Falköping - resmål för livsnjutare

Falköping - resmål för livsnjutare

Publicerad

På Västgötaslätten, mellan Mösse- och Ålleberg, ligger Falköping. Varje vår lever staden upp lite extra, för då anländer tiotusentals tranor till Hornborgasjön. Turister kommer alla årets dagar, är det inte för tranor så är det för att handla och äta ost. Men det finns fler orsaker att göra ett stopp i den här staden, där två campingplatser och en ställplats står till buds.

På en kvällspromenad utbrister jag till Lars-Åke, min fotograferande vapendragare och livskamrat.

Bild 309948

- Har du tänkt på att Mössebergs Camping faktiskt är en sådan drömplats som vi brukar önska oss när vi är ute och reser?

Sedan 15 år bor vi vid foten av Västgötaberget Mösseberg, men jag har aldrig tänkt tanken att Falköping skulle vara en plats att berätta om som ett resmål. När vi beslöt att ta på oss ”turistglasögonen” och ge oss ut i vår omgivning, blev vi positivt förvånade.

Bild 308998
Låt mig först återgå till campingen och bredvidliggande ställplats, vilka är väl skyltade i stan och dessutom kan ses på ”bergskanten”. Läget, med milsvid utsikt över Falbygden och gångavstånd till centrum, är perfekt. Därtill är det cirka 200 meter till en badsjö, lika långt till motionscentral med ett rikt utbud av utmärkta promenadleder. Vänder man näsan åt andra hållet, har man kanske 900 meter till djurpark, restaurang och en jättestor lekplats. Mellan campingen och restaurangen finns ett område för frisbeegolf, godkänt även för tävlingar. Dessutom har man anlagt flera mysiga grillplatser i området. Mössebergs Camping är öppen året om. Är du vinterturist kan du glädja dig åt att vandringslederna förvandlats till skidspår och att skidliftarna vid badsjön satt fart. Slalombackarna i Falköping är kända för att öppna tidigt på säsongen. Lekparken är väl inte så inbjudande på vintern, men husdjuren och hjortarna är lika mysiga att se som på sommaren.

Mössebergs camping invigdes den 13 februari 1984. Då var Uno och Bibban Alexandersson från Hönö i Bohuslän där. Som premiärgäster hamnade de på bild i ortstidningen, FT, och sedan dess har de återvänt som vintersäsongsgäster varje år.

De berättar entusiastiskt om campingens läge och om staden.
- Vi åker kanske vartannat veckoslut till Falköping, och när vi kommer dit börjar vi alltid med att besöka Claessons Chark, berättar Uno.
- Det finns ingen som gör så god korvkaka eller kalvsylta, säger Bibban.

Bild 308997

- Varje lördag tar vi en promenad till ”osten” för att få oss en bit god ost också. Vi har under åren kommit att bli goda vänner med familjen Bengtsson, grundarna av Falbygdens Ost.

Ja, Claessons Chark och Falbygdens Ost är två institutioner av det lite annorlunda slaget i vår stad.

På en bakgård, genom en större öppning i väggen på ett gammalt hus, säljer familjen Claesson i fjärde generationen sina hemgjorda charkvaror. Öppet har man bara inför veckosluten. Det ligger inte så långt från järnvägsstationen, men du får fråga om vägen. Alla vet.

År 1878 startade Johan August Johansson ett litet gårdsmejeri utanför Falköping. Det var så grunden lades till Falköpings absolut populäraste turistattraktion, Falbygdens Ost. Barnbarnet Folke Andersson gick i samma fotspår och det var han som

Bild 308996
en dag prövade att tillsätta äkta whisky i cheddarosten. Det blev en succé. I mitten av 1960-talet hade Falbygdens Ost ett 25-tal ostbutiker runt om i Sverige och då byggdes det första lagret där det nuvarande Falbygdens Ost ligger idag. Det är alltså ostförädling det handlar om. Falbygdens Ost tillverkar inte själva ost utan lagrar och förädlar med olika tillsatser. Cirka 3 000 000 (!) kilo ost ligger ständigt på dess lager.

I den välbesökta ostbutiken kan man provsmaka och handla. Där finns också en trivsam restaurang där en ostbuffé ständigt står uppdukad.

Varifrån kommer osten då? Ja, några görs vid Falköpings Mejeri, som också spelar en betydande roll för stadens näringsliv. De har förresten en fabriksbod, där man dagligen kan inhandla mejeriets egen prästost mycket prisvärt. Falköping är förresten Sveriges kotätaste kommun.

Falköping ligger i en gammal bygd, och att här har funnits liv för 5 000 år sedan vet man säkert. Det finns ingen plats som har så många gånggrifter som Falköping. I min egen trädgård finns en 5 000 år gammal megalitgrav och det är ingen märkvärdig företeelse i staden.

De största samlingarna med gånggrifter finner man i Karleby, Luttra och Ekornavallen utanför tätorten. Kanske är det stadens många historiska lämningar som präglat människorna till att bevara det som är gammalt. En sak är dock säker, det finns otroligt många museer, och de spänner över en mängd intresseområden.

Bild 308995
Falbygdens Museum Motorcykelmuseum Begravningsmuseum Segelflygsmuseum Falekvarna, gamla kvarnar Klostermuseum vid Gudhems kloster som är känt från Arn-böckerna Dalénmuseet, uppfinnaren Gustaf Daléns verk Gunvor Johdets bonadssamling Åsle Tå, ett slags Skansen i miniatyr Alphems Arboretum med en av landets största trädsamlingar

Bild 309947
Själv har jag besökt samtliga museer utom Motorcykelmuseet, fast för den som gillar motorcyklar lär det vara en riktig guldgruva. Bra är att inträdesavgifterna ofta är överkomliga så här på landsbygden. Personlig favorit är Dalénmuseet som också har en fin experimentverkstad för barn och ungdom. Dalénmuseet och Gunvor Johdets bonadssamling ligger i Stenstorp, som tillhör vår kommun och ligger i riktning mot Skövde.

Vi skall nöta Västgötaberg i vår skalle
Mösse och Ålle, Hunne och Halle
Har vi nu uppräknat all vad vi skulle
Nej, Billingen fattas och så Kinnekulle.

Ramsan från de första skolåren sitter som en keps i minnet. Ålle är förstås Ålleberg som ligger mitt emot Mösseberg på andra sidan staden. Här kan man också campa, billigt och enkelt men vackert. Det ryktas dock att såväl campingen som restaurangen på Ålleberg skall rustas upp sedan en ny arrendator tagit över.

Den som gillar segelflyg vet garanterat vad Ålleberg står för. Här har varit centrum för segelflyg sedan början av 1900-talet, den anrika startbryggan byggdes 1941. Museet är unikt i Sverige och här finns världens nu äldsta flygande Tiger Moth.

Större delen av Ålleberg är naturreservat och den fantastiska naturen är lättillgänglig. Fina promenadstigar tar sin början strax intill campingen, sedan slingrar de sig fram och tillbaka på bergskanten.

Bild 309946

När jag var barn var Falköping känt som en järnvägsknut. Idag är det Falbygdens Ost och Hornborgasjön som tveklöst satt orten på kartan. Det var 1977 som Riksdagen beslutade att Hornborgasjön skulle räddas, sedan dess har vattennivån höjts med 1,5 meter. Hornborgasjön med sitt fågelliv är ett måste att besöka, inte bara under ett par veckor på våren när tiotusentals tranor är på besök, utan hela året. I januari och februari anordnas exempelvis örnskådarhelger, och fågeludden med sitt naturum är en sevärdhet hela året.

Trakten runt Hornborgasjön har samlat en rad konstnärer och konsthantverkare. Den kändaste är Göran Löfwing som redan som tonåring jämfördes med våra största naturmålare i Sverige. Han har bland annat gjort stora målningar på Naturhistoriska Museet i Stockholm. Du har stor chans att träffa honom själv i hans ateljé i Konstladan och du kan framför allt njuta av hans

Bild 309945
konst. Görans hustru Linda driver restaurang i ladan, och där kan man få allt från en kopp kaffe till en finare middag. Löfwings Atelje vid Hornborgasjön är ett fantastiskt besöksmål, i fjol kom nästan 50 000 besökare.

Det finns ytterligare två unika resmål, som dessvärre bara kan besökas efter överenskommelse. Därmed inte sagt att de är svårtillgängliga, för väldigt ofta är turistbussar på plats och då kan man ofta hänga med.

Bild 309944
Vilka är det då som är så märkliga? Jo, det är konstnären Harald Wibergs hem Redberga med konsthall samt Cesarstugan. Harald Wiberg har varit död i många år men hans hustru Kristina visar gärna hemmet. Tillsammans med Kristinas levande berättelse blir det ett oförglömligt minne. I hemmet finns inte bara Harald Wibergs tavlor utan också tavlor av svenska mästare som Zorn, Liljefors, Carl Larsson med flera.

Cesarstugan blev en ny häftig upplevelse . På Mössebergssluttnigen i riktning mot Skara ligger Östra Tunhem och gårdsrestaurangen Cesarstugan. En gammal knektstuga har förvandlats till en restaurang. Ägaren Stig M Lindgren var själv med och sågade de 600 stockarna som gick åt när restaureringen byggdes.

På gården finns också utställningen Bondens År, där man under en timma får uppleva livet på en gård i efterkrigstidens Sverige. Bondens År innehåller en mängd fantastiskt gjorda vaxdockor. Vid Cesarstugan finns även bageri.


Campingplatserna
Mössebergs Camping & Stugby. Tel. 0515-850 21

Ålleberg Camping, Tel. 0515-370 80
www.salebygaard.se


Bästa sevärdheterna
Löfvings Atelje, www.lofwings.se
Tel. 0500-49 14 03

Konstgården Redberga, www.falkoping.nu
Tel. 0515-72 60 62

Bondens År vid Cesarstugan, www.cesarstugan.se
Tel. 0515-72 04 31

Dalénmuseet, www.dalenmuseet.se
Tel. 0500-45 71 65


Historiska platser att minnas
Gudhems Klosterruin
Ekornavallen


Bästa fiket
Östgöta Wienercafé (på gatan bakom järnvägsstationen)
Tel. 0515-139 80


Aktiviteter för barn
Odenbadet
Mössebergs lek- och djurpark
Ekehagens Forntidsby


Mer information
www.falkoping.nu
Falköpingsturistbyrå
Tel. 0515-77 70 50
Glöm inte att fråga om alla de fina gårdsbutikerna som finns runt staden!

Av: Text Catharina Höglund, foto Lars-Åke Höglund

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206