Bredsjö – ostälskarnas Mekka

Publicerad: 2009-09-21   Uppdaterad: 2023-04-18

I Bredsjö, en avstickare från riksväg 63 mellan Hällefors och Kopparberg, ligger ett av Sveriges framgångsrika gårdsmejerier. På gården Bredsjö Mjölkfår tillverkas årligen cirka 5 000 kilo grönmögelost av märket Bredsjö Blå.

Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Mia Pålsson förbereder gårdens stolthet – hårdbröd med Bredsjö Blå.

I Bredsjö, en avstickare från riksväg 63 mellan Hällefors och Kopparberg,
ligger ett av Sveriges framgångsrika gårdsmejerier. På gården Bredsjö
Mjölkfår tillverkas årligen cirka 5.000 kg grönmögelost av märket Bredsjö
Blå.

Lena Hall och Lars-Göran Staffare driver sedan 1987 gården Bredsjö Mjölkfår.
Var du än reser så se till att planera in ett stopp i Bredsjö. Gårdsplan är
stor och det är inga problem att åka ända fram med husvagnen.

Att gården Bredsjö återigen skulle brukas var ingen självklarhet då Lena och
Lars-Göran köpte den 1987. Då hade lantbruket varit nedlagt sedan 60-talet.

– Visst var det många som var frågande när vi valde att satsa på får och
mjölkproduktion, berättar Lena Hall. Men att sakta bygga upp verksamheten
har varit nyckeln till framgång. Idag har vi mellan 70 och 80 tackor
årligen, som tillsammans ger mellan 4.000 och 5.000 kilo ost.

Den krämiga osten från Bredsjö har blivit favorit hos såväl krögare som
ostbutiker, och ställer smaklökarna i givakt. Krögaren Carl Jan Granqvist
sparar inte på berömmet: ”Osten är krämig, smakrik och lagrad
individualism. Här bjuds substansen av en konverterad sommaräng
omhändertagen av en galen och envis professionalism”.

Att göra ost av fårmjölk är globalt sett inget märkligt. I stora delar av
världen mjölkas såväl får som getter för tillverkning av ost, yoghurt och
andra mejeriprodukter. Men i Sverige är tillverkningen av fårmjölksprodukter
fortfarande ovanlig.
– Det finns omkring tio producenter som driver gårdsmejeri med fårmjölk, säger
Lena Hall.

På fälten vid Bredsjö betar mjölkfåren under sommarhalvåret för att sedan
stallas inomhus under vinterhalvåret. Fåren – av rasen Ostfrisiskt mjölkfår
– är inga bra landskapsvårdare. Till skillnad mot vanliga får som gärna
betar magert bete i skog och på ängsmark kräver mjölkfåren ett frodigt
grönbete på åkermark för att ge bra avkastning med mjölk.

I januari startar lammningen och när lammen är en vecka gamla övergår man till
flaskmatning. Istället mjölkas fåren för ostproduktion. Totalt ger tackorna
den ofattliga mängden 30 000 liter fårmjölk om året.

– Vi mjölkar två gånger om dagen, klockan 06:00 och 18:00. Ett tag provade vi
att mjölka tre gånger om dagen, men det tog bort vårt liv, berättar Lena
Hall. Det enda vi gjorde var att mjölka och sova. Idag har gården fyra
anställda och sommartid tillkommer två i serveringen.

Bredsjö Blå är en ost avRoqueforttyp, men får inte heta Roquefortost eftersom
den inte är tillverkad i franska Roquefort. Även om mögelkulturen är
densamma och osten görs på likvärdig fårmjölk. Numera pastöriseras mjölken
före ystning, vilket fransmännen förmodligen skulle ha haft synpunkter på.
Men Lena är bestämd, smaken är densamma och kvaliteten likaså.

Fårmjölken är både fetare och mer proteinrik är vanlig komjölk, men
smakmässigt är skillnaden inte så stor. Privat gör gärna Lena yoghurt av
fårmjölken, men än så länge är det inget hon erbjuder gårdens många gäster. Lagringen
är det mest omfattande och långsiktiga arbetet med framställningen av
fårosten.
– Det mesta med jobbet att framställa ost är just lagringen, menar Lena.

Ostarna måste vändas, pysslas om och lagras i rätt temperatur.
– Vi lagrar förresten ostarna i brukets gamla matkällare, berättar Lena.
Idag, 20 år efter starten 1987, är verksamheten stabil.

– Inget år är det andra likt, säger Lena flera gånger, men till trots ser
verksamheten ut att blomstra. Sedan 1992 driver paret också gårdskafé eller
ostkafé som skyltarna skvallrar om.

Det började med att långväga gäster frågade om de inte kunde få en kopp kaffe
och 1992 bestämde sig Lena och Lars-Göran för att ge kaféverksamheten en
chans.

Den gamla körstugan, där åkare, ungkarlar och luffare förr fick övernatta stod
plötsligt tom och byggnaden renoverades för att bli kafé. Numera kan man
köpa pajer, kakor, hårdbröd med Bredsjö Blå och naturligtvis kaffe och färsk
ost. Och utsikten från kaffestugan är just det som många återkommer för.
Sommartid betar fåren i hagarna runt gården och ett och annat bräkande gör
kaffepausen något mer lantlig.

Att osten smakar ljuvligt är inget man behöver tillägga. Hembakt hårdbröd från
bakugnen i körstugans inre, Bredsjö Blå och lite smör. Kaffet blir stående,
och som tur är ingår påtår.

För dig med husvagn eller husbil är Bergslagen unikt. Det finns gott om
naturliga övernattningsplatser och området är inte alls slitet och
nerskräpat. Närmaste naturcampingen ligger vid Vasslasjön mellan Bredsjö och
Kopparberg, och närmaste campingplats är Sörälgens Camping mellan Bredsjö
och Hällefors drygt en mil från kaféet.

Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Bygdens sköna vägar lockar veteranbilsfantaster och mc-åkare.

På senare år har hela Bergslagen blivit ”Lilla Holland” och hus och gårdar
köps upp av holländare som söker lyckan i skogen långt från trångbodda
Holland och svindyra hus och gårdar.

I Grythyttan driver ett holländskt par glass- och chokladpralintillverkning i
den gamla korvmojen på stan och i Löa finns ytterligare ett mysigt fik i den
gamla lanthandeln.

Om du tröttnat på skogen vill säga, för fortfarande åker de flesta turister
till Bergslagen för skogen och fiskets skull.

FAKTA:

Hitta dit: Du tar dig till Bredsjö genom att åka riksväg 63 från
Hällefors i riktning mot Kopparberg eller tvärtom.

Campingplats i närområdet:
Sörälgens Camping i Hällefors
Tel. 0591-151 50
Hemsida: www.soralgenscamping.se

Trängbo Camping i Nora
Tel 0587-123 61
Hemsida: www.trangbocamping.se

Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Torsten och Gunilla Haglund trivs på Trängbo camping i centrala Nora.

I övrigt är det de större orterna Ludvika, Fagersta, Örebro och Karlskoga som
gäller.

Fika och äta: På Ostkaféet i Bredsjö naturligtvis, men även på
Ljungbergs Kafé i den gamla lanthandeln i Löa,
Hemsida: www.ljungbergskafe.se

Neering glass- och chokladbutik i Grythyttan 0591-144 00.

Osten Bredsjö Blå
Osten produceras av egen fårmjölk med Roquefortemögel. Osten är pastöriserad
och lagras ca ½ till 1 år. Fylligheten och rundheten ökar med åldern. I
yngre ostar är mögelsmaken oftast mer framträdande, för att sedan balanseras
med smak av lagrad ost och kittpåverkan från ytan med stigande ålder. Det är
hela tiden variationer mellan ystningarna eftersom man gör den helt
hantverksmässigt. Det är mycket som påverkar; ens egen sinnesstämning, tiden
på året, spänningar i luften (åska vänder upp och ned på det mesta). Mjölken
varierar under året eftersom fåren lammar ganska samlat under vårvintern.
Mjölken ligger i början på ca 4 % fett- och proteinhalt och stiger
successivt under sommaren till 8-10 %. Detta påverkar osten mycket.

Besökstider:
15 juni – 15 augusti öppet dagligen mellan 11 och17.
Övriga året: lördag, söndag 13-17.
Stängt 15 december – 15 mars. Grupper efter beställning.

Bredsjö Mjölkfår AB
Tfn 0587-610 20.
Hemsida: www.bredsjobla.se

Av: Niklas Kämpargård

Bredsjö - ostälskarnas Mekka
Bredsjö - ostälskarnas Mekka
Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Rulla till toppen