Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Bredsjö - ostälskarnas Mekka

Publicerad

I Bredsjö, en avstickare från riksväg 63 mellan Hällefors och Kopparberg, ligger ett av Sveriges framgångsrika gårdsmejerier. På gården Bredsjö Mjölkfår tillverkas årligen cirka 5 000 kilo grönmögelost av märket Bredsjö Blå.

Bild 309031
Mia Pålsson förbereder gårdens stolthet - hårdbröd med Bredsjö Blå.

I Bredsjö, en avstickare från riksväg 63 mellan Hällefors och Kopparberg, ligger ett av Sveriges framgångsrika gårdsmejerier. På gården Bredsjö Mjölkfår tillverkas årligen cirka 5.000 kg grönmögelost av märket Bredsjö Blå.

Lena Hall och Lars-Göran Staffare driver sedan 1987 gården Bredsjö Mjölkfår. Var du än reser så se till att planera in ett stopp i Bredsjö. Gårdsplan är stor och det är inga problem att åka ända fram med husvagnen.

Att gården Bredsjö återigen skulle brukas var ingen självklarhet då Lena och Lars-Göran köpte den 1987. Då hade lantbruket varit nedlagt sedan 60-talet.

- Visst var det många som var frågande när vi valde att satsa på får och mjölkproduktion, berättar Lena Hall. Men att sakta bygga upp verksamheten har varit nyckeln till framgång. Idag har vi mellan 70 och 80 tackor årligen, som tillsammans ger mellan 4.000 och 5.000 kilo ost.

Den krämiga osten från Bredsjö har blivit favorit hos såväl krögare som ostbutiker, och ställer smaklökarna i givakt. Krögaren Carl Jan Granqvist sparar inte på berömmet: ”Osten är krämig, smakrik och lagrad individualism. Här bjuds substansen av en konverterad sommaräng omhändertagen av en galen och envis professionalism”.

Att göra ost av fårmjölk är globalt sett inget märkligt. I stora delar av världen mjölkas såväl får som getter för tillverkning av ost, yoghurt och andra mejeriprodukter. Men i Sverige är tillverkningen av fårmjölksprodukter fortfarande ovanlig.
- Det finns omkring tio producenter som driver gårdsmejeri med fårmjölk, säger Lena Hall.

På fälten vid Bredsjö betar mjölkfåren under sommarhalvåret för att sedan stallas inomhus under vinterhalvåret. Fåren - av rasen Ostfrisiskt mjölkfår - är inga bra landskapsvårdare. Till skillnad mot vanliga får som gärna betar magert bete i skog och på ängsmark kräver mjölkfåren ett frodigt grönbete på åkermark för att ge bra avkastning med mjölk.

I januari startar lammningen och när lammen är en vecka gamla övergår man till flaskmatning. Istället mjölkas fåren för ostproduktion. Totalt ger tackorna den ofattliga mängden 30 000 liter fårmjölk om året.

- Vi mjölkar två gånger om dagen, klockan 06:00 och 18:00. Ett tag provade vi att mjölka tre gånger om dagen, men det tog bort vårt liv, berättar Lena Hall. Det enda vi gjorde var att mjölka och sova. Idag har gården fyra anställda och sommartid tillkommer två i serveringen.

Bredsjö Blå är en ost avRoqueforttyp, men får inte heta Roquefortost eftersom den inte är tillverkad i franska Roquefort. Även om mögelkulturen är densamma och osten görs på likvärdig fårmjölk. Numera pastöriseras mjölken före ystning, vilket fransmännen förmodligen skulle ha haft synpunkter på. Men Lena är bestämd, smaken är densamma och kvaliteten likaså.

Fårmjölken är både fetare och mer proteinrik är vanlig komjölk, men smakmässigt är skillnaden inte så stor. Privat gör gärna Lena yoghurt av fårmjölken, men än så länge är det inget hon erbjuder gårdens många gäster. Lagringen är det mest omfattande och långsiktiga arbetet med framställningen av fårosten.
- Det mesta med jobbet att framställa ost är just lagringen, menar Lena.

Ostarna måste vändas, pysslas om och lagras i rätt temperatur.
- Vi lagrar förresten ostarna i brukets gamla matkällare, berättar Lena.
Idag, 20 år efter starten 1987, är verksamheten stabil.

- Inget år är det andra likt, säger Lena flera gånger, men till trots ser verksamheten ut att blomstra. Sedan 1992 driver paret också gårdskafé eller ostkafé som skyltarna skvallrar om.

Det började med att långväga gäster frågade om de inte kunde få en kopp kaffe och 1992 bestämde sig Lena och Lars-Göran för att ge kaféverksamheten en chans.

Den gamla körstugan, där åkare, ungkarlar och luffare förr fick övernatta stod plötsligt tom och byggnaden renoverades för att bli kafé. Numera kan man köpa pajer, kakor, hårdbröd med Bredsjö Blå och naturligtvis kaffe och färsk ost. Och utsikten från kaffestugan är just det som många återkommer för. Sommartid betar fåren i hagarna runt gården och ett och annat bräkande gör kaffepausen något mer lantlig.

Att osten smakar ljuvligt är inget man behöver tillägga. Hembakt hårdbröd från bakugnen i körstugans inre, Bredsjö Blå och lite smör. Kaffet blir stående, och som tur är ingår påtår.

För dig med husvagn eller husbil är Bergslagen unikt. Det finns gott om naturliga övernattningsplatser och området är inte alls slitet och nerskräpat. Närmaste naturcampingen ligger vid Vasslasjön mellan Bredsjö och Kopparberg, och närmaste campingplats är Sörälgens Camping mellan Bredsjö och Hällefors drygt en mil från kaféet.

Bild 309030
Bygdens sköna vägar lockar veteranbilsfantaster och mc-åkare.

På senare år har hela Bergslagen blivit ”Lilla Holland” och hus och gårdar köps upp av holländare som söker lyckan i skogen långt från trångbodda Holland och svindyra hus och gårdar.

I Grythyttan driver ett holländskt par glass- och chokladpralintillverkning i den gamla korvmojen på stan och i Löa finns ytterligare ett mysigt fik i den gamla lanthandeln.

Om du tröttnat på skogen vill säga, för fortfarande åker de flesta turister till Bergslagen för skogen och fiskets skull.

FAKTA:

Hitta dit: Du tar dig till Bredsjö genom att åka riksväg 63 från Hällefors i riktning mot Kopparberg eller tvärtom.

Campingplats i närområdet:
Sörälgens Camping i Hällefors
Tel. 0591-151 50
Hemsida: www.soralgenscamping.se

Trängbo Camping i Nora
Tel 0587-123 61
Hemsida: www.trangbocamping.se

Bild 309029
Torsten och Gunilla Haglund trivs på Trängbo camping i centrala Nora.

I övrigt är det de större orterna Ludvika, Fagersta, Örebro och Karlskoga som gäller.

Fika och äta: På Ostkaféet i Bredsjö naturligtvis, men även på Ljungbergs Kafé i den gamla lanthandeln i Löa,
Hemsida: www.ljungbergskafe.se

Neering glass- och chokladbutik i Grythyttan 0591-144 00.

Osten Bredsjö Blå
Osten produceras av egen fårmjölk med Roquefortemögel. Osten är pastöriserad och lagras ca ½ till 1 år. Fylligheten och rundheten ökar med åldern. I yngre ostar är mögelsmaken oftast mer framträdande, för att sedan balanseras med smak av lagrad ost och kittpåverkan från ytan med stigande ålder. Det är hela tiden variationer mellan ystningarna eftersom man gör den helt hantverksmässigt. Det är mycket som påverkar; ens egen sinnesstämning, tiden på året, spänningar i luften (åska vänder upp och ned på det mesta). Mjölken varierar under året eftersom fåren lammar ganska samlat under vårvintern. Mjölken ligger i början på ca 4 % fett- och proteinhalt och stiger successivt under sommaren till 8-10 %. Detta påverkar osten mycket.

Besökstider:
15 juni - 15 augusti öppet dagligen mellan 11 och17.
Övriga året: lördag, söndag 13-17.
Stängt 15 december - 15 mars. Grupper efter beställning.

Bredsjö Mjölkfår AB
Tfn 0587-610 20.
Hemsida: www.bredsjobla.se

Av: Niklas Kämpargård

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206