Magnifik sevärdhet i Ludwigsburg

Publicerad

Ett barockslott kan säkert vara vackert men kan knappast kräva något större utrymme i reseberättelsen, trodde vi. Det visade sig vara annorlunda.

Trafiken är intensiv på den breda Stuttgarter Strasse som när den övergår i Schloss Strasse får oss att förstå att vi närmar oss vårt mål i Ludwigsburg. Ett par mil söder ut ligger Stuttgart medan Neckar troget följt med. Sirliga barockslott skulle nog inte fått oss att stanna upp i normala fall, men nu känner vi en sorts artig nyfikenhet. Det visar sig vara gott om parkeringsplatser på gångavstånd, trots att vi faktiskt befinner oss mitt i centrum.

Vi reser ofta och gärna i Tyskland och har lärt oss att acceptera den lite stela och ibland smått barska framtoningen hos människor man inte känner. Men i Stuttgartområdet möttes vi av en mjukare anda. Kanske har traktens framgång med att framställa röda viner eller det faktum att man har mycket liten arbetslöshet, bidragit härtill.


Ludwigsburg har 85 000 innevånare och här finns 1 250 industrier och mer än 2 000 registrerade affärsföretag. Ändå är det runt slottsområdet i centrum som staden vuxit fram och blivit berömd.

Det handlar om två slott - residensslottet Ludwigsburg och jaktslottet Favorite. Sjöslottet Monrepos från samma epok finns också i utkanten av staden men det är för närvarande inte publikt. Det är i första hand residensslottet som lockar besökare.

Nu stiger vi in genom järngrinden till ett av Tysklands största välbevarade barockslott. Redan innanför porten blir vi som fågelholkar inför den betagande blomsterprakten som breder ut sig framför oss, medan det mäktiga gulvita slottet utgör fonden och ser ut som om målarna nyss tagit bort ställningarna.

Med broschyr i handen informerar jag maken om att detta residens byggdes under åren 1704-1733 åt en hertig vid namn Eberhard Ludwig. Och denne härskare tyckte sig behöva 452 rum fördelade i 18 slottsbyggnader. Eller rättare sagt, det var älskarinnan och grevinnan Grävenitz han vill imponera på. Därtill lät han bygga ett lust- och jaktslott bara fem minuters promenad från residensslottet.

Vädret är vackert och vi börjar med att strosa runt i parken. Det har gått drygt 50 år sedan Albert Schöchle, chef för statliga parkanläggningar i Tyskland, tog sig an den helt förfallna slottsparken i Ludwigsburg. Vid restaureringen återställdes flera parkmiljöer till sitt ursprungliga skick. Vi kommer snart att upptäcka att denna vackra park, som fått namnet ”Blühendes Barock”, är värt ett inträde i sig självt.

Det handlar inte bara om prydliga rabatter med färgglada sommarblommor utan också om konstnärligt arrangerade perenner såväl som stora anrika träd. Det är ingen slump att området kallas ”Schwäbisches Versailles”. Vi tittar på den Japanska Trädgården, Örtagården, Sardinska Trädgården och Rosariet. Blir förvånade över att en miniatyrjärnväg smugit sig in i ett av växthusen.

Slottsparken övergår i en sagopark på en sida och i ”Märchengarten” finns det servering. I sagoparken händer det saker hela tiden och jag tror både små och lite halvstora barn kan ha riktigt kul här.

Det handlar inte om ett nöjesfält utan snarare om en stor lekplats med lekredskap som vi aldrig tidigare sett. Men barnen kan också gå in i ett spännande slott, hälsa på häxan i pepparkakshuset eller ta en båttur.

När vi tillbringat ett par timmar i parkerna drar vi oss mot residensslottet. Nu får vi veta att Ludwigsburg har en av Tysklands betydelserikaste porlinsfabriker. Tillverkningen grundades av Hertig Carl Eugen von Würtemberg 1758.

Vid slottet finns en utställning och även butik som säljer det dyrbara porslinet. Det mesta handlar om handgjorda och handdekorerade föremål. Tycker man om porslin och keramisk konst ska man inte missa den här utställningen.

De guidade slottsturerna byter av varann och på dessa väntar en prakt som slår det mesta. Men på turen visas inte bara magnifika salar utan besökarna tas med till tjänarnas avdelning, till köket, badrummet och något som kallas ”bakrummet”. Vackrast är kanske Marmorsalen som fick sitt nuvarande utseende år 1816.

Guideturen är mycket charmig och på engelska eller tyska kan man inte bara få en riktigt bra inblick i livet bakom hertigparets stängda dörr på 1700-talet, utan också se ett äkta barockslott när det är som bäst. Det finns även specialturer för barn.

Man kan faktiskt sysselsätta sig på slottsområdet en hel dag om man så vill. Riktigt så länge stannar inte vi men ett par saker till hinner vi med.

Slottsteatern byggdes också av Hertig Eberhart och är följaktligen i barockstil. Ända tills 1853 spelades det teater på scenen och idag är det den äldsta bevarade slottsteatern i Europa. Vi nöjer oss med att titta på teatern på egen hand men det finns guidade turer för den också. Sedan 1998 kan man efter viss restaurering åter spela teater på den anrika scenen.

Vi avslutar vårt besök med att titta på kostymmuseet, där det visas kläder från barock till modern tid. Det handlar om såväl herr- som dam- och barnkläder.

Från slottet Ludwigsburg leder en lång allé bort mot slottet Favorite. Det byggdes år 1717 och då var det skog runt omkring slottet. Det var här hertig Ludwig skulle kunna dra sig tillbaka och njuta av livet.

Vi hittar tyvärr varken campingplats eller ställplats i själva i Ludwigsburg och det är synd, för det finns ett fint affärscentrum runt det gamla torget. Eftersom det är en kurort finns här också ett stort termalbad som vem som helst kan besöka samt ett friluftsbad.


I Bietigheim en mil norrut känner vi till en enklare stellplatz men det är ju heller inte långt till Stuttgart som har en bra camping centralt. Fördelen med campingen i Stuttgart är att man har nära till bra kommunikationer och framför allt är det gångavstånd till Mercedesmuseet.

Under den gångna sommaren har vi haft förmånen att besöka det nybyggda museet som invigdes till fotbolls-VM. Det har tagit två och ett halvt år att bygga det nya museet som jag bara kan säga är en höjdpunkt i sin genre. Det är 16.500 kvadratmeter stort (själva utställningen 9100 kvadratmeter) och visar Mercedes 120-åriga historia.

Det finns bland annat 130 olika modeller att beskåda. Utanför är det parkeringsplats för 530 fordon. Huset är tre våningar högt och man går runt som i en spiral. Ett besök innebär en promenad på minst en och en halv kilometer och normalt ända upp till fem kilometer.

Första anblicken är grå i ordets rätta bemärkelse. Betong och stål möter oss i entrén. Men när vi kommer in i själva utställningen övergår betongen i blänkande krom. Men det är inte bara de blänkande fordonen som imponerar utan lika mycket exponeringen. Här har inte sparats på de möjligheter som modern teknik har.

En annan sak som fängslar är historieberättelserna i belysta fotomontrar som löper runt hela utställningen. Här handlar det inte bara om Mercedes historia utan lika mycket om Tysklands och hela världens stora händelser under de senaste 100 åren. Det är verkligen ett fulländat museum som kan rekommenderas. Jag vet att det gamla museet som låg inne på ett industriområde var gratis att besöka, så är det tyvärr inte längre.

Från själva utställningen kommer man lätt till Mercedes Center där alla nya modeller finns att titta på. Här finns också en jättestor butik med i första hand märkesprodukter men även med souvenirer från området. Här finns också restaurang, café och bar.

Camping och ställplats i närheten:
Stellplatz, Maktplatz 10, Bietigheim-Bissingen
www.bietigheim-bissingen.de

Camping Cannstatter Wasen, Stuttgart
www.campingplatz-stuttgart.de

Bra Internetadresser:
www.schloss-ludwigsburg.de
www.barockerlebnis-ludwigsburg.de
www.schloesser-und-gaerten.de
www.ludwigsburg.de

Prisbild inträden:
Guidad tur i både Residensslottet och slottet Favorite:
6,50 euro per person
Guidad tur bara i Residensslottet: 5 euro per person
Modemuseet, Keramikmuseet och Barockgaleriet: 5 euro per person.
Bara ett besök i sagoparken: 7 euro per person (barn under 4 år gratis)
Mercedesmuseet: 8 euro per person.

Öppettider:
Slotten i Ludwigsburg är öppna hela året, på sommaren öppnar de klockan 10.00
Barockparken öppnar dagligen 7.30 och Sagoparken (Märchengarten) dagligen 9.00-18.00.
Mercedesmuseet är öppet hela året men har stängt på måndagar.

(Ur H&C nr 10/06)

Av: Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206