Warszawa, minnenas stad

Warszawa, minnenas stad

Publicerad

Polen lades i ruiner av tyskarna under andra världskriget, och av den vackra huvudstaden blev bara en knapp tredjedel av bebyggelsen kvar. Nu kan man som turist ödmjukt beundra hur staden byggts upp igen.

I samband med en resa genom Baltikum kom vi att fortsätta vägen förbi Warszawa. Jag hade inte sett Polens huvudstad sedan 1974, och det enda minne jag har är att vi for över floden Wisla och gick på zoo för 50 öre per person. Vi plockar fram Tyska Campingklubbens ”campingplatsbibel” för Europa och hittar två campingplatser i Warszawa.

Den som ligger närmast centrum har en stjärna och den som ligger 12 kilometer sydväst om staden har två. Läget avgör och vi ställer in gps:en på gatunamnet Bitwy Warszawskiej. ”Nu är du på rätt gata” säger rösten, men vi ser ingen camping. Däremot börjar jag himla med ögonen inför ett stort köpcenter på varje sida om leden vi kör på (väg 719).

Utan något större hopp att hitta en camping här bland höghus och köpcentra vänder vi trots allt om mot den angivna gatan. Och döm om vår förvåning när vi i vår nya färdriktning får syn på en liten tältsymbol vid trottoarkanten. Bakom häcken, som i en inhägnad trädgård, hittar vi en alldeles utmärkt camping. Camping 123 Astur är ren och fräsch, har gott om varmvatten i duschen och vänlig personal att ställa frågor till.

Bild 310045

I campingreceptionen köper vi en stadskarta och då upptäcker vi att det finns flera campingsymboler runt om i stan. Vi kollar senare en av dem, Camping Rapsodia 127, som visar sig vara tom på gäster. Jag tror att man skall gå på de större campingkatalogernas uppgifter.

Vi får även veta att om vi går 300 meter tvärs genom grönområdet utanför campingen, så kan vi köpa en dagbiljett i kiosken bredvid busshållplatsen. Vi får en lapp med bussnummer som är användbara samt namnet på vår egen hållplats - så att vi hittar tillbaka. Fri åkning en hel dag kostar 17,50 per person.

En världsstad med 1,7 miljoner innevånare väntar oss och nu gäller det att vara strategisk om man skall få se något. En dag borde förstås vara en vecka. Vi stiger av bussen vid Centralstationen, i mina ögon en fruktansvärt ful skapelse. Ja, hela stadsbilden vid första anblicken ser förskräcklig ut och jag börjar nästan undra om det var värt att ta två nätter från den tidigare reseplaneringen till det här besöket.

Bild 310044

I Centralstationen hittar vi en Turistbyrå och får veta att en engelskspråkig guidetur på ett par timmar kostar drygt 300 kronor per person. Vi ser sträckningen av turen i broschyren vi får, och beslutar oss för att göra den på egen hand. Vårt mål är ju inte en fördjupad studie om den ena eller den andra byggnaden utan helt enkelt att få en bild av det inre Warszawa.

När vi går i gångarna på Centralstationen häpnar vi över hur rent det är, vi ser också personal som oavbrutet städar. Överallt står poliser utposterade och här tycks inte vara någon uppehållsplats för missbrukare och tiggare. En enda liten gumma som sitter och spelar i en trappa är allt.

En kort tillbakablick på Warszawas grymma historia är en bra bakgrund före promenaden. Det sägs att syskonen Wars och Sawa som bodde vid Wislas strand på 900-talet fick ge staden sitt namn. På 1400-talet byggdes första försvarsborgen och då fanns det följaktligen en befolkning att försvara.

På 1600-talet härjade svenskarna och i motsats till de Lettiska och Litauiska historieböcker, så nämns den här tiden inte som något positivt för Polen. Först i slutet av 1700-talet inträder en lugnare period i Warszawa. Det är när Stanislaw August Poniatowski valts till kung. Han låter bygga en mängd viktiga byggnader och fattar politiskt viktiga beslut för Polens framtid.

Under första världskriget är staden ockuperad av tyskar men efter krigsslutet inträder en frihetsperiod och Warszawa blir huvudstad i en oberoende stat. Den 1 september 1939 invaderas Polen av tyskar, och vi vet vad som hände sedan.

Vad man kanske inte alltid talar om, är den kamp som polackerna förde för att försvara sig. Under hela kriget kämpade en mängd olika underjordiska motståndstrupper, Hemmaarmén, Förbundet för väpnad kamp och Gråa trupper är namn på några. Man hade till och med skolundervisning i hemlighet.

I början av augusti 1944 gav Hitlers SS-man Heinrich Himler order. ”Varje innevånare skall dödas och inga fångar tas, Warszawa skall jämnas med marken”. Detta uttalande kom, sedan Hitler beklagat sig över ”oroshärden” Warszawa. Hade den inte funnits så skulle kriget varit enklare för tyskarna.

Warszawaupproret varade i 63 dagar och det var det största anfallet mot en storstad under andra världskriget. Fram till i januari 1945 hade 70 procent av bebyggelsen förstörts och i förstörelsen fanns så gott som alla kulturbyggnader, museer, bibliotek, teatrar, kyrkor och sjukhus.

Till andra världskriget hörde förintelsen, Hitlers utrensning av judar, eller folk som tänkte eller såg annorlunda ut. I Polen bodde tre miljoner judar vid krigsutbrottet och fem år senare var 90 procent av dessa döda.

Vi har läst Lena Einhorns bok om sin mamma Nina, som växte upp i Warszawa och kunde berätta om tiden i judarnas ghetto. Det är en otrolig skildring som inte vältrar sig i eländet utan på ett fantastiskt sätt berättar hur verkligheten var för Polens judar.

Det var i kvarteret Muranow, norr om stadens centrum, som tyskarna beslöt att, som det officiellt kallades, upprätta ett judiskt bostadsområde. Judiska familjer rycktes upp från sina hem, märktes upp med en armbindel med en judisk stjärna och förvisades att bo och leva i ghettot.

Alla deras tidigare ägodelar konfiskerades och på 400 hektar trängdes 450.000 människor ihop. Matransonerna var 180 kalorier per dag. Mer än 100 000 dog i ghettot men de allra flesta deporterades till olika koncentrationsläger.

Bild 310043

Vi gör ett besök i synagogan, som ligger lite undanskymd i kvarteret Muranow. En man med svart kippa på huvudet ger oss en karta som visar vart ghettot en gång låg. Han säger också att besöket i synagogan är gratis men att vi gärna får lägga sex zloty i en sparbössa.

Det är inte utan att vi känner oss lite tagna när vi avslutar besöket i den här stadsdelen. Det gör vi med att besöka monumentet ”Ghettots hjältar” vid gatan Zamenhofa. En stor krans av färska blommor ligger framför Rappaports tänkvärda skulpturer.

Den första mindre vackra anblicken av Warszawa ändrar sig snabbt på vår promenad, staden är full av pampiga byggnader, slott och palats. Med stadskartan följde en guidebok där de flesta byggnader är på bild, och det kvittar nästan vilket palatsliknade hus vi läser om, så står det ”förstört under kriget”, och ett årtal när det blev nyuppfört.

Bild 310042
Restaureringen av

Allra häpnast blir man kanske i Gamla stan där man tror att husen säkert är flera hundra år, och så vet man att återuppbyggnaden avslutades 1953. Restaureringen är så pietetsfullt gjord att kvarteret omedelbart togs upp på UNESCO:s världsarvslista och numera är en av Warszawas största sevärdheter.

På torget i Gamla stan står statyn med Sjöjungfrun som är Warszawas symbol. Från Gamla stan går vi förbi det gamla kungliga slottet som vi förstår är en sevärdhet. Nämnde kung Poniatowski byggde både till och kostade på slottet vilket innebar stora kostnader när återuppbyggnaden skedde 1971-1988, slottet blev nämligen helt förstört 1944.

Här vid slottsplatsen beskådar vi den 22 meter höga kolonnen med Sigismund Wasas staty på toppen. Vi går vidare via gatan Krakowskie Przedmiescie och ser presidentpalatset, monumentet med Polens son Kopernikus och flera andra kända byggnadsverk.

Kulturpalatset är kanske den mest iögonfallande byggnaden i hela Warszawa. Detta enorma bygge restes av ryssarna som någon form av hyllning till staden. Inte utan en viss bitterhet höjs röster för att ”skrythuset” borde rivas. Vi tar hissen upp och får en storslagen utsikt över hela stan.

Bild 309048
Chopinmonumentet i Kungliga Badhusparken.

En annan sevärdhet som man absolut inte får missa är parkanläggningen vid de kungliga Badhusen. Parken ligger i centrum men vi flyttar oss med buss längs gatan Ujazdowskie, ansedd som stadens vackraste, kantad av pampiga byggnader.

Flera ambassader ligger längs gatan. När vi kommer fram till parken faller vi för frestelsen att låta en cykeltaxi ta oss runt. Det visar sig var ett bra kort för grabben berättar på engelska om byggnaderna vi far förbi. Här finns bland annat två anrika hus som stod kvar efter andra världskriget, ”Vita Huset” och ”Palatset på ön”. Härute ligger också slottet Belvedere som bland annat beboddes av Lech Walesa en tid efter 1989.

Restaurangen med samma namn som slottet lär vara en av Polens bästa. I den här parken finns också det världsberömda Chopinmonumentet vid vilket man kan njuta av den store tonsättarens musik om sommarsöndagarna.

Bild 310041
Konditorerna på Carrefours matavdelning i Reform Centrum.
Hur gick det då med de köpcentrum som låg så nära campingen? Jo, det visar sig vara två gigantiska affärscentrum öppna till klockan 21.00 på kvällen och det är väl cirka en kilometers promenad från campingen. Det ena heter Blue City och är ett av de finaste vi sett i Europa. Men bli inte förvånad, här finns Kapp-Ahl, H&M och till och med DUKA. Det andra heter Reform Center och står inte långt efter.
(Ur H&C nr 12/2008)

Turistinformation
Tel. 08-21 60 75, 21 81 45
Hemsida: www.tourpol.com

Camping
Camping 123 ASTUR
Bitwy Warszawskiej 1920 r, 15/17
20-366 Warszawa
Hemmsida: www.astur.waw.pl

Under andra världskriget
Warszawa byggnader förstördes till 70 procent. Då uppskattades återuppbyggnaden att kosta 45 miljarder US-dollar och planer fanns på att flytta huvudstaden till Lodz i stället. Stadens befolkning krympte från 1,5 miljoner till 150 000.

Warszawa idag
1,7 miljoner innevånare i centrum och 2.9 miljoner inklusived förorter.
Tunnelbana finns sedan 1995. En betydelsefull shoppingstad med flera stora nybyggda köpcenter, som Blue City och Reformcenter.

Prisvärt
Att åka buss kors och tvärs en hel dag i staden, kostade 2007 bara 17,50 kronor per person.

Missa absolut inte...
ett besök iGamla Staden och i Kungliga Badhusparken

Tips
Om ni är på kort besök, gå in på Turistbyrån på Centralstationen. Där finns en gratis broschyr på svenska med de allra viktigaste sevärdheterna markerade.

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206