På tur i Loires dalgång

På tur i Loires dalgång

Publicerad

Slotten, vingårdarna och traktens välkänt goda kök, det är tre starka skäl att resa längs Loire, Frankrikes längsta flod. Vi gjorde det i juli när rosorna blommade.

Bild 309927

Loire är Frankrikes längsta flod, nästan 100 mil lång. Den slingrar sig likt en jagad ål tvärs genom landet för att mynna ut vid staden Nantes vid Atlantkusten. I staden Briare tar vi följe med floden västerut, och där börjar vår tur i den mytomspunna dalgången.

Briare ligger cirka 25 mil söder om Paris så är det lätt att förstå var vi befinner oss. Att resa i Loiredalen innebär inte alltid att man kör en väg längs flodstranden. Man frestas hela tiden göra avstickare längs någon av alla bifloderna eller ge sig ut på småvägar bland slotten och vingårdarna.

Bild 308981
Väljer man att resa i Loirdalen är det i huvudsak av två skäl, eller kanske tre. Slotten och vingårdarna står för något utöver det vanliga, men trakten är även känd för sitt goda kök. Fransmännen själva kallar också den här delen av landet för ”Frankrikes Trädgård”. Håll ögonen öppna när du kör in en stad, så ser du kanske skylten ”Ville Fleurie”. Då kan du vara säker på att du kommit till en extra blomsterprydd stad. På skylten anges också hur man klassats i sina ansträngningar att dekorera med perenner eller uppsättningar av sommarblommor. Det kan vara mellan en och fyra ”blommor” som anger detta. Står det village först handlar det om en by.

Ända sedan Romartiden har det odlats vin i Loire. Det är landets mest utsträckta vinområde och utbudet innehåller vita, röda och mousserande viner, och allt från sträva torra varianter till viner med mycken sötma. Signifikativt för vinodlarna längs Loire är att de odlar en mängd olika druvsorter. Vi hör namn vi aldrig tidigare stött på.

Det är en värld för livsnjutare att resa i. Hur många skyltar som hänger om ”degustation” (provsmakning) längs vägen är omöjligt att en gissa. Många vingårdar erbjuder gratis parkering för fritidsfordon, underförstått att man deltar i en vinprovning och handlar av gårdens produkter. ”France Passion” är namnet på en handbok som presenterar vingårdar, vilka ger den här möjligheten. För den som värdesätter goda viner är det en otrolig möjlighet, att alltefter man reser handla med sig några flaskor här och var, och när man kommer hem veta allt är provsmakat. Priserna varierar förstås, men vi lärde oss att det finns viner för alla plånböcker.

Vid västra utfarten i staden Chinon finns en trevlig vingrotta, Montplaisir, som är öppen för besökare hela dagarna. Chinon är den kanske mest kända vinorten längs Loire och nämnda vingrotta tillhör en av traktens större producenter.

Bild 309926

Norr om Chinon ligger orten Bourgueil omgiven av vinfält så långt ögat når. Här ser du skylten till ”Cave des vins de Bourgueil” som är traktens kooperativa vinframställning. Det är inte bara trevligt att se tillverkningen och smaka vinerna här, utan också inressant för att traktens vinbönder målmedvetet ransonerar besprutningen av sina odlingar. Lägg namnet på minnet, prisvärda goda viner framförallt tillverkade av druvan Cabarnet Franc.

Bild 308980
Det finns mer än hundra slott i Loiredaleln, gråa stenkolosser med tinnar och torn som i Bröderna Grimms värld. Orsaken till alla dessa slott lär ha varit att franska kungligheter dragit sig hit för det goda klimatets skull, och för att här fanns tillgång på byggmaterialen trä och sten. Många av slotten är öppna för allmänheten, och i souvenirbutikerna finns ett stort utbud av handböcker om franska slott, till och med på flera språk.

Varje slott har sin egen historia, men om man bara rent allmänt vill titta in i något så välj gärna bland följande:

* Chateau de Chambord med sina 440 rum är en enorm skapelse, iscensatt av Frans den förste under 1500-talet. Många menar att detta är Loiredalens vackraste renässansslott.

* Chenonceau är sannolikt det mest kända slottet i Loiredalen, också det ett renässansslott, vilket byggts som en ”bro” över bifloden Cher. Hit vallfärdar människor för att inte minst titta på Katharina de Medicis trädgård.


* Chateau d’Azay-le-Rideau är ett välbevarat världsarv och samtida med ovan nämnda. Pittoresk by med samma namn.


* Chateau d’Usse i skogarna norr om Chinon är ett riktigt Törnrosaslott. Det mesta av slottet byggdes under 1400- och 1500-talet och det är fortfarande bebott. Mycket av inredningen som man får titta på är välbevarad sedan 1700-talet.

Dessa namn hittar du på varenda detaljerad karta över området, från Orleans och västerut.

Har man ett specialintresse för exempelvis vävnader, skall man lägga staden Angers slott på minnet. Där förvaras den berömda väggbonaden över Apokalypsen.

Bild 309925

Slottet Villandry sydväst om Tours har gjort sig känt för sin magnifika trädgård. Här möter man ett välbevarat exempel på fransk trädgårdskonst under 1500-talet, perfekt symmetri.

Slotten betyder mycket för resandet i Loiredalen, de utgör en del av landskapsbilden. Det är som att resa i en sagovärld och frågan är om inte värdet att resa i Loiredalen ligger just i miljön längs färdvägen, att slotten många gånger är vackrast att titta på utifrån.

Det är svårt att sätta tummen på vad som ger byarna och städerna dess charm. Slitna grå stenhus, fönsterluckor av trä vars färg bleknat och för länge sedan borde bättrats på. Så ser det ut, och ändå går dessa dekadenta miljöer rakt in i hjärtat på en. Kanske är det för dess invånare, som man för det mesta ser med en baguette under armen, och som nästan alltid har ett ”Bonjour” över för den de möter.

Platser värda en paus
* I staden Amboise kan man besöka en park som presenterar 45 av de kändare slotten i miniatyr. De är gjorda i skalan 1:30
* L’Anjou, rosornas stad, är en känd vinstad som präglats av många kyrkor och kloster.
* Saumur som gjort sig känd för sin ridskola Cadre Noir, i klass med Spanska Ridskolan i Wien.

Bild 308979
Trevligt är att besöka champinjonmuseet tio kilometer sydost om staden. Först och främst får man anledning att köra väg 947D som är en besynnerlig upplevelse, därför att man längs hela vägen byggt bostäder rakt in i kalkstensberget. Här finns också otaliga vinkällare och man kan tänka att fukten och temperaturen i de mörka grottorna utgör den rätta grunden till bra förvaring. Du kan inte missa svampmuseet som syns på långt håll. På Ludvig den XIV:s tid odlades här champinjoner på 1700-talet. Under 1800-talet flyttades odlingarna till källarna i Paris, men alltefter staden växte och Paris dessutom fick sin Metro, flyttades tillverkningen tillbaka till Samur. Med flera hundra hästar inne i staden fanns den viktiga hästgödseln, som är en stor komponent i svampkomposten.

Sedan 2006 odlas all svamp i växthus ovan jord, men museet påminner om de hemska arbetsvillkor som har gällt för människorna. Lite svamp odlas dock fortfarande i museet och det är för att man skall vara självförsörjande med den svamp som ingår i restaurangens olika delikatesser. Man kan också köpa svamp och svampprodukter.

Chinon hyllar sin författare Rabelais som levde på 1400-talet. Det är en otroligt pittoresk stad i Viennadalen och kanske borde jag även nämnt slottet här som ett av de främsta. På en klippa vakar det över staden och floden.

Loches ligger vid bifloden Indre och är en härlig liten stad med kullerstensgator på sluttningen från det medeltida slottet.

Montresor nära Loches är en annan charmig medeltida by.

Gien har slott mitt i staden och både ställplats och camping längs floden.

Briare liksom Bonny-sur Loire är ljuvliga orter och det var vid dessa vi äntrade Loiredalen.

Campingplatser och vingårdar
Vår första campingnatt blev i staden Bourges, som mest är känd för sin mäktiga katedral. På gångavstånd från centrum ligger Camping Robinson, en riktig oas, välordnad och prydlig. Det är en kommunal camping, Camping Municipal, vilket nästan genomgående i Frankrike betyder att campingen är mycket prisvärd.

I Loirdalen och längs bifloderna finns närmast obegränsat med campingplatser. Hur det är med kvaliteten generellt kan jag inte yttra mig om, men alla de ställen vi bodde på var bra. En särskild favorit blev La Fritillaire i Savigny-en-Veron, en prisvärd camping mitt ute i vinfälten, i kanten av en by och med cykelvägar till massor av sevärdheter.

Som vanligt betalar man per person och det är aldrig några problem med hundar. Duschpolletter eller mynt i duschar är inte vanligt i Frankrike men brödservice på morgonen en självklarhet.

Campa på vingård
Mer information om vingårdarna som erbjuder övernattningsplats och om handboken som presenterar dessa hittar du under: www.france-passion.com

Mer information
Franska Turistbyrån
Tel. 08-566 112 08

www.franskaturistbyran.se

Av: Text Catharina Höglund, foto Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206