Välbehövlig vilovecka i Malmköping

Välbehövlig vilovecka i Malmköping

Publicerad

Hur avslutar man på bästa sätt en innehållsrik, lång semester? Jo, med att ansluta sig till lättjans vänner och koppla av. Reflektera över en gångna semestern och bara finnas till.

Vi hade påbörjat resan hemåt, när vi bestämde oss för att hitta en camping där vi skulle tillbringa hela sista semesterveckan. Vi behövde koppla av allihop. Trots att vi haft semester i fem veckor var vi faktiskt ganska trötta.

Vi hade kört över 200 mil och Elias, två år, hade varit rejält magsjuk i nästan två veckor. Hanna 10 år och Vilma 7 år längtade efter att ligga på stranden, äta glass, bada och bara ta det lugnt. Jag och min man Jonas längtade efter att få sitta i lugn och ro ute i förtältet, dricka lite vin och prata, om annat än fortsatta resplaner.

I SCR:s katalog hittade vi Malmköpings Camping & Bad. Det verkade vara en camping för oss. Dessutom hade de en ledig stuga till farmor och farfar som skulle komma och hälsa på oss under veckan. Malmköping är ett litet lugnt samhälle som ligger mindre än två mil från Flen, och tre mil från Eskilstuna.

När vi närmade oss campingen möttes vi av en stor marknad med ett stort tivoli. Dessvärre var det sent på söndagseftermiddagen och middagen var inte avklarad ännu. Det fanns inte en chans att vi skulle hinna dit innan marknaden stängde.

Väl framme på campingen försvann barnen som vanligt snabbt för att undersöka det nya stället. Den här gången var de ovanligt upprymda när de kom springande tillbaka. De hade hittat bollhav, glasskiosk, äventyrsgolf, badplats, lekplats och en spårvagn. Vi skickade tjejerna till bollhavet med lillebror, medan vi ställde vagnen på plats.

På ena sidan av campingen ligger platserna i en sluttning. Genom att varje plats ligger lite nedanför platsen ovanför, så får var och en egen hylla med gott om utrymme. Vi bestämde oss för en skuggig plats under en hög björk. Vi hade knappt hunnit bestämma oss förrän det kom fram tre glada män redo att hjälpa till. Detta trots att vi kom mitt i deras middag.

Plötsligt blev himlen ruskigt svart. Tur att barnen var ur vägen. Nu måste förtältet upp fort. När det var klart var det dags för middag och sedan var det disken. Som vanligt var det Jonas som gick för att diska.
-Du måste gå och titta på servicehuset, det är jättelyxigt, sa han till mig när han kom tillbaka.

Att ta av sig skorna när man gick in kändes lika självklart som att göra det hemma. I servicehuset var det helkaklat och väldigt välstädat. I den hemtrevliga hallen fanns hallmöbler, en anslagstavla med information om vad som finns att göra i närheten och en brevlåda för campinggästernas egna tips och önskemål. I duscharna, sminkrummet och på toaletterna spelades det lugn och skön musik. För handikappade och barn fanns det ett eget duschrum med ett babybadkar som var som en förminskad karusellbåt.

När vi kom in i köket kändes det mer som om vi kommit hem till goda vänner än som att vi var i ett kök på en campingplats. Där fanns porslin, diskmaskin, kaffekokare, pallar som barnen kunde använda om de ville vara med och diska, tv och jättetrevliga matplatser. Att detta servicehus är ett av tre servicehus i hela Sverige som har fått fem stjärnor, av SCR, är lätt av förstå och verkligen välförtjänt.

Resten av veckan utnyttjade vi den härliga badplatsen, flitigt. En stor härlig gräsmatta med lagom sluttning leder ner mot sjön. På badplatsen finns en stor brygga, sandstrand, hopptorn, badflotte, hundbadplats, gungor och beachvolleyboll. Barnen besökte så klart receptionshuset med jämna mellanrum. Där finns en kiosk, ett cafe med smörgåsar, wienerbröd och glass. Den lilla butiken hade allt en campare kan behöva och lite till.

Bild 309956

Efter ett par härligt lata dagar kom äntligen farmor och farfar. Vi tog en gemensam promenad in till Malmköping. Efter att ha gått lite i affärer gick vi till hembygdsmuseet. Trots att det egentligen var stängt fick vi en privat visning av hela samlingen av gamla traktorer, vagnar och brandbilar. Det var verkligen trevligt. Barnen blev till och med bjudna på glass.

Därefter bestämde vi oss för att besöka spårvagnsmuseet och åka spårvagn tillbaka till campingen. Det var kul även för oss Göteborgare, som är vana spårvagnsresenärer. Precis som på hembygdsmuseet möttes vi av en enorm entusiasm och berättarglädje på spårvagnen. Att spårvagnen gärna blev lite försenad och inte riktigt följde tidsplanen kan vi förstå, men vem klagar. Nu kunde vi ju allt om de gamla spårvagnarna och barnen hade till och med fått vara med framme hos föraren.

Nästa dag var det dags för en utflykt till Sparreholms Slott. Det kan verkligen rekommenderas. Inte nog med att där fanns en av Europas finaste bilsamlingar med bilar från seklets början och framåt, där fanns även samlingar av hästdroskor, jukeboxar, cyklar, telefoner och mycket mer. Guiden som visade oss runt var dessutom väldigt duktig och gjorde en presentation som även barnen uppskattade.

Farmor och farfar har själva aldrig semestrat i husvagn och har väl som många andra lite svårt att förstå hur vi kan tycka att det är så härligt. Men en sådan där härlig ljummen sommarkväll ute i förtältet, ni vet, efter grillningen, vinet och kvällsdoppet så tog farfar upp frågan om att de kanske borde skaffa sig en egen husvagn. Vi får väl se hur det blir med det, men de följer i alla fall med oss på en tur den här sommaren också...

Bild 309006

Fakta:
Malmköpings Camping & Bad
Förrådsgatan, 640 32 Malmköping
Antal platser: 170
Vägbeskrivning: Två mil från Flen, tre mil från Eskilstuna. Promenadavstånd till Malmköping
Hemsida: www.malmkopingscamping.com

Att göra i närheten:
Sparreholms Slott
Spårvagnsmuseet
Sagostigen
Hembygdsmuseet
Eskilstuna Zoo

Förslag på arrangemang:
Gammaldags Malmköpings marknad, uppvisningar och utsällningar speglar historien från Vikingatiden till 1900-tal. Detta går av stapeln 30 Maj 2009.

Malma marken med cirka 300 knallar, ett stort tivoli, gästartister och utställningar. Marknaden brukar besökas av cirka 60 000 personer. Marknaden äger rum sista veckoslutet i juli.

Av: Annika Göthlin

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206