finner vi strax utanför Klintehamn. Det som en gång var en ren camping är nu en modern stugby men med ett mindre antal platser för husvagnar eller tält. Det är en mycket fin anläggning med femstjärnigt servicehus och bra restaurang. Härligt strandbad. Pool som dock kräver inträdesavgift. Pris 225 inklusive vatten, avlopp och el. Fem kronor för tre minuters dusch.

Betyg: ***

4. Warfsholms Camping utanför Klintehamn ligger vackert i en skogsdunge. Här står man lite här och var bland träden och det verkar trivsamt. Men den sanitära anläggningen är mycket enkel och endast anpassad för sommaren. En dusch hittar vi som har rustats upp, i övrigt är allt mycket gammalt. Men det är rent. Det är 800 meters promenad till havet och Warsholms pensionat. Priset är 135 kronor plus 50 för el.

Betyg: *

Bild 309864
Sandhamns Camping

5. Sandhamns Camping drivs av Gotlands Södra Husvagnsklubb och är en riktigt trevlig plats som ligger alldeles längs med havet med utsikt över Lilla och Stora Karlsö. Servicehuset är inte så stort, men rent och fräscht. Lekplatsen är välutrustad och vid havet finns badbrygga. Det finns både pizzeria och vanlig restaurang på gångavstånd. Priset är 160 kronor inklusive el. Mycket prisvärd plats.

Betyg: ***

Bild 309865
Fide Camping

6. Fide Camping hette tidigare Fidenäs men bytte namn när den inköptes av familjen Werkelin för något år sedan. Här har ingen upprustning skett sedan ägarbytet och orsaken sägs vara att framtagandet av ny detaljplan dröjer. Enligt arrendatorn är det frågan om det alls kommer att ske några förändringar på Fide. Platsen ligger vackert vid en havsvik, vilken dock ger mest glädje för badande småbarn. Vid vårt besök är viken en halvmeter djup som mest. Servicehuset är gammalt men ser rent ut, ett stycke bort ligger en restaurang som är öppen på eftermiddagen. Det är här man får checka in och ut. En nedlagd affär med inredet huller om buller är det första man ser när man svänger ner mot Fide Camping. Lekplatsen lyser med sin frånvaro. Priset är 150 kronor plus 50 för el och enkronor i duschen.

Betyg: *

Bild 308909
Burgsviks Camping

7. Burgsviks Camping en kilometer från Burgsvik blir en positiv upplevelse. Här kan vi tänka oss att stanna länge, 50 meter till havsbad, nära till restaurang och bageri, fint servicehus med personlig "touch" och en liten pool att svalka sig i. Ja, redan innan man svänger in på campingen blir man glad av den vackra planteringen med lysande perenner. Pris 250 kronor inklusive el och fem för dusch.

Betyg: *****

8. Sandkvie Ställplats söder om Burgsvik är en utmärkt övernattningsplats. Här står man på en lövomgärdad gräsplan. Det finns toalett, dusch, el, vatten och en viss sopsortering. Dricka, glass och gårdsprodukter kan man köpa genom att lägga pengarna i en burk. Trevligt välkomnande. Pris 100 kronor plus 30 för el. Prisvärt.

Betyg: **

Bild 309863
Ronehamns Camping

9. Ronehamns Camping ligger vid havet med fin sandstrand och barnvänligt bad. Servicehuset är av låg standard men det finns dock toaletter och dusch samt en bastu som är öppen på veckosluten. Butik och sommarrestaurang på gångavstånd. Pris 60 kronor plus 30 för el och femkronor i duschen. Prisvärt.

Betyg: **

10. Herta Camping är den andra campingen som drivs av Södra Gotlands Husvagnsklubb. Enkelt servicehus men rent och ombonat med den service man behöver. Gångavstånd till ett av Gotlands bästa havsbad. Naturskönt vindskyddat läge. Pris 130 kronor plus 30 för el, femkronor i duschen.

Betyg: **

Bild 308908
Gangvide Camping

11. Gangvide Camping ligger vid en å tre kilometer från havet nära När. Supermodernt servicehus, enklare servering, kanotuthyrning, fiske, ponnyridning. 150 kronor inklusive el och dusch.

Betyg: **

12. Ljugarns Camping vid havet ligger i Ljugarn, populärt turistsamhälle med gott om restauranger och caféer. Två lummiga uppställningsområden (södra bäst) och bra servicehus, butik och lekplats. Pris 200 kronor plus 50 för el och femkronor i dusch.

Betyg: ****

13. Sandvikens Camping vid Östergarn Strand ligger vid en gammal barnkoloni vid havet. Fint uppställningsområde i en skogsdunge, begränsat antal elplatser, café med enklare matservering, spartanskt servicehus, bra bad. Pris 135 kronor plus 40 för el.

Betyg: *

14. Åminne Camping vid havet på nordöstra sidan av ön är en klassisk svensk camping. Stort öppet fält att stå på, välutrustat servicehus men utan någon större finish. Det bästa står lekplatsen och minigolfbanan för. Bra havsbad men tråkig pool. Pris 205 kronor inklusive el plus femkronor i dusch.

Betyg: **

15. Vitvikens Sommarcafé och Camping ligger utmed havet söder om Slite. Campingen består av att man står i vacker natur med en ”bajamaja” som servicehus. Det finns tillgång till dusch för 15 kronor och även el-uttag men dessa är oftast upptagna av långliggare. Trevligt café och en gammaldags minigolfbana samt nära till fint havsbad. Pris 75 kronor.

Betyg: *

16. Slite Camping ligger bara 400 meter från Slite samhälle. Platsen är mycket naturskön och servicehusen håller en god standard med kakel och klinkers. Nära till bad. Pris 160 kronor plus 30 för el och femkronor i dusch.

Betyg: ****

17. Solhaga Camping ligger tre kilometer efter färjeläget på Fårö. En enkel men ren och prydlig camping. Pris 140 kronor plus femkronor i dusch.

Betyg: **

18. Sudersands Strandcafé & Camping ligger precis bakom sanddynerna vid Fårös välkända sandstrand. Tyvärr är två servicehus rejält vanvårdade medan ett bättre ligger vid tältcampingen avsett för den. Butik och enklare grillkök. Pris 155 kronor plus 45 för el och åtta för en duschpollett.

Betyg: **

19. Strandskogens Camping Sudersand Fårö är en välvårdad familjär anläggning. Härifrån får man ta en promenad på 500 meter till det fina havsbadet. Minigolf, butik, café. Pris 190 kronor plus 40 för el.

Betyg: ****

Bild 309862
Ekevikens Camping Fårö

20. Ekevikens Camping Fårö var förr en bondgård och nu campar man på en av åkrarna. Stora rymliga tomter, enkel service bestående av två duschar, två toaletter och en utedisk. Sandstrand på andra sidan vägen.

Betyg: **

21. Kappelshamns Camping drivs av Kappelshamns IK och platsen ligger vid byns fotbollsplan. Det här är en trevlig plats med en personlig atmosfär i servicehuset. Här finns stort tv-rum, kiosk med enklare servering och havsbad vid sandstrand en kilometer bort. Pris 100 kronor plus tio per person samt 20 för el. Fria duschar.

Betyg: ***

22. Lickershamns Camping cirka fyra mil norr om Visby på öns västra sida är en fin anläggning. Ligger vackert men lite för sig själv cirka 300 meter från havet. Moderna servicehus, pool, bra lekplats. Pris 150 kronor plus 40 för el och femkronor i dusch.

Betyg: ***

23. Mix Ranch Camping ligger 25 kilometer norr om Visby i Tingstäde. Här kan man campa vid en stugby men tillgången till el är mycket begränsad. Restaurang, ponnyridning, pool, fotbollsgolf bland många aktiviteter. Enkelt men fräscht servicehus. Pris utan el 50 kronor.

Betyg: *

24. Kinnerstugans Camping strax norr om Visby drivs av en orienteringsklubb. Från campen går fyra markerade vandringsleder. Enkel standard i servicehuset men helt och rent. Pris 90 kronor plus 35 för el och femkronor i dusch.

Betyg: **

25. Visby strandby hette tidigare Snäcks camping. Platsen ligger vackert vid havet och även om antalet husvagnsplatser minskat något sedan antalet villavagnar ökat, så är detta en mycket fin anläggning att komma till. Modernt servicehus, pool, butik, restaurang och minigolf. Cirka 3,5 kilometer till Visby. Pris 300-400 inklusive el beroende på avståndet till havet. Femkronor i dusch.

Betyg: *****

Bild 309861
Norderstrands Camping


26. Norderstrands Camping ligger på gångavstånd från Visby centrum. Sedan en tid tillbaka har campingen fått lämna mark till ett stort hotell och en bostadsrättsby. Nu finns ett femtiotal platser kvar. Servicehusen är förvisso kaklade invändigt, men känns ändå måttligt fräscha. Pris 395 kronor för en elplats samt femkronor i dusch.

Betyg: ***

Fakta Gotland:
Bofasta på ön: 57 122 personer
Från nordspets till sydspets: 176 kilometer
Frän öst till väst där det är som bredast: 52 kilometer
Övrigt: Fri färja till Fårö
Turistbyrå: www.gotland.info

Fler betygsatta campingar i Sverige.

Av: Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund

On
Off

3 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206